Elmarad a pénteki diszkó az ukrán járvány miatt

Vágólapra másolva!
Még nem okoz különösebb riadalmat a határ mentén élő magyarok körében az Ukrajnában dúló influenzajárvány. A határon szabad az átjárás, de az őrök már maszkban dolgoznak. Akik az olcsó benzinért utaznak, most sem álltak le, sok ukrán tűnt fel viszont a záhonyi patikában, ők szinte mindent visznek, amiről azt gondolják, hogy jó a betegség megelőzésére.
Vágólapra másolva!

"A városban nyugalom van, nem érezni semmilyen nyugtalanságot az ukrajnai járvány miatt" - mondta Lesku Miklós, a határ menti Záhony polgármestere az [origo]-nak. "Semmi óvintézkedést nem kellett eddig tenni" - tette hozzá. Lesku azt állítja: fel van fújva a tömeges megbetegedések híre. A polgármester szerint annyit érezni az egészből, hogycsökkent a határforgalom, de a helyi patikát egyelőre nem rohamozták meg az ukránok.

Ukrajnában október utolsó napjaiban kezdett rohamosan terjedni egy súlyos légúti megbetegedéssel járó járvány. Az ország nyugati részén a legrosszabb a helyzet, ott már 190 ezer ember fertőződött meg. Egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón a magyar egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy 255 ezer betegről tudnak Ukrajnában, 67-en haltak bele a betegségbe. Hozzátették, hogy 15 ezert embert ápolnak kórházban, közülük 170-nek súlyos az állapota.

Ukrajna nemzetközi segítséget kért, és már kapott is 300 ezer adag gyógyszert, amit Julija Timosenko kormányfő fogadott az egyik ukrán repülőtéren. Korábban, még a járvány kitörése előtt Magyarországtól is kértek antivirális szereket, de a magyar fél ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a magyar igények kielégítése abszolút elsőbbséget élvez - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ellentmondó információk vannak arról, hogy az influenzavírus H1N1 törzse fertőz-e Ukrajnában. Falus Ferenc magyar országos tiszti főorvos korábban azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy "kilencven-egynéhány százalékos valószínűséggel a H1N1-es vírus okoz járványt Ukrajnában". Egy hétfői sajtótájékoztatón a magyar egészségügyi miniszter, Székely Tamás azt mondta, hogy azért nem lehet biztosat mondani, mert a tekintélyes európai referencialaboratóriumok egyelőre nem mondták ki egyértelműen, hogy a H1N1 fertőz.

Lesku az [origo]-nak azt állította, hogy az ukrajnai főkonzul azt mondta neki, Kárpátalján nem a H1N1 fertőz, hanem szezonális influenzajárvány van. A záhonyi Forrás Gyógyszertár vezetője, Gere Sándor azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy hétfőn reggel "felbolydult méhkassá" vált a gyógyszertár. A Kárpátaljáról érkezők szájmaszkot, C-vitamint, Béres-cseppet, gumikesztyűt, fertőtlenítőszereket vásárolnak.

Magyar influenza elleni oltóanyagot és antivirális szereket is vennének, azonban ezeket csak európai uniós receptre lehet kiváltani, így abból nem tudnak nekik adni - állította Gere. A patikavezető szerint az influenza elleni vakcinából érdeklődés hiányában nem is rendeltek.

Látták, hogy készültség van a határon

"Hallottunk róla, de még nem beszédtéma" - mondta egy név nélkül nyilatkozó kisvárdai férfi az [origo]-nak. Ő nem érzékel nyugtalanságot a határtól 22 kilométerre lévő városban az ukrajnai járvány hírének elterjedése után, és azt sem tapasztalta, hogy különösebb beszédtéma lenne az emberek között az ukrajnai megbetegedési hullám.

Egy vásárosnaményi, de a határ menti Beregsurányban dolgozó fiatalember viszont a péntek esti szórakozását volt kénytelen lemondani, mivel Ukrajnában "nem lehet most tömegrendezvényt csinálni". A szintén névtelenséget kérő férfi azt mondta, hogy az egyik barátja üzemeltet egy diszkót az ukrán oldalon, amit most kényszerűen bezártak. Ezen kívül nem tapasztalta, hogy különösebben foglalkoztatná a környéken lakókat a sok megbetegedés. Ismerősei, akik a napokban mentek át Ukrajnába, "látták, hogy készültség van a határon", de szerinte az olcsó benzinért az ukrán oldalra átjárók továbbra is Ukrajnában tankolnak, hisz "az első kút csak két kilométerre van a határtól".

"Ukrajnából folyamatosan jönnek-mennek az emberek" - mondta Hajdu Kornél, aki a határ menti Tarpa könyvtárában dolgozik. A tarpai férfi azt is hallotta a határon dolgozó ismerőseitől, hogy a határt csak az lépheti át Ukrajna felé, "aki igazolja, hogy oltva van". Ezt az információt tagadta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, és az [origo] megkeresésére a külügy is azt közölte, hogy saját és az ukrán külügyminisztérium ismeretei szerint ilyen intézkedést nem rendeltek el. Fülöp szerint az egyetlen óvintézkedés jelenleg a határon az, hogy az ott dolgozó határőrök és rendőrök "maszkban és védőfelszerelésben dolgoznak", ez most a kötelező viselet számukra.

A maszk az ukrán oldalon is sok helyen kötelező: Ungváron hétfőtől csak egészségügyi maszkban engedik be az embereket a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épületébe, a város polgármesteri hivatalába és több nagyáruházba. Az influenzavírustól védő gézmaszk kötelező viseletét a Magyarországgal szomszédos megye vezetése rendelte el a közhivatalokban - adta hírül az ungvári ua-reporter.com hírportál. A nagyáruházak tulajdonosai saját elhatározásból döntöttek a maszk előírása mellett, és aki nem viseli őket, azt a biztonsági őrök be sem engedik az áruházba.

Hajdu Kornél szerint az ukrán oldalon valóban jobban félnek a járványtól, mint Magyarországon. Ennek oka, hogy többen járnak át dolgozni a határon, és tartanak tőle, hogy nem fogják őket beengedni Magyarországra. A férfi szerint Ukrajnába rendszeresen átjáró ismerősei két csoportra oszlanak: egy részük inkább beoltatja magát, másik részük pedig felfüggeszti az ukrajnai kiruccanásait.