Hármas gyilkosság történt Tompán

Vágólapra másolva!
Meggyilkolták egy lovastanya tulajdonosát, feleségét és lányát a Bács-Kiskun megyei Tompa közelében. A családfő holttestét az egyik hozzátartozó találta meg, a két másik áldozatra pedig a rendőrség bukkant rá a család autójának csomagtartójában. A tanyáról eltűnt egy szürke Mercedes, amelyre a rendőrök körözést adtak ki. Az [origo] beszélt a holttesteket megvizsgáló orvossal, aki elmondta, hogy vélhetően éles tárggyal ölték meg az áldozatokat.
Vágólapra másolva!

Hármas gyilkosság történt a Bács-Kiskun megyei Tompán - közölte az [origo]-val Nyikos Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Nyikos Tamás elmondta az [origo]-nak, hogy szerdán délután 3 óra körül a családfő egyik lánya látogatott a tanyára, és eszméletlenül találta 65 éves apját, K. Józsefet. A nő által kihívott háziorvos megállapította, hogy az idős férfi bántalmazásba halt bele.

A kihívott rendőrök is megerősítették ezt, és elkezdték keresni a környéken a férfi 62 éves feleségét és 41 éves lányát. "Amikor a lány megtalálta édesapját, még nem sejtette, hogy a tragédia ennél sokkal nagyobb" - mondta Nyikos az [origo] helyszínen lévő tudósítójának. A feleséget és másik lányukat végül egy istállóban, a családfő piros Renault-jának csomagtartójában találták meg holtan. A rendőrség szerint ők is bántalmazásba haltak bele.

A gyilkosságok pontos körülményeiről és eszközéről nem közölt részleteket a sajtóreferens. Annyit még hozzátett, hogy a rendőrség körözi a család szürke Mercedes 290E típusú autóját, amelynek rendszáma HYP-860. Nyikos Tamás arról nem adott tájékoztatást, hogy a Mercedesen kívül bármit is elvittek volna a tanyáról.

Az [origo] tudósítója szerint még majdnem egy nappal a holttestek megtalálása után is tartott a helyszíni szemle, a hozzátartozók egy részét már kihallgatták a rendőrök. A rendőrség szerint azt sem tudni, pontosan mikor haltak meg az áldozatok, ez csak az orvosszakértői vizsgálat és a boncolás után derülhet ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tompai fogadó épülete - További képekért kattintson a fotóra!

A tanya mindössze 500 méterre fekszik az országhatártól, így felmerülhet, hogy esetleg külföldre menekülhetett az elkövető. "Ha ilyen adat merülne fel, minden adott lehetőséget kihasználna a rendőrség" - mondta Nyikos arra a kérdésünkre, hogy nemzetközi körözés kiadását fontolgatná a rendőrség.

A doktornő szerint álmában ölték meg a családfőt

Az [origo] tudósítója beszélt Somogyiné Gazdag Andrea gyerekorvossal, akit ügyeletes orvosként hívtak szerda délután a helyszínre, miután a háziorvos munkaideje lejárt. Elmondta, hogy az áldozatokkal szerdán délután 2-kor még beszéltek rokonaik, így 2-3 között történhetett a hármas gyilkosság.

K. Józsefet "Kicsi"-nek becézték a faluban - mondta az orvos az [origo]-nak. A férfi rossz egészségi állapota miatt állandó segítségre szorult, és tolószékbe kényszerült. Az ő holttestét az egyik szobában, egy ágyon hanyatt fekve találták meg. A férfi úgy feküdt, hogy nem láthatott rá a szobaajtóra, így a támadás valószínűleg hátulról érte őt - magyarázta az orvos, aki szerint valószínűleg "szunyókálhatott", amikor egy vélhetően súlyos tárggyal fejbe ütötték. A sérülésekből ítélve Somogyiné szerint egy nehéz tárggyal sújthattak le az áldozatra, és a tettes valószínűleg erős ember volt.

A két nőt is éles tárggyal ölhették meg - mondta az orvos, aki szerint haláluk előtt "verték is őket". Beszámolójából kiderült az is, hogy az idősebb nő kezei össze voltak kötözve egy dróttal.

Gyorssegély a rokonoknak

Belágyi Mihály, Tompa polgármestere korábban megerősítette az [origo]-nak, hogy a település közelében lévő tanyán öltek meg három embert. A jelenleg a helyszínen tartózkodó polgármester szerint a család általános iskolás lánya és középiskolás fia, valamint a meggyilkolt lány férje maradt életben a családból, ők ugyanis a gyilkosság idején nem voltak otthon.

Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze hétfőre Tompa polgármestere a településen történt hármasgyilkosság miatt. Belágyi Mihály szerint a meggyilkolt 41 éves nő két iskolás korú gyermeke most a nagynénjüknél van. Az asszony férje azt mondta, hogy nincs szükségük anyagi gyorssegélyre.

Kastély a kisváros szélén

A polgármester szerint a tanya a település ritkán lakott déli részén található. Eredetileg panziónak építette a család, de végül tanyává alakították át. Korábban jómódú volt a család, a férj azonban megbetegedett, ez pedig hatással volt a család anyagi helyzetére is - mondta a polgármester. Az [origo] munkatársa szerint a helyiek "kastély"-nak hívják a szép állapotban lévő épületet. A tanya sokáig lovastanyaként is működött, azonban már nem tartanak lovakat.

Egy 400 méterre lakó idős hölgy azt mondta tudósítónknak, hogy korábban még disznóhízlaldát is működtetett itt a család, azonban már sertések sincsenek a tanyán, az összes állat mindössze néhány kutya.

A gyerekorvos szerint a Két Kovács nevű fogadó régebben lakodalmakat és más rendezvényeket is szervezett, de már nem fogadott vendégeket. A lovastanya viszonylag messze van a várostól, az 53-as főútról kell lekanyarodni, és egy földút végén, erdős környéken fekszik maga a tanya. Somogyiné szerint a család főként a tanyán tartózkodott, de a közeli Kelebián volt a bejelentett lakcímük. Az orvos szerint a családfő "kedves, jó ember volt", idős korára úrrá lett rajta a betegsége, bár szellemileg ép maradt.

A Bácsportál.hu honlapján olvasható egy tájékoztató Tompa városáról, amelyben a szálláshelyek között említik a korábbi Két Kovács fogadót. "A fogadó vendégei csendes erdei környezetben pihenhetnek, lovagolhatnak. A települést délről körülölelő erdő vadban gazdag, ezért sok vadász keresi fel erdeinket. Rendszeresen fogadnak vadászatra érkezett vendégeket a Két Kovács Fogadóban, de az Erdészetnek is van saját Vadászháza" - olvasható a portálon.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tanya istállója - További képekért kattintson a fotóra!

Egy Tompán élő nő, aki korábban néhány alkalommal dolgozott a tanyán, az [origo]-nak azt mondta: a család régebben virágkertészettel is foglalkozott. "Nagyon szép a tanya, több emeletes, valóságos palota" - fogalmazott a nő. Az asszony megerősítette, hogy az épület tulajdonosa, a 65 éves férfi nemrég lebetegedett, azóta a családból csak a meggyilkolt 40 év körüli nő férje dolgozott. Ő jelenleg is betegszállítóként dolgozik.

A családból életben maradt kisebbik gyerek a tompai Szabó Dénes Általános Iskola tanulója - tudta meg az [origo] az iskola titkárságától. Az iskolában jól ismerték a családot, és nem tudják mi vezethetett a tragikus hármasgyilkossághoz. Több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya - olvasható a rendőrség honlapján.