Vágólapra másolva!
Az Egészégügyi Minisztérium szakállamtitkára állítása szerint véletlenül bukkant arra a cégre, amely múlt hétfőtől kísérleti jelleggel hűtött és csomagolt készételt szállít két kórházba. A szakállamtitkár azt mellékesnek tartja, hogy az általa kinézett cég tulajdonosa SZDSZ-es, felesége pedig MSZP-s politikus, és állítja, hogy sok pénzt lehetne megspórolni az új megoldással. Egy kórházi élelmezésvezető szerint azonban nem ennyire egyszerű a képlet.
Vágólapra másolva!

"Sétáltam a pécsi plázában, és megláttam ennek a cégnek az irodáját" - mesélte az [origo]-nak Horváth Zoltán, az Egészségügyi Minisztérium közgazdasági szakállamtitkára, hogyan bukkant rá a készételeket gyártó Star Menü Kft.-re, amely - mint arról az RTL Klub Híradó-ja a múlt kedden beszámolt - hétfőtől két kórházba, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe és a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházba szállítja az ennivalót. Vicián Gábor, a Star Menü Kft. munkatársa érdeklődésünkre megerősítette, hogy a szakállamtitkár kezdeményezésére indult a kísérlet.

Horváth szerint a hűtött, vákuumcsomagolt készételek láttán rögtön az jutott eszébe, hogyan lehetne ezt az egészségügyben használni, ezért érdeklődni kezdett, mire meghívták a cég sármelléki üzemébe. "Nem mondtam, hogy ki vagyok, és akkor még nem tudtam, hogy ki a tulajdonos" - mondta a szakállamtitkár. A cég tulajdonosa Csobánczy Gábor, XII. kerületi SZDSZ-es önkormányzati képviselő, Dobolyi Alexandra korábbi MSZP-s európai parlamenti képviselő férje.

A kedvenc cég

A Star Menü Kft.-t 2005-ben alapították, a céget akkor még Pro Food Hungary Kft.-nek hívták, 2006 óta viseli a mai nevét. Fő tevékenységei húsáru-nagykereskedelem és máshová nem sorolt egyéb élelmiszer gyártása. A kft.-t hárommillió forint alaptőkével hozták létre, de 2007-ben 150 millióra, majd tavaly 152 millióra emelték a tőkét. A kft. fő tulajdonosa eredetileg egy német cég volt, de Csobánczy Gábor tavaly többségi részesedést szerzett, ma pedig már ő az egyetlen tulajdonos a cégnyilvántartás szerint. A cégnyilvántartásban fellelhető mérlegadatok szerint 2007-ben kétmilliárdos beruházást hajtott végre.

Csobánczy Gábor SZDSZ-es önkormányzati képviselő a XII. kerületben. Ma is elérhető 2006-os kampányanyagában büszkén állítja, hogy szinte mindent meg tud főzni, mivel "iskolás éveim alatt elvégeztem a vendéglátó iskolák minden szintjét, és megszereztem a szak- és főiskolai bizonyítványokat". 1997-ben alapította meg családi cégét, a Gold Flame Kft-t, amely 2006 óta részvénytársaságként működik, és amely több vendéglátóhelyet üzemeltet a Déli pályaudvari restiktől kezdve egy házasságkötő teremként is működő hegyvidéki villáig.

A kft. több partnercégen keresztül vállal ételszállítást vendéglátóhelyeknek, panzióknak és magánszemélyeknek is. Ételei a cég honlapja szerint "egy Magyarországon először alkalmazott csomagolási technológiának köszönhetően" hűtve akár 30 napig is eltarthatók. Ez magyarázhatja, hogyan szállíthatnak ételt Sármellékről Kisvárdára, hisz a két település közt közúton 470 kilométer a távolság. "Én kipróbáltam, valóban eláll, jó ízű és változatos, adalékanyag-mentes" - mondta Horváth, aki szerint a cég képes biztosítani azt is, hogy négy hétig ne ismétlődjön a menü (Vicián szerint több mint 160-féle ételt készítenek).

Az államtitkár ajánlásával

A korábban kórházigazgatóként dolgozó szakállamtitkár szerint a magyar egészségügyi rendszerben a gyógyításra szánt pénz 6-7 százalékát az étkeztetésre kell fordítani, mert a fejenkénti és naponta 550 forintos étkeztetési normatívából (két éve, Horváth Ágnes akkori miniszter rendeletére emelkedett erre a szintre, korábban 350 volt) nem lehet kihozni a napi háromszori étkezést. Egy ember ellátása ennivalóval szerinte a különböző kórházakban 1200-1500 forintba kerül naponta, de így is állandóan panasz van a kórházi kosztra (korábbi, egy kórházi konyhán készült riportunkat itt olvashatja).

A két összeg közti különbözetet vagy a gyógyításra szánt pénzből kell lecsippenteni, vagy a fenntartó önkormányzatoknak kell kifizetniük. Horváth szerint a Star Menü Kft. naponta és személyenként körülbelül 900 forintért tudná ellátni a kórházakat. A készételek beszerzése a szakállamtitkár szerint megkímélné a kórházakat a konyhák drága felújításától is, hiszen azt csak melegíteni és tálalni kellene. Ez a megoldás kevesebb teret adna a visszaéléseknek is - mondta Horváth -, mert az étel adagonként pontosan nyilvántartható.

"Ez az egy cég tudja ezt szolgáltatni. Vannak ugyan hasonlók, de azok sokkal drágábbak" - mondta Horváth arra a kérdésre, miért csak a Star Menü Kft. vesz részt a kísérletben. A szakállamtitkárnak nincsenek aggályai a cég kijelölése miatt, mert úgyis minden kórházfenntartónak (ezek főként az önkormányzatok) magának kell közbeszerzést kiírnia. Azt ugyanakkor elmondta, hogy a közvetlenül a minisztérium alá tartozó országos intézetek esetében kezdeményezték, hogy azok közösen szerezzenek be bizonyos eszközöket és szolgáltatásokat, így az étkeztetést is. A december 31-ig tartó kísérlet során az intézmények maguk fizetnek a Star Menü Kft. által szállított ételért. Horváth szerint épp az a kísérlet lényege, hogy össze tudják hasonlítani a korábbi költségszintet a cég által kínált szolgáltatáséval.

Ellenvélemény

Gyuricza Ákos dietetikus, élelmezésvezető, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja szerint a szakállamtitkár által megadott összeg úgy lehet igaz, ha a költségekhez nemcsak az alapanyagok beszerzését (erre vonatkozik az 550 forintos norma), hanem a munkabért, a rezsiköltségeket és az úgynevezett társüzemi szolgáltatások díját is hozzászámolják. Utóbbi valószínűleg jelentős összegre rúgna, ha pontosan meg lehetne mondani, a fűtés- vagy a villanyszámla mekkora része esik a konyhára. Ezek a költségek akkor sem tűnnének el teljesen, ha egy központi gyárból hoznák az élelmet, hiszen azt tárolni, melegíteni és tálalni kell.

Gyuricza szerint a betegeknek általában az a legjobb, ha minél közelebb van hozzájuk az élelmiszer előállítása, hiszen akkor a dietetikusok ki tudják választani az állapotuknak legmegfelelőbb diétát, hogy az élelmezés valóban gyógytényező legyen. Minél messzebb van a konyha, annál rugalmatlanabb lesz a rendszer és korlátozottabb a választék - mondta a dietetikus. A spórolás kényszere miatt az utóbbi években több kórházban is magánvállalkozásba adták a konyhát, aminek szerinte épp az lett a következménye, hogy sok esetben jelentősen csökkent a választék, illetve romlott a színvonal. Helyenként még a tea mennyiségét is korlátozták. Épp ezért volt szükség a 2007-es egészségügyi miniszteri rendeletre, ami meghatározta, hogy mennyi az a napi pénzkeret, amit kötelezően a betegétkeztetésre kell fordítani. Ennek hatására a legtöbb intézményben azonnal 30-40 százalékkal nőtt a norma.

A Star Menü Kft. ételeivel kapcsolatos tapasztalatokról szerettük volna megkérdezni a kísérletben részt vevő két intézmény vezetőit is. Bálint Éva, a rehabilitációs intézet kommunikációs referense azonban az [origo]-nak azt mondta, a Star Menü Kft. csak a múlt hétfőn kezdett ételt szállítani a rehabilitációs intézetbe. A kísérlet a tervek szerint december 31-én ér véget, és Bálint szerint leghamarabb december elején tudnak nyilatkozni a tapasztalatokról. A kisvárdai kórház főigazgatóját, Harsányi Imrét is kerestük, és titkárságán visszahívát ígértek ugyan, de nem jelentkeztek.