Önálló belügyminisztériumot tervez a Fidesz

Vágólapra másolva!
Önálló belügyminisztériumról, a jövő évi költségvetési hiányról, a kormány esetleges bukásáról is beszélt Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az MTV Ma reggel című műsorában, kedden. Navracsics kijelentette, nem készülnek arra, hogy a jövő évi választások után a Jobbikkal lépjenek koalícióra.
Vágólapra másolva!

A párton belül mindenki a parlamentarizmus mellett áll, nem pedig az elnöki típusú rendszer mellett - mondta kedden Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Az ellenzéki politikus kijelentette: egy Fidesz-kormányban lenne önálló belügyminisztérium (ezt a tárcát a második Gyurcsány-kormány szüntette meg azzal, hogy a rendőrség felügyeletét az igazságügyi miniszterhez rendelte).

A kormány esetleges bukására, illetve az előre hozott választás lehetőségére azt mondta, a kormány bukása nem biztos, hogy előre hozott választást eredményez, hiszen előfordulhat, hogy a költségvetési szavazás, november 30. után a kabinet inkább lemond, és a választásokig ügyvezető kormányként működik.

A frakcióvezető szerint megerősítette, hogy a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiánycél nem reális alapokon nyugszik. A Fidesz szerint az egész költségvetés össze fog omlani 2010 első félévének vége felé, a kormány ugyanis csak az első félévre gondol. Ezt alátámasztja, hogy számos kormánytag már előre úgy nyilatkozott, hogy a jövőben nem kíván politikus lenni, és a választáson sem akar indulni - mondta Navracsics.

Navracsics szerint nem készülnek arra, hogy a parlamentben össze kellene majd fogniuk a Jobbikkal ahhoz, hogy kormányzóképes erő legyenek. "Arra készülünk (...), hogy végre olyan tiszta helyzet lesz a magyar politikában, amikor egy párt a vállalásait mindenfajta, a koalíciós társra történő felelősségáthárítás nélkül meg tudja valósítani" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz december 12-re elkészülő, komplett választási listáján Molnár Oszkár jelenlegi fideszes képviselő, edelényi polgármester rajta lesz-e, Navracsics úgy válaszolt: "ez majd eldől". A frakcióvezető szerint Molnárnak még nem zajlott le a képviselőjelölti meghallgatása Felcsúton. Orbán Viktor pártelnök a Fidesz valamennyi egyéni képviselőjelöltjével egyeztet felcsúti házában. A meghallgatások várhatóan november végéig, december elejéig tartanak.