Kiskaput nyitottak a melegeknek az örökbefogadáshoz

Vágólapra másolva!
Javított a hétfőn elfogadott új Ptk. azoknak a melegeknek a helyzetén, akik örökbe szeretnék fogadni partnerük vérszerinti gyerekét, akit közösen nevelnek. A polgári törvénykönyv a korábbi változattal ellentétben megadja ezt a lehetőséget - nemtől függetlenül - az élettársaknak. Az örökbefogadás lehetősége viszont csak a régi típusú élettársi kapcsolatban élőkre vonatkozik, a bejegyzett élettársakra nem, pedig ez a jogintézmény éppen a melegek jogainak kiszélesítésére lépett hatályba idén nyáron.
Vágólapra másolva!

Mégis lehetővé teszi a parlamentben hétfőn ismét elfogadott új polgári törvénykönyv, hogy - akár azonos nemű - élettársak is örökbefogadhassák partnerük gyerekét. A Ptk. szeptember 21-én elfogadott legutóbbi változatában, melyet Sólyom László államfő megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek, még nem volt benne ez a lehetőség. (Erről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Mielőtt a képviselők újra szavaztak volna a törvénykönyvről, több ponton is módosították azt. A melegek jogait bővítő módosítást az alkotmányügyi bizottság javasolta október 28-án, a javaslatot november 2-án el is fogadták 197 igen, 162 nem és egy tartózkodás mellett. A javaslatot négy képviselő kivételével támogatta a teljes MSZP-frakció, egy politikus tartózkodásával az SZDSZ, valamint három független képviselő. Nemmel szavazott az egész KDNP-frakció, két kivétellel a Fidesz összes képviselője, továbbá Katona Kálmán kivételével a korábbi MDF-frakció jelenleg független politikusai.

A módosítás szerint a törvény engedélyezi, hogy az élettársi kapcsolatban élő pár egyik tagjának vér szerinti gyerekét örökbefogadhassa a gyereket vele tartósan együtt nevelő partnere, ha az örökbefogadás a gyerek érdekében áll, és a törvényben meghatározott feltételek teljesülnek. Az örökbefogadás általános feltétele, hogy az örökbefogadó legalább 25 éves legyen, személyisége és körülményei tegyék alkalmassá a gyerek gondozására, az örökbefogadást egybehangzóan kérje ő és a gyerek törvényes képviselője, és ha a gyerek 14 évesnél idősebb, az ő beleegyezésére is szükség van. (Az új Ptk. néhány speciális esetet is szabályoz, ezekről 3:128 paragrafusában olvashat ezen a linken.)

Az alkotmányügyi bizottság azzal indokolta javaslatát, hogy így orvosolni lehet a "méltánytalan helyzetet". A hazai melegszervezeteket tömörítő Magyar LMBT Szövetség hétfő esti közleményében óvatos előrelépésnek nevezte az új Ptk. megváltoztatását, amely várhatóan 2010 májusában lép hatályba. Üdvözölték, hogy a partner gyerekének örökbefogadása révén a házasságon kívüli párkapcsolatban nevelkedő gyerekek számára is "megnyílik az örökbefogadás nyújtotta jogbiztonság lehetősége".

Ugyanakkor a Magyar LMBT Szövetség szerint van egy súlyos probléma az új szabályozással is: az örökbefogadás lehetősége csak házastársak és élettársak előtt áll nyitva, bejegyzett élettársak előtt nem. Az élettársi kapcsolat és a bejegyzett élettársi kapcsolat különbözik egymástól. Az utóbbiról szóló törvény 2009. július 1-jén lépett hatályba, és ez tette lehetővé a melegek számára, hogy a házassághoz nagyon hasonló, hivatalosan is elismert kapcsolatba lépjenek anyakönyvvezető előtt.

Mivel a bejegyzett élettársak nem fogadhatják örökbe partnerük gyerekét, az ilyen kapcsolatban élő pároknak fel kell bontaniuk az anyakönyvvezető előtt kötött kapcsolatukat, és át kell váltaniuk a lazább együttélést jelentő élettársi kapcsolatra, ha mindketten a közösen nevelt gyerek törvényes szülőjévé szeretnének válni. "Ez a megkülönböztetés teljesen indokolatlan és súlyosan diszkriminatív" - írta közleményében az LMBT Szövetség.

"Megalkuvásnak tűnik, de más lehetsőg nem volt" - mondta az [origo]-nak Steigler Sándor, az LMBT Szövetség szóvivője arról, miért támogatták mégis az alkotmányügyi bizottság javaslatát. Szerinte a legfontosabb számukra most az volt, hogy valamilyen módon megoldható legyen az ilyen kapcsolatban nevelkedő gyerekek jogbiztonsága, és a melegszervezetek azzal számolnak, hogy a jelenlegi politikai helyzet alapján évekig nem várható, hogy előrelépés történjen a melegek jogainak ügyében.

"Kicsit meghasonlott állapotba kerültünk. Egészen eddig azért küzdöttünk, hogy az állam elismerje az együttélésnünket, de most belekényszerültük egy olyan helyzetbe, hogy azt mondjuk: az ne lépjen még bejegyzett élettársi kapcsolatra, aki örökbefogadni szeretne" - tette hozzá Steigler. Ugyanakkor szerinte ha már a gyámügyi eljárás lezajlott, és a gyereket örökbefogadta a szülő élettársa, az új szabályozás alapján utólag már nem lesz akadálya annak, hogy a pár bejegyzett élettársi kapcsolatra lépjen.

A Ptk. újbóli tárgyalása során ugyan az SZDSZ-s Hankó Faragó Miklós benyújtott egy olyan módosító javaslatot, amely a bejegyzett élettársaknak is megadta volna a lehetőséget az örökbefogadásra, de erről a javaslatról nem is szavaztak a képviselők, mert az illetékes bizottságok nem támogatták.