Vágólapra másolva!
A választók alig több mint ötöde ment el szavazni a csornai időközi választásra, ahol Áder János fideszes képviselő megüresedő helyére kellett volna új parlamenti képviselőt választani. A szavazás érvénytelen volt, két hét múlva tartanak második fordulót.
Vágólapra másolva!

Érvénytelen volt a vasárnapi időközi parlamenti képviselő-választás Csornán és környékén: az előzetes adatok szerint a választásra jogosultaknak csupán 21,75 százaléka járult az urnákhoz az érintett 50 településen. A szavazás érvényességéhez a szavazásra jogosultak 50 százaléka plusz 1 fő részvételére lett volna szükség - közölte a
választókerületi választási iroda vezetője.

A választáson öt jelölt indult Áder János fideszes politikus parlamenti képviselői helyéért: a poszt azért üresedett meg, mert Áder az európai parlamenti választásokon EP-mandátumot szerzett. A két megbízatás a hatályos törvények értelmében összeférhetetlen, ezért Áder július 13-án lemondott egyéniben szerzett országgyűlési mandátumáról.

A jelöltek közül Gyopáros Alpár, a Fidesz-KDNP jelöltje a voksok 73 százalékát, Takács Krisztián, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje 13 százalékot, Balogh Csaba, az MSZP jelöltje pedig a szavazatok 8 százalékát kapta. Mivel a vasárnapi választáson nem sikerült képviselőt választani, a második fordulót két héttel később, november 22-én tartják Csornán és a térségben.

Önkormányzati választási eredmények

Vasárnap időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak a Baranya megyei Komlón: itt Makrai Lívia, a Fidesz és a Komlói Polgári Kör jelöltje nyert. A településen az egyik képviselő halála miatt kellett választást kiírni, a szavazók 22 százaléka adta le a voksát.

A Dunakeszi 8. számú egyéni választókörzetében vasárnap tartott időközi önkormányzati választáson Bus Antal független jelölt győzött. Dunakeszin szintén egy elhunyt önkormányzati képviselő helyéről szavaztak a választók.

Lőkösházán Tarr Lajost, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották meg polgármesternek, az időközi polgármester- és képviselő választáson a szavazók közel fele választotta őt. Lőkösházán azért kellett választást tartani, mert a korábbi önkormányzat - személyi ellentétek miatt - az önfeloszlatás mellett döntött a nyáron.