Bezártak egy baranyai iskolát a H1N1 miatt

Vágólapra másolva!
Hatvan gyerek fertőződött meg a H1N1 típusú újinfluenzától a Baranya megyei Szederkény általános iskolájában, ezért az igazgató kérésére bezárták az intézményt. Az iskola jövő hétig biztosan zárva marad, bár a falu gyerekorvosa szerint nincs súlyos járvány. A településen kedden véradás volt, a vérellátó szerint előfordulhat, hogy valaki H1N1-es vért fog kapni.
Vágólapra másolva!

Bezárták kedden a szederkényi általános iskolát, miután több tanuló megfertőződött a H1N1 típusú újinfluenza vírusától - közölte kedden Schäffer Károly, az Állami Népegészségügy és Tisztiorvosi Szolgálat dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa.

Az intézményben 60-an betegedtek meg az elmúlt napokban, mindegyikük influenzaszerű tünetekkel, 25-en jelentkeztek háziorvosnál - mondta Schäffer. Miután az iskola igazgatója jelentette a tömeges megbetegedést a mohácsi ÁNTSZ-nek, két gyerektől mintát vettek, és mindkettőjüknél kimutatták a H1N1 vírusát. Az intézmény a jövő hét végéig biztosan zárva marad - tette hozzá a regionális tiszti főorvos.

Az iskola bezárásáról a bama.hu Baranya megyei újság értesült először egyik olvasójától, a lapnak az ÁNTSZ megerősítette az iskola bezárását. Az iskolában kimutatták a vírust, az igazgató maga döntött arról, hogy bezárja az iskolát - mondták az [origo]-nak az ÁNTSZ kommunikációs osztályán.

Az iskola kedden már nem nyitott ki - tudta meg az [origo] az iskola egyik munkatársától. Az iskola igazgatóhelyettese az [origo]-nak azt mondta: összesen 210 diák jár az iskolába, közülük körülbelül hatvanan betegedtek meg, de nem mindannyian influenzaszerű tünetekkel. A tünetek nagyon vegyesek: láz, levertség, hurutos tünetek, köhögés, hőemelkedés. Az igazgatóhelyettes szerint szórványos megbetegedések az őszi idő beállta óta folyamatosan voltak, de hétfőre hirtelen emelkedés volt a hiányzók számában.

Véradás volt kedden a településen

A településen kedden kiszállásos véradást tartottak. Nemes Izabella, az Országos Vérellátó Szolgálat régióvezetője az MTI-nek elmondta: a levett vérben négyféle kórokozó ellenanyagát keresik, ezek között a H1N1 vírus nem szerepel. Nemes szerint a véradónak kötelessége tájékoztatást adni arról, ha a véradást megelőző egy hónapban fertőzésre utaló jeleket tapasztalt magán. Ha pedig a tüneteket röviddel a véradást követően tapasztalja valaki, azt telefonon jelezheti. Nemes szerint előfordulhat, hogy valaki H1N1-es vért kap.

Hermanné Rattinger Mária, az intézmény igazgatója közölte az [origo]-val, hogy a bezárási utasítást már hétfő délután kiadták, és megerősítette, hogy az iskola kedden már ki sem nyitott. Jövő hét szerdáig biztosan nem nyit ki az iskola, a bezárási utasítást a mintavétel eredményének ismeretében tíz napra adták ki. Az igazgató szerint a megbetegedett gyerekek többsége 10-12 éves, a legtöbben harmadikos, negyedikes, ötödike és hatodikos osztályokból hiányoztak. Az igazgató azt mondta, hogy az előző héten még nem volt előjele annak, hogy ilyen tömeges megbetegedés lesz. Az iskolába nem csak Szederkényből járnak gyerekek, hanem összesen hét településről - mondta el Hermanné. A további hat település: Véménd, Máriakéménd, Kékesd, Monyoród, Szellő, Erzsébet.

Ofodile Solomon Nandi, a falu gyermekorvosa elmondta az [origo]-nak, hogy tapasztalatai szerint "túl sok beteg nem fordult elő", nincs komoly járvány a faluban. "Enyhe influenzatünetekkel" fordultak hozzá gyerekek, de többségüknél inkább csak náthás tüneteket vett észre, így ők "általános kezelést kaptak". A felnőttek között sem érzékelt járványt a doktor. Az orvos elmondta, az iskola bezárása előtt konzultáltak a térségi ÁNTSZ-irodával is, és még nem tudni, pontosan mikor nyithat ki az iskola.

Hergenrőder János, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: október végén baráti társasággal Ukrajnában járt. Szerinte hazaérkezésük óta, már a múlt héten lejárt a vírus tíznapos lappangási ideje, így nem hozták be Ukrajnából a vírust. Az iskola igazgatója az MTI-nek azt mondta: rengeteg szülő dolgozik külföldön, így nehéz lenne megmondani, hogy kik lehettek a vírushordozók.

Megritkultak az ovisok is

"Hála istennek szünet" - mondta az [origo]-nak az iskolabezárásról egy helyi diák, aki nem tud megbetegedett gyerekekről. Egy másik helyi fiatal, akinek a húga jár a bezárt iskolába, azt mondta, vannak betegek, de nem tudni róluk biztosan, hogy az újinfluenza-vírustól fertőződtek-e meg. Ennek megállapítása három napba telik szerinte, és úgy tudja elővigyázatosságból zárták be az iskolát.

Hétfő délután hívta fel a fia osztályfőnöke, azzal, hogy keddtől nem lesz tanítás az iskolában - mondta az [origo]-nak Molnár Péterné helyi lakos. Amikor visszakérdezett, hogy miért, a tanár azt mondta, mert sok a beteg gyerek, de az új típusú influenzát nem említette. A nő úgy vélte, feltehetően nem szerette volna megijeszteni.

Molnárné szerint a városban nem érezni különösebb aggodalmat, de kedd reggelre, miután kiderült, hogy bezárják az iskolát, az óvodába - ahova másik gyerekük jár - már feltűnően kevesebb gyereket vittek a szülők. Ő is úgy tudja, hogy három napig biztos nem lesz tanítás.

ForrA!s: 197.hu
Szederkény Pécs és Mohács között fekszik félúton, a községben nagyjából 1800-an laknak

A szederkényi önkormányzatnál megtudtuk, hogy a múlt héten még minden rendben volt az iskolában. A faluban is csak hétfőn terjedt el a járvány híre, de nyugalom van. Hergenrőder János polgármestert nem tudtuk elérni, a polgármesteri hivatal közölte, hogy épp az iskolában van.

Szeptemberben több iskolát is bezártak az újinfluenza fertőzés gyanúja miatt. Először egy csepeli iskolában betegedett meg több mint száz diák, itt az ÁNTSZ is igazolta, hogy az újinfluenza fertőzött.

Ezután Óbudán, Győrben és Szegeden is H1N1-gyanús diákok tömegei hiányoztak egy-egy iskolából. Akkor a tisztiorvosi szolgálat körlevélben megkereste a szegedi iskolák igazgatóit arra kérve őket, hogy jelezzék, ha a hiányzók száma meghaladja a 25 százalékot.

Hajdúsámsonban szintén augusztusban legkevesebb 233 gyerek betegedett le, itt két gyerek esetén igazolódott be, hogy a H1N1-es vírus fertőzte meg őket. Ezt az iskolát végül nem zárták be, mert elkezdett csökkenni a fertőzések száma. Októberben és novemberben nem érkezett hír az új vírus miatti iskolabezárásról.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium korábban azt közölte az [origo]-val, hogy a közoktatási törvény alapján az adott általános iskola vezetője járvány esetén rendkívüli szünetet rendelhet el, értesítve erről az intézmény fenntartóját.