Vágólapra másolva!
A bizalom erősítése érdekében a kormány nyilvánosságra hozza az influenza elleni védőoltások gyártójával, az Omninvest Kft-vel kötött szerződéseket. A miniszter szerint eddig azért voltak titkosak, mert gyártási technológiákat is tartalmaznak.
Vágólapra másolva!

Néhány napon belül nyilvánosságra hozza a kormány az influenza elleni vakcinákat gyártó Omninvest Kft.-vel megkötött szerződéseket - jelentette be az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai zárt ülése után Kökény Mihály, a testület szocialista elnöke.

A bizottság tagjai már a zárt ülésen megismerhették a szerződéseket, amelyek Kökény szerint a szezonális- és újinfluenza elleni vakcinák megvásárlásáról szólnak. A szerződésekben főként a gyártási technológiákra, az árakra és a minőségi garanciákra vonatkozó adatok olvashatók - mondta Kökény. A politikus szerint a kormány a szerződéseket körültekintően kötötte meg.

A H1N1-vakcina iránti bizalmat azonban Székely Tamás egészségügyi miniszter úgy próbálja növelni, hogy várhatóan a jövő héten nyilvánosságra hozza a dokumentumokat - közölte Kökény. Székely az ülés után az [origo]-nak azt mondta, a szerződések a gyártási technológiák miatt voltak titkosak. A dokumentumkat a korábbi egészségügyi miniszterek - Kökény Mihály, Rácz Jenő, Horváth Ágnes -, valamint ő titkosította - tette hozzá Székely.

A kormány az elmúlt napokban többször nehezményezte, hogy a lakosság bizalmatlan a vakcinával szemben, ezért kevesen oltatják be magukat. Szerdáig a lakosság 3 százaléka kapott oltást, miközben - az egészségügyi hatóságok szerint - egy várható járvány megelőzéséhez ennél jóval nagyobb arányra lenne szükség. Székely korábban a vakcinára vonatkozó különböző rémhírek miatt feljelentést is tett az ügyészségen, a feljelentést azonban az ügyészség elutasította. (Erről itt olvashat bővebben.)