Andor Lászlót jelöli Bajnai új EU-biztosnak

Vágólapra másolva!
Andor László közgazdászt jelöli az Európai Bizottság magyar biztosának Bajnai Gordon miniszterelnök. Szerinte Andor László felkészültsége, nemzetközi tapasztalata alapján a legjobb választás, de az is mellette szól, hogy baloldali értékeket vall. Az MSZP inkább Veres János egykori pénzügyminisztert szerette volna jelölni, de Bajnai ígéretet tett rá, hogy neki is ad valamilyen fontos nemzetközi pozíciót.
Vágólapra másolva!

Andor Lászlót jelöli az Európai Bizottság magyar tagjának Bajnai Gordon miniszterelnök. "Andor László szakmai rátermettségéhez és emberi tisztességéhez nem férhet kétség" - mondta a kormányfő csütörtöki tájékoztatóján. Bajnai arról is beszélt, számos egyeztetés előzte meg döntését, többször konzultált az MSZP elnökségével is, végül Andor jelöléséről tájékoztatta a parlamenti frakcióvezetőket és José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét. A kormányfő utalt arra is, hogy miután a csehek is elfogadták az úgynevezett lisszaboni szerződést, elhárult minden akadály az EU alapszerződésének életbe lépése elől, így neki is meg kellett hoznia döntését.

A bejelentéssel véget értek a több hete tartó találgatások a lehetséges jelöltekről. A kiválasztás joga a miniszterelnöké, de a pártonkívüli Bajnai többször egyeztetett az MSZP vezetőivel is, akik a kiszivárgott hírek szerint legszívesebben Veres János egykori pénzügyminisztert látták volna a poszton. Végül a szocialisták egy öt névből álló listát terjesztettek be a kormányfő elé, amelyen szerepelt Andor neve is, így nyílt konfliktus nem alakult ki Bajnai és az MSZP között.

Bajnai a csütörtöki bejelentéskor azt mondta, hogy három szempontot mérlegelt: a jelölt felkészültségét, a nemzetközi tapasztalatát és a jelölt által vallott értékeket. Hozzátette, Andor László mindhárom szempontból megfelel a biztossal szemben támasztott követelményeknek, hiszen eddig pályafutása során a gazdaság, a foglalkoztatás, a külpolitika és az oktatás területén is széles tapasztalattal bír, komoly tudományos tevékenységet végzett, ugyanakkor gyakorlati vezetői tapasztalata is van.

"Fontosnak tartottam - ahogy az MSZP is -, hogy a magyar baloldalhoz köthető személy legyen" - jelentette ki Bajnai, aki szerint Andor elismert szociáldemokrataként "ennek a kívánalomnak is megfelel". Mint mondta, olyan biztosra van szükség, aki tudásával, kompetenciájával erősítheti Magyarország megbecsültségét a világban. "Andor László ilyen jelölt" - mondta a kormányfő. (Andor eddigi karrierjéről szóló összefoglalónkat a keretes írásunkban megnézheti.)

Sok MSZP-s inkább Verest akarta

Az MSZP országos elnöksége október közepén öt személyt ajánlott a posztra: első helyen Veres Jánost, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesét, volt pénzügyminisztert, Herczog Edit európai parlamenti képviselőt, Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatóságának tagját, Kovács László jelenlegi EU-biztost és Vadai Ágnest, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát. Közülük az MSZP vezetése elsősorban Verest, míg Bajnai Gordon miniszterelnök és környezete inkább Andor Lászlót támogatta (a jelöltek esélyeit latolgató cikkünket itt olvashatja el).

Az MSZP elnökségének több, névtelenséget kérő tagja az [origo]-nak még a csütörtöki bejelentés előtt azt mondta: nem tudják, végül kire esett a kormányfő választása. Az egyik MSZP-s vezető szerint ők megadták javaslataikat, így elégedettek lesznek, ha közülük választott Bajnai. Ugyanakkor több szocialista országgyűlési képviselő is azt mondta a döntés bejelentése után, bizonyára sokan lesznek a frakcióban, akik csalódottak lesznek, mert szerették volna, ha Veresre esik a választás. Ugyanakkor forrásaink szerint a frakcióban tisztában vannak azzal, hogy az ellenzék sokkal inkább támadta volna a volt pénzügyminiszter jelölését, ráadásul valószínűnek tartják, hogy Veresé lehet az EBRD megüresedett alelnöki posztja. "Ha nem is pártpolitikus, tudjuk, hogy Andor szakmailag és politikailag sem rossz jelölt" - tette hozzá az egyik MSZP-s képviselő.

