Vágólapra másolva!
Az [origo] tíz patikában érdeklődött a H1N1-vírus elleni oltóanyagról az ország különböző pontjain. Tízből nyolc patikában kedd délutánra elfogyott a vakcina, és több helyen nem tudják, mikor érkezik az utánpótlás. A kereslet egyre nő, a múlt héten alig páran érdeklődtek az oltóanyag iránt, kedden azonban valóságos roham volt több patikus szerint.
Vágólapra másolva!

Több vidéki gyógyszertárba már csütörtökön vagy pénteken, de legkésőbb hétfő reggel megérkezett a H1N1-vírus elleni oltóanyag. A patikák elsőre szinte kivétel nélkül egy 20 darab vakcinát tartalmazó dobozt rendeltek, amelyek többsége kedd délutánra szinte mindenütt el is fogyott. Az egyik szegedi patikában kedden kora délután már csak egy darab ampulla árválkodott, Gyulán, a Centrum Patikában a húszból 11 ampulla maradt. A többi általunk megkeresett gyógyszertárban kedd délután már nem tudták kiszolgálni az érdeklődőket.

A patikavezetők és gyógyszerészek szerint a múlt hét utolsó napjaiban tapasztalható gyér érdeklődés után hétfőn vakcinát keresők hada lepte el a patikákat: valamennyi helyen arról számoltak be, hogy dupla annyian keresték az oltóanyagot hétfőn és kedden, mint a múlt hét utolsó két napján. A patikusok többsége ezt részben a hét elején megindult médiakampánynak, részben az Ukrajnából érkező híreknek tudja be. (Erről bővebben itt és itt olvashat.)

A legtöbb helyen az elfogyott első doboz után - a település méretétől függetlenül - egy, két vagy három újabb dobozt rendeltek. A patikusok szerint volt, ahol türelmesen, máshol idegesebben várják az érdeklődők az oltóanyagot, amelynek érkezését az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) 72 órán belül garantálja.

Türelmetlenek, akik utaznának

"Elsősorban azok türelmetlenek, akik el akarnak utazni. Hozzánk már csütörtökre megérkeztek az ampullák, mára el is adtam mindet. Hétfőn rendeltem újabb 20 darabot, de nem kaptam visszaigazoló faxot, és hiába hívom az EKI-t, nem tájékoztatnak, mikor érkezik az újabb szállítmány" - mondta az [origo]-nak Sóhalmi Györgyné, a miskolci Ervin Gyógyszertár vezetője. Hasonló tapasztalatokról számolt be Marx Bálint, a tatai Tóvárosi Gyógyszertár patikavezetője is: "Az időnk nagy részét az tölti ki, hogy naponta hússzor elmondjuk az embereknek, hogy nem tudjuk pontosan, mikor érkezik az újabb szállítmány" - mondta.

Sokan "bonyolult" vagy "rugalmatlan rendszerről" panaszkodnak. "Jobb lett volna a nagykereskedelmeken keresztül értékesíteni, az egy bejáratott rendszer, naponta terítenek" - mondta az [origo]-nak Éger Ildikó, a salgótarjáni Szent Anna Gyógyszertár vezetője.

Olyan is akadt, aki elégedett volt a kiszolgálással. Major Tibornét, a szegedi Kristály Patika vezetőjét "tisztességesen kiszolgálták". Szerinte a jelenlegi országos káosz a hirtelen jött kampánnyal is magyarázható: "Itt csücsült az oltóanyag, és hétfőig senki nem tett semmit. Most meg nem csoda, hogy megbolondult az EKI. Esetleg összefoghatott volna egy nagykereskedővel a kiszállítások ügyében" - mondta.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfői sajtótákékoztatóján azt mondta, most 430 patikában van forgalomban a védőoltás, a kiszállítás folyamatos. A miniszter arról állapodott meg az EKI-vel, hogy minden patikába visznek egy alapkészletet az oltóanyagból, oda is, ahol ezt nem kérik kifejezetten. A könnyebb és biztonságos ellátás érdekében több szállítóautóval dolgozik az EKI, és egyszerűsítik az adminisztrációt is. Székely szerint az ellátásban lévő jelenlegi problémákat a hét végére nagy valószínűséggel felszámolják.

A miniszter a patikákat arra kéri, hogy ne dobozonként rendeljék az oltóanyagot, mert a hírek hatására tovább nőhet a kereslet, ezért gyorsan elfogyhat a dobozonkénti húsz ampulla, és újabb hiány léphet fel. Az [origo] megkereste az EKI-t, ahonnan az Egészségügyi Minisztériumhoz irányítottak minket, a minisztérium sajtóosztályán pedig azt mondták, a miniszter sajtótájékoztatóján elhangzottakban választ kapunk valamennyi kérdésünkre.