Zuschlag-per: Hezitált a zuschlagos kérdésen Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Túl vehemens volt, sok időt emésztett fel a vele való egyeztetés - állította Zuschlag Jánosról csütörtöki tanúvallomásában Gyurcsány Ferenc. Gyurcsány tagadta, hogy akár az eljárásról, akár egyes pályázatok támogatásáról egyeztetett volna Zuschlaggal. Az egyik kérdésnél kicsit hezitált, majd közel két óra után távozott a bíróságról.
Vágólapra másolva!

Hatalmas sajtóérdeklődés mellett kezdődött meg csütörtök délelőtt fél 9-kor a Zuschlag-per újabb tárgyalása, amelyen Gyurcsány Ferenc és Jánosi György korábbi sportminisztereket hallgatják meg. A vádlottak közül ott van a tárgyalóteremben a 75 milliós csalással vádolt, korábbi MSZP-s képviselő, Zuschlag János, korábbi titkára, Lados István és állítólagos segítőjük, Katus Ferenc is. Gyurcsány pár perccel fél 10 előtt a főbejáraton keresztül érkezett meg a bíróság épületébe. Mikor a Gyurcsányt fotózó újságírók visszaérkeztek a tárgyalóterembe, a bíró egy pillanatra megállította a tárgyalást a felerősödött zajban, és rákérdezett, hogy mi történt, "mi ez a zsizsgés?".

11.40 - Gyurcsány távozott

Miután az ügyész befejezte Gyurcsány faggatását, az egyik vádlott nyomtatott papírról egy hosszabb szöveget olvasott fel. A bíró egyszer megkérdezte, hogy miről van szó, erre a vádlott azt mondta, Zuschlag Jánosról. A szöveget, amely előre megírt felszólalásnak tűnt, a férfi nehézkesen olvasta, az [origo] tudósítója nem hallotta jól.

Fotó: Ancsin Gábor[origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Miután a kihallgatás befejeződött, Gyurcsány Ferenc az oldalsó ajtón távozott. Az utána futó újságírókat a bíróság folyosólyán két biztonsági őr tartóztatta föl, így Gyurcsány gond nélkül távozhatott az épületből.

10.30 - Lendvai beszélt Zuschlaggal Gyurcsány szerint

Gyurcsány az ügyész kérdésére megismételte, hogy Zuschlaggal sem kettesben, sem harmadik személy társaságában nem beszélt a büntetőeljárásról. Gyurcsány ügyészségi vallomásában azt mondta, tudott róla, hogy Zuschlag felhívta Lendvai Ildikót az ellene folyó eljárás miatt. Gyurcsány az ügyész kérdésére azt mondta, hogy ezt Lendvaitól tudja, de a beszélgetés tárgyáról, tartalmáról, szándékáról nincs tudomása.

A minisztériumban a miniszter, a politikai államtitkár és a kabinetfőnök volt az, akikhez a képviselők fordulhattak a különböző megkeresésekkel - magyarázta Gyurcsány, hogyan ment a lobbizás minisztersége idején.

11.23 - Állítólag megütközött a kemény lobbin Gyurcsány

Gyurcsány korábbi, ügyészségi vallomásában azt mondta, hogy miniszterként megütközött a lobbizások módszerén, hogy képviselők és minisztériumi dolgozók egymással tárgyalnak a támogatásokról. Akkori vallomása szerint Ocsovai Tamás erre azt mondta neki, hogy vegye tudomásul: minden minisztérium így működik. Korábbi vallomásban Gyurcsány egyértelműen alkalmatlannak nevezte Ocsovait a helyettes államtitkári posztra, és azt mondta, hogy el akarta távolítani, ezért is pályáztatta meg a pozícióját. Ezt a bíróság előtt tett vallomásában nem volt hajlandó ilyen nyersen kimondani.

A bíró által felolvasott korábbi vallomása szerint Gyurcsány azt állította, nincs tudomása arról, hogy Zuschlag őt pályázatok miatt támogatásért megkereste.

11.19 - Az órájára nézett Gyurcsány

A bíró negyed 12-kor megkérte Gyurcsányt, hogy üljön le, majd felolvasta neki az ügyészségen korábban tett vallomását. Gyurcsány, miután helyet foglalt, az órájára pillantott - ekkor már lassan másfél órája tartott a kihallgatása. A felolvasott vallomást a korábbi miniszterelnök bal öklén könyökölve hallgatta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

11.13 - Megkereste Gyurcsányt az eljárás miatt Zuschlag

Gyurcsány azt mondta, hogy egy idő után nagyjából közismert volt a frakcióban a Zuschlag elleni eljárás, így ő is értesült róla. Később miniszterelnökként "minden bizonnyal" kapott erről hivatalos tájékoztatást is. Emellett 2007 őszén egy rendezvényen megkereste Marsovszky Balázs, az egyik vádlott, és tanácsot kért tőle. Zuschlag egy másik 2007-es rendezvényen szintén megkereste az eljárás miatt. Mindkettőjüknek azt tanácsolta, hogy működjenek együtt az igazságszolgáltatással. Zuschlagnak azt mondta, hogy fegyelmezetten, nyugodtan vegyen részt az eljárásban, mert azzal csak rosszat tesz magának, ha elmegy fűhöz-fához segítségért - állította. Közölte: soha nem folytatott az ügyben különmegbeszélést Zuschlag Jánossal.

11.10 - Nem emlékszik éttermi beszélgetésre Gyurcsány

Gyurcsány azt mondta, nem emlékszik a más tanúk által idézett 2004-es éttermi beszélgetésre, amelyen állítólag külön megbeszélést folytatott Zuschlaggal és Arató Gergellyel. Hozzátette: nem is nagyon lett volna értelme étteremben külön beszélgetni velük. A bíró korábbi tanúk vallomására hivatkozva azt mondta, hogy ezen az éttermi beszélgetésen állítólag Zuschlag támogatást kért tőle pályázataihoz. Gyurcsány megismételte, hogy tőle Zuschlag és mások is folyamatosan támogatásokat kértek, ezért ez a helyzet nem tűnik számára különlegesnek, de továbbra sem tudja beazonosítani a konkrét esetet.

11.08 - Nem tud Zuschlag pártkarrierjéről Gyurcsány

Mikor a bíró arról próbálta faggatni Gyurcsányt, hogy szerinte mivel magyarázható Zuschlag pártkarrierje, a korábbi miniszter és MSZP-elnök megakadt, majd meglepődve közölte: "Bíró úr, erre nem nagyon tudok mit mondani, nem is tudom, hogy volt-e pártkarrierje."

11:06 - Gyurcsány: Nem volt listázás

Gyurcsány közölte: nem csak, hogy nem tud róla, de kizártnak tartja, hogy a minisztériumban listák készültek volna politikailag támogatandó pályázatokról. Ez szerinte ellentétes lenne mindazzal, amit ő a minisztériumban képviselt. Gyurcsány azt mondta, hogy nem csak Zuschlaggal, de politikustársai többségével sem tartott a politikán kívül személyes viszonyt. "Nekem személyes viszonyom politikustársaim túlnyomó részével nem volt, és most sincs". Állította: szakterületén vagy miniszterként találkozott csak a kollégákkal, "ha nem tudta kikerülni", de a személyes találkozások rá általában másokkal sem jellemzőek, mert - mint fogalmazott: "másként élek". Ez a minisztersége után így maradt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YJ6Lb0bHkkC4cAhm

11.01 - Gyurcsány tagadta, hogy az irodájában válogattak volna

Gyurcsány azt mondta, hogy "biztosan nem" fordult elő, hogy valaha pályázatokat válogattak volna szét az irodályában Ocsovai Tamással az alapján, hogy melyik támogatandó. Azt is határozottan állította, hogy nem adott utasítást konkrét pályázatok elbírálásáról sem Ocsovainak, sem másnak. Tudomása szerint ilyen utasítások nem voltak a minisztérium felső vezetésétől.

10.57 - Gyurcsánynak túl vehemens volt Zuschlag

Gyurcsány szerint a képviselőktől nem lehet elvitatni a jogot, hogy képviseljék a saját területük érdekeit, és ezért küzdjenek a minisztériumnál. "Nem ez a baj, hanem az, ha valaki ezt jogszerűtlenül vagy erkölcstelenül teszi, esetleg nem a köz, hanem a saját érdekében." Gyurcsány hozzátette: tudatosan nem használja a lobbizás kifejezést, mert annak szerinte a magyarban van egyfajta pejoratív értelme, az a tevékenység, amiről ő beszél, azonban a képviselők feladatához tartozik.

Zuschlag Gyurcsány szerint olyan képviselőnek tűnt, aki "határozottan, túl vehemensen képviseli" az ifjúsági ügyeket, de a minisztérium részéről nem merült fel, hogy emögött törvénysértés, jogellenes lépések lennének. "Zuschlag nagyon aktív volt, aminek mi nem örültünk, mert túl sok energiánk és időnk ment el rá" - mondta, hozzátéve: "Ezt azonban nem vethetem a szemére."

10.50 - Hezitált a zuschlagos kérdésen Gyurcsány

A kérdésre, hogy Zuschlag megkereste-e támogatásokért, Gyurcsány rövid hezitálás után válaszolt. "Sok százan, köztük Zuschlag János is érvelt azért, hogy az ő számára fontos szakterület értő elbánásban részesüljön. Teljesen természetes, hogy Zuschlag ifjúsági ügyekben kért pénzt tőlem - mondta. "Ez tizenkettő egy tucat, olyan kérdés, mint ha azt kérdezné, hogy diktáltam-e levelet a titkárnőmnek. Diktáltam" - mondta.

A bíró nyomatékos kérdésére aztán megerősítette, hogy Zuschlag János különösen és rámenősen lobbizott, szerinte talán túlságosan is. Gyurcsány azt mondta, hogy ez ízlés kérdése, de szerinte kevesebb vehemencia több lett volna. Majd hozzátette: "Ilyen képviselő van még vagy 30 a parlamentben."

Gyurcsány azt állította, hogy Zuschlag kéréseire ugyanaz volt a válasza, amit az egész rendszer átalakításakor is célul tűzött: hogy ő egyedi esetekben nem hajlandó tárgyalni.

10.46 - Gyurcsány nem emlékszik ukázokra

Gyurcsány azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy a baloldali ifjúsági szervezet a működését, programjait civil szervezetek pályázati pénzei révén próbálja finanszírozni. Miniszterként nem voltak ismeretei a Fibisz finanszírozásáról.

Gyurcsány a bíró kérdésére azt mondta, nem fordult elő, hogy Ocsovai Tamás instrukciókat kapott volna tőle a GYIA tanácson való döntésekre. "Határozottan nem" - mondta, de kiegészítette a bírót, amikor ő a jegyzőkönyvbe tényként diktálta be az állítást. Gyurcsány azt mondta, nem állítja, hogy nem volt ilyen, csak azt, hogy ő "nem emlékszik ilyenre". "Szerintem nem" - pontosított a volt miniszter.

10.43 - Hibahatáron belül

Gyurcsány szerint a vád szerint Zuschlaghoz köthető pályázatok egy részéről is döntő Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsa nem tartozott a hatáskörébe. A tanács ülésein a helyettes államtitkár vett részt, és "ő nyilván be is számolt róla", de Gyurcsány nem emlékszik arra, hogy a tanácson olyan fajsúlyú döntés volt, amire külön oda kellett figyelnie. Hozzátette: Ocsovai helyettes államtitkár - ha jól tette a dolgát - mindig jelezhette, hogy mi várható a tanácson, de megerősítette: a tanácson nem voltak fajsúlyos döntések, az ott kiosztott összegek "hibahatáron belül voltak".

10.37 - A miniszter nyakára jártak a lobbisták

Gyurcsány szerint bár a per ifjúsági pénzekről szól, a nagyobb lobbizás a sporttámogatásokért volt. Az ifjúsági ügyekben sokkal kisebb pénzek és kevesebb szereplő volt, sportban naponta kellett fogadni polgármestereket és szakági vezetőket - mondta. Ezt a megjegyzést az arányok érzékeltetésére szúrta közbe - állította. Gyurcsány szerint a miniszterek idejük jelentős részét, 30-40 százalékát azzal töltik, hogy a hozzájuk bejelentkezőket fogadják, meghallgatják, és a kéréseiket, problémáikat az illetékeseknek továbbítják.

10.30 - Nincs miért lobbizni

Gyurcsány azt mondta, ő szüntette meg a tárcánál a miniszteri keretet, amely egy kevésbé szabályozott, a miniszter által felhasználható pénzösszeg volt. Az intézkedés lényege az volt, hogy ha nincs keret, akkor nincs miért lobbizni a miniszternél.

10.29 - Nagyot sóhajtott Gyurcsány

A képviselők és polgármesterek nagyon különböző vehemenciával képviselik az ügyeiket, választóikat - mondta a minisztersége idején az ifjúsági minisztériumban megforduló lobbistákról Gyurcsány. "Van, aki a folyosón köszönés helyet is azt mondja, hogy négyes út" - mondta. Azt állította, ő nem szereti ezt a módszert, szerinte ellenőrzött felületen van helye az ilyen típusú kapcsolattartásnak.

Fotó: Ancsin Gábor  [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Nem helyes, ha ellenőrzés és kontroll nélkül folyik az egyeztetés a minisztériumi apparátus és a politikai szereplők között. Szerinte a politikai államtitkáron és a miniszteren keresztül kell az egyeztetésnek folynia - foglalta össze szavait a bíró. Gyurcsány azt mondta, lényegében erre gondolt. A bíró felajánlotta, hogy pontosíthat, Gyurcsány azonban nagy sóhaj után azt mondta, hogy "mehetünk tovább".

10.20 - Gyurcsány: A miniszter csak jóváhagyott

A bíró külön rákérdezett Gyurcsány pályázatokban játszott szerepére. Gyurcsány erre azt mondta, hogy a minisztérium tevékenységét egy gazdálkodási kötelezettségvállalási szabályzat szabályozza. Ezek a szabályok részletesen leírják, hogy a különböző költségvetési címek kiadásának mi a szabályozott rendje. Gyurcsány részletesen, hevesen gesztikulálva magyarázta el a bírónak a pályázatokra vonatkozó szabályokat: ezek lényege, hogy a miniszternek már csak jóváhagyásra küldik meg az államtitkárok által aláírt, elfogadott pályázatokat. Gyurcsány szerint ezek hatalmas, 30-40 oldalas táblázatok, pályázók nevével, összegekkel. Azt állította: ő nem változtatott a megkapott listákon. Gyurcsány azt mondta, a miniszternek van lehetősége a beterjesztett listán változtatni, de ő ilyet nem tett. Szerinte erre akkor lenne szükség, ha az alatta levő szinteken nincs egyetértés, de ilyen nem fordult elő.

10.18 - Túl kicsik voltak a támogatások Gyurcsánynak

Az egyedi támogatási kérelmeknek nem volt olyan zárt rendszere, mint a pályázatoknak - mondta Gyurcsány. A minisztérium vezetése, a miniszter 100 milliós értékhatár fölött volt jogosult dönteni ilyen ügyekben. "Egy tornacsarnok építése egy városban, lásd Debrecen, az egy egyedi döntés, arra nem írunk ki pályázatot. Ilyen esetekben például konzultálunk polgármesterekkel" - mondta példaként. Szerinte az ő minisztersége idején ilyen nagyságrendű egyedi támogatás sportügyekben és fesztiváltámogatások területén jelentkezett. Az egyéb ifjúsági támogatások pár százezer forintos értékűek voltak: "Ez nem olyan nagyságrend, amivel egy miniszternek kell foglalkozni" - mondta.

10.15 - "Van helye a konzultációnak"

A minisztérium pályázatairól Gyurcsány azt mondta, szükségesnek tartotta az egyeztetést a támogatáspolitika céljairól, elveiről, prioritásairól. Példaként említette a táborok támogatását: "az egy döntés, hogy például akarunk-e olyan táborokat támogatni, ahol fogyatékosok és nem fogyatékosok együtt jelennek meg". Ilyen döntések nem csak ifjúságpolitikai, de sportpolitikai és kábítószerellenes területeken is voltak. Az erről szóló megbeszélések tárgya volt, hogy milyen nagyságrendeket különítsenek el az egyes célokra, a konzultáció általános jelleggel folyt. "Ilyen témákban van helye konzultációnak, egyedi ügyekben pedig nincs helye, az már egy automatizált mechanizmus, azt kell követni" - mondta.

10.10 - "Mindenki megismerte, kinek mi a munkamódszere"

A bíró azt mondta, neki a vallomásokból úgy tűnt, hogy volt egy szélesebb körű, "kibeszélő jellegű összejövetel" is a Zuschlagék által képviselt munkacsoporttal a minisztériumban. Gyurcsány azt mondta, hogy "rendszeresen, egymástól azonos időintervallumokban elválasztva" ilyen nem volt. Alkalmi jelleggel volt ilyen, akkor, ha jelentős viták alakultak ki, vagy nagyobb egyeztetésre volt szükség például törvényelőkészítés miatt. "Ilyen beszélgetésekre miniszterségem elején több is sor került" - mondta Gyurcsány, aki szerint "később mindenki jobban megismerte, hogy a másiktól mit várhat, kinek mi a munkamódszere, és ezeket a találkozókat be lehetett illeszteni a rendszeres találkozók közé".

10.00 - Gyurcsány: Laza volt a munkarend

"Miniszteri kinevezésemet követő időszakban azt tapasztaltam, hogy formalizált, rendszeres értekezletek, szigorúan szervezett munkarend nem volt a minisztériumban" - mondta Gyurcsány, hozzátéve: "Az én munkastílusom ettől gyökeresen eltért, és eltér azóta is". Ő a rendszeres megbeszélések híve, ezek egyike lett az, amelyen az ifjúsági és sport munkacsoport tagjaival tárgyalt rendszeresen.

A minisztérium első számú szakmai partnere ezeken a megbeszéléseken Bakonyi Tibor képviselő, bizottsági elnök volt, vele és kísérőivel hétfőnként kora hajnalban tartottak rendszeres egyeztetést. Újhelyi István (az MSZP jelenlegi alelnöke, a MeH államtitkára), Arató Gergely (az oktatási tárca jelenlegi államtitkára) is rendszeres résztvevői voltak ezeknek a megbeszéléseknek. "Egész biztos vagyok benne, hogy a per szempontjából nem érdektelen, hogy a megbeszéléseken Zuschlag képviselő úr is részt vett néha" - mondta. Rajtuk kívül Gyurcsány kabinetfőnöke, Keszthelyi András és Mesterházy Attila is ott volt, de hívtak, hívhattak meg másokat is, például Ocsovai Tamást vagy másokat, ha a téma megkívánta - mondta. A megbeszélések Gyurcsány saját dolgozószobájában voltak.

9.56 - Mérsékelten kielégítő helyettes államtitkár

Gyurcsány arról beszélt, hogy minisztersége idején a minisztérium vezetése átalakult, többek között leváltotta Szilvásy György közigazgatási államtitkárt, helyére Benedek Andrást nevezte ki. Ocsovai Tamás pályázat után a posztján maradt az ifjúsági ügyek helyettes államtitkáraként, a sportért felelős államtitkár és a kábítószerellenes helyettes államtitkár személye azonban változott. A politikai államtitkár mindvégig Mesterházy Attila volt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Gyurcsány korábbi vallomásában azt mondta, hogy voltak problémái Ocsovai Tamással, erre a bíró rákérdezett a tárgyaláson. Gyurcsány azt mondta, hogy Ocsovai viselte a legnagyobb felelősséget a tárcánál, szakmai előéletét és tapasztalatait azonban "csak mérsékelten találta kielégítőnek" Gyurcsány közölte: nem is nagyon titkolta, hogy Ocsovai megbízását vissza akarta vonni a pályázatok elbírálását követően, de nem volt más jelentkező a posztra Ocsovain kívül. Formális meg nem felelőség nem volt, és az új közigazgatási államtitkár is a kinevezés fenntartását javasolta.

A bíró visszakérdezett, hogy ezek szerint nem tartotta-e alkalmasnak, de Gyurcsány azt mondta, ő ennél finomabban fogalmazott: mérsékelten találta kielégítőnek az alkalmasságát.

Gyurcsány a bíró kérdésére azt mondta, nem ismerte sem Ocsovai, sem a többi államtitkár előéletét, ezért nem tudja, hogy Ocsovai az ifjúsági és sport munkacsoporthoz köthető-e. Azt mondta, a minisztériumi államtitkárokat odakerülése előtt nem ismerte, kinevezésekor ismerte meg a szakmai hátterüket.

9.44 - Gyurcsány engedi a fotózást

"A tanú jöjjön be" felszólítással beídézték a tárgyalóterembe Gyurcsány Ferencet, aki vakuk kereszttüzében belépett. A bíró személyazonosítás céljából elkérte Gyurcsány igazolványát, majd megkérdezte, hozzájárul-e, hogy felvételek készüljenek róla, illetve hogy adatait nyilvánosan kezelhetik-e. Gyurcsány hozzájárult. A bíró figyelmezette, hogy a hamis tanúzást börtönnel büntetik. Gyurcsány közölte: megértette.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Érkezik Gyurcsány - a képre kattintva galéria nyílik!

Gyurcsány a tárgyalóterem közepén, egy mikrofonállvány előtt válaszol a kérdésekre. A bíró először arról kérdezte, hogy mikor volt miniszter, és mik voltak a személyi viszonyok a minisztériumnál az ő vezetése idején.

Jánosi: Nem akarták a fiatal MSZP-sek Mesterházyt

Gyurcsány előtt Jánosi György korábbi sportminisztert hallgatták meg a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalásán. A bíró kérdésére elöször az általa korábban vezetett sporttárca személyi viszonyairól beszélt. Azt vallotta, hogy az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportja ellenezte Mesterházy Attila politikai államtitkári kinevezését a sporttárcánál. Mivel Mesterházy mégis államtitkár lett, ennek ellentételezéseként kérték, hogy az ifjúsági ügyekkel Ocsovai Tamás foglalkozhasson, helyettes államtitkárként. (Ocsovai volt az a személy, aki több tanú szerint a gyanús pályázatokat jóváhagyta, azokat támogatandónak minősítette.) Ocsovai kinevezését, Jánosi szerint többek közt Arató Gergely, Újhelyi István és Zuschlag János kezdeményezte.

Jánosi az ügyész kérdésére nem tudta megmondani, hogy a kinevezések idején mi volt Zuschlagék kifogása Mesterházy személye ellen, de azt mondta, hogy Mesterházy nem tartozott az ifjúsági és sport munkacsoport vezetőinek politikai körébe, hiszen új politikai platformot hozott létre az MSZP-n belül. Jánosi arra sem tudott válaszolni, hogy az ifjúsági munkacsoport miért éppen Ocsovai Tamást kérte helyettes államtitkárnak Mesterházy kinevezése után.

Jánosi közölte: miniszterként nem egyeztetett rendszeresen az MSZP ifjúsági és sport munkacsoportjával, összesen kétszer beszélt velük szakpolitikai kérdésekről, így nem tud arról, hogy a minisztérium vezetése és a munkacsoport vezetése közt szűkebb körű egyeztetés lett volna. "Én ilyenen biztos nem vettem részt" - vallotta. Jánosi, vallomása szerint sem Zuschlag János, sem az ő megbízásából eljáró más ember nem kereste meg a pályázatok egyedi támogatásának érdekében.

2002-ben nagyon erős volt a lobbitevékenység a minisztérium környékén, mert a tárcának pénze már nem nagyon volt, és a szűkös forrásokért lobbizott mindenki - mondta. Debrecen vagy Hódmezővásárhely fideszes, Sopron vagy Szombathely MSZP-s polgármestere is lobbizott nála - mondta Jánosi. Szerinte a minisztérium más vezetőit is rendszeresen keresték képviselők és polgármesterek. Általában ezeket jelezték is neki a munkatársai. A minisztériumon belül a vezetőség megállapodott arról, hogy ígérni nem igérnek semmit előre, előbb megvizsgálják minden esetben, hogy van-e forrás, és így szakmailag megalapozott döntés szülessen.

Minisztersége idején az ifjúsági ügyekkel Mesterházy Attila foglalkozott a minisztériumban. Állítása szerint a saját energiáinak 99 százalékát a sportügyek rendbetétele tette ki, mert kinevezése idején a minisztérium forrásainak nagy része már elköltötték, és sok jogszabályellenes ügy volt, amit rendbe kellett tenni. Ezek között például fideszes elődje fedezet nélküli kötelezettségvállalásait említette. A parlamenti frakcióval és a párt illetékes munkacsoportjával való kapcsolattartás szintén Mesterházy Attila államtitkár feladata volt.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a helyettes államtitkárnak nagy szabadsága volt a tárcánál. A miniszter az ő javaslatára javítás, kihúzás nélkül hagyta jóvá a beérkező pályázatokat. A szerepe nagyjából formális volt, és szerinte nem is várható el, hogy miniszterként több ezer pályázat döntésébe belefolyjon. Jánosi szerint Ocsovai Tamás nem kapott direkt utasításokat arról, hogy miyen álláspontot képviseljen, amikor a támogatásokról dönt, de értelmezhette úgy a neki mondottakat, mint a minisztérium vezetőinek döntését. Előfordult, hogy Ocsovai állásfoglalást kért, de akkor Jánosi azt mondta neki, hogy a pályázatok szakértői elbírálása alapján döntsön.

Jánosi azt vallotta, hogy nem volt felhőtlen a viszonya a baloldali ifjúsági politikai szervezet (Fibisz) vezetésével, ezért őt személyesen soha nem keresték meg olyan kéréssel, hogy a holdudvarukba tartozó szervezetek pályázatait támogassa - mondta. Hozzátette ugyanakkor: rémlik neki, hogy Ocsovai néha jelezte, "ilyenfajta lobbival" megkeresték. Ilyenkor, állítása szerint azt tanácsolta Ocsovainak, hogy szakmai alapon döntsön az