Bajnai is utalt arra a sajtótájékoztatón, hogy Veres Jánost is jelölni fogja valamilyen nemzetközi posztra, de hozzátette, hogy erről konkrétumot csak akkor árul el, amikor ez a pozíció megnyílik. Korábban a sajtóban már megjelentek olyan találgatások, hogy Veres épp az EBRD-hez menne, ahol eddig Andor is dolgozott. Bajnai hangsúlyozta, hogy elismeri Veres pénzügyminiszteri tevékenységét, mert szerinte 2006 után jelentősen stabilizálta a költségvetést. Arról nem tett említést, hogy Veres volt a pénzügyminiszter a 2006-os választások előtt is, amikor rekordméretűvé vált az államháztartási hiány.

Fontos a felkészültség

Azt egyelőre nem tudni, hogy Andor milyen területért fog felelni az Európai Bizottságban. Bajnai közölte, hogy bár a kormányfő joga a jelölés, de az egyes portfóliókról a bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso dönt. Hozzátette, igyekezett olyan jelöltet találni, aki alkalmas lehet több területen is. "Ronthatná a jelölt esélyeit, ha megkérdőjeleznénk másnak a hatáskörét" - utalt arra, hogy a háttérben azért már lehet szó valamilyen konkrét pozícióról is.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Andor sem jelezte, hogy milyen területen szeretne dolgozni. Rövid bemutatkozásában arról beszélt, hogy a gazdasági válság kezelése a legfontosabb feladata az új bizottságnak, és hozzátette, hogy számára most felkészülési időszak jön, amelynek során konzultál hazai és brüsszeli szakértőkkel, magyar pártokkal és európai parlamenti képviselőkkel.

Az Európai Bizottság az egyik legfontosabb szerve az EU-nak, gyakran csak az unió kormányának hívják. Tagjai komoly befolyással bírnak, és elvileg önállóságot élveznek, nem az őket küldő országnak felelnek. Hegyi Gyula egykori MSZP-s európai parlamenti képviselő korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy az ideális jelöltnek komoly szakmai háttere, nemzetközi tapasztalata és nyelvtudása van, ha ezek megvannak, akkor kaphat fajsúlyos területet. Magyarország számára az ideális Hegyi szerint olyan portfólió lenne, amelyen keresztül a leendő biztos hatni tud az ország felzárkóztatására.

Mint az [origo] korábbi cikkéből kiderül, az EU-nak sem mindegy, milyen jelöltet küld Magyarország, mivel Brüsszelből már jelezték, olyan jelölt kell, aki átmegy az Európai Parlament bizottságai előtti meghallgatásokon. 2004-ben, Kovács László jelenlegi magyar EU-biztos kinevezésekor ugyanis kínos helyzet alakult ki, mivel - két másik újonnan csatlakozott ország jelöltjeivel együtt -, nem találták eléggé felkészültnek, és végül emiatt az energiaügyi helyett az adóügyi biztosi posztot kapta.

A Fidesz lekommunistázta Andort, az MDF-nek a stílussal van baja

A Fidesz szerint az "egész magyar demokratikus átmenet semmibe vételét és elárulását jelenti, hogy a kormány egy kommunista bankárt küld az Európai Unió biztosi pozíciójába". "Fél évvel a választás előtt méltatlan és alkalmatlan embereket ejtőernyőztetnek hosszú évekre szóló fontos pozíciókba" - reagált a döntésre Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese. (A kommunista jelzővel a Fidesz vélhetően arra utalt, hogy Andor az Eszmélet című baloldali folyóirat főszerkesztője. A lap legutóbbi számában publikált többek között Mészáros István filozófus, akit szeptemberben tüntetett ki a radikális baloldaliként ismert Hugo Chávez venezuelai államfő.)

Stílusos lett volna, ha a hamarosan leköszönő miniszterelnök egyeztetett volna a parlamenti pártokkal a jelölt személyéről - kommentálta Andor nevezését az MDF részéről Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő. Kerék-Bárczy ugyanakkor azt is hozzátette, nincs szakmai vagy alkalmassági kifogásuk vele szemben.