Mégsem jár kártérítés a fogyatékosnak minősített romáknak

Vágólapra másolva!
A másodfokú bíróság jogerős ítélete szerint nem jár kártérítés annak a két cigány diáknak, akiket "sajátos nevelési igényűnek" minősítettek Szabolcs megyében. Az ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, amely még 3 millió forintot ítélt meg. A diákok mégis kapnak 1-1 milliót, mivel a pedagógiai szakértői intézet elmulasztotta a fellebbezési határidőt. 
Vágólapra másolva!

Elutasította két, fogyatékosnak minősített roma fiatal keresetét csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla. A másodfokú bíróság ezzel ezzel megváltoztatta az ügyben első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság döntését, amely alapjogok megsértése miatt a felpereseknek összesen 3-3 millió forint kártérítést megítélő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság döntését.

A két fiatal - az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogi képviselőinek támogatásával - azért perelte be iskoláját, annak fenntartóját és egy szakértői bizottságot, mert korábban fogyatékosnak, "sajátos nevelési igényűnek" minősítették őket. Álláspontjuk szerint ezzel sérült az egyenlő bánásmódhoz, az esélyegyenlőséghez és az oktatás megválasztásához fűződő joguk. Az első fokú eljárásban egy szakértő szerint a gyerekek vizsgálatai normál értékeket mutattak, a megyei bíróság ítéletében az alpereseket 1-1 millió forint kártérítésre kötelezte.

Az ítélet ellen az iskola és a megyei önkormányzat fellebbezett, az utóbbi pedagógiai szakértői intézete azonban - az intézmény átszervezése miatt - ezt késve tette meg, ezért esetében az elmarasztaló döntés jogerőre emelkedett. Így a két felperes fiút az intézet részéről megilleti 1-1 millió forint kártérítés. A Debreceni Ítélőtábla ugyanakkor csütörtökön, jogerős ítéletében kimondta, hogy a fiatalokat nem érte kár, és "a mai napig is sajátos nevelési igényű gyerekek", ezért hatályon kívül helyezte a korábbi, az iskolát és az önkormányzatot elmarasztaló ítéletet.

Az ítélet ismertetése után Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke azt mondta: országosan 12 gyerek esetében indult kártérítési eljárás szerintük indokolatlan fogyatékossá minősítés miatt. Az alapítvány szeretne véget vetni annak a több évtizedes folyamatnak, hogy roma gyerekeket indokolatlanul fogyatékosoknak minősítenek. A debrecenin kívül eddig Kecskeméten született jogerős elutasító ítélet.