Nem tárgyalja sürgősséggel a parlament a rádiópályázatot vizsgáló bizottságot

Vágólapra másolva!
Nem tárgyal az Országgyűlés sürgősséggel arról, felállítsák-e az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák megpályáztatását vizsgáló parlamenti bizottságot. Az SZDSZ kivételével valamennyi pár elutasította a kérdés sürgős napirendre vételét, de az MSZP állítólag utalt rá, hogy később talán hajlandó megvitatni azt.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ kivételével minden parlamenti párt elutasította, hogy - eltérve a házszabálytól - sürgősséggel napirendre tűzzék napirendre a rádiós frekvenciapályázat körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról való döntést - közölte Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője az Országgyűlés hétfői házbizottságának ülése után. Az viszont szerinte jó hír, hogy az MSZP képviselője informálisan azt jelezte, hogy "normál menetben" támogatni fogják a vizsgálóbizottságról szóló döntés napirendre tűzését.

Kóka szerint azért különösen fontos a vizsgálóbizottság felállítása, mert az egyik frekvenciatulajdonos amerikai alelnöke a múlt hét végén azt nyilatkozta: megkereste valaki az egyik párt képviselőjeként azzal, hogy csak akkor nyerhetik meg a pályázatot, ha felajánlják tulajdonrészük ötven százalékát. Így a frakcióvezető szerint már nem egyszerűen politikai kérdésről van szó, de felmerült a közérdeket sértő bűncselekmény gyanúja is.

Az ORTT-nek a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagjai november 28-án úgy döntöttek, hogy november 19-től a Danubius frekvenciáját az Advenio, a jelenlegi Sláger frekvenciáját pedig az FM1 konzorcium nyeri el hét évre. A pályáztatást botrányok kísérték (az erről szóló összes cikkünket megtalálja itt), a döntés után az ORTT elnöke, Majtényi László tiltakozásképpen lemondott posztjáról.

Kóka János ezt követően vetette fel egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításának ötletét, amelyet Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője "demokráciához nehezen illőnek" nevezett. Szerinte az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémia "az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéja". Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője viszont nehezen értelmezhetőnek találta a javaslatot, mert szerinte az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni.

A hétfői házbizottsági ülés után Szijjártó Péter azt közölte: "szomorú dolog, hogy egyes hazai és külföldi pénzügyi körök kijáró pártokká silányítottak két magyar történelmi, rendszerváltó pártot, az MDF-et és az SZDSZ-t". Ez a két párt bizonyos gazdasági körök, érdekcsoportok pénzügyi érdekeinek a szószólója lett, és ennek keretében alaptalanul összeesküvés-elméleteket gyárt és vádaskodik - reagált a javaslat leszavazása után a Fidesz szóvivője.