Vágólapra másolva!
Időközi országgyűlési képviselő választást tartanak vasárnap Csornán és környékén. A térség parlamenti képviselője, a fideszes Áder János mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson. A két megbízatás összeférhetetlen, ezért Áder júliusban lemondott országgyűlési mandátumáról. Délutánig a szavazók alig több mint tizede szavazott az Áder helyére pályázókra.
Vágólapra másolva!

Csornán és környékén - a Győr-Moson-Sopron megyei 5. számú választókerületben - időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak vasárnap.

Az időközi választás oka, hogy a térség parlamenti képviselője, a fideszes Áder János mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson. A két megbízatás a törvények értelmében összeférhetetlen, ezért Áder július 13-án lemondott országgyűlési mandátumáról.

Délután 15 óráig 6150-en, vagyis a választásra jogosultak alig 13,9 százaléka adta le voksát a csornai választáson. Vasárnap este 7 óráig több mint 45 ezren járulhatnak az urnákhoz a választókörzet 76 szavazókörében.

A választáson öt jelölt indul: Balogh Csaba (MSZP), Demjén Mihályné (Civil Mozgalom), Gyopáros Alpár (Fidesz-KDNP), Molnár Tivadar (MIÉP) és Takács Krisztián (Jobbik Magyarországért Mozgalom). A választás akkor lesz érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak 50 százaléka plusz 1 fő részt vesz. Eredményes akkor lesz, ha a jelöltek egyike megszerzi a szavazatoknak több mint a felét. Ha nem sikerül képviselőt választani, a második fordulót két hét múlva, november 22-én tartják.

Vasárnap a Pest megyei Dunakeszi 8. számú körzetében az egyik helyi képviselő halála miatt tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást. A Baranya megyei Komlón szintén az egyik önkormányzati képviselő halála miatt lesz vasárnap időközi önkormányzati képviselő-választás. A Békés megyei Lőkösházán polgármestert és képviselőket is választanak, mivel a korábbi testület a nyáron - személyi ellentétek miatt - az önfeloszlatás mellett döntött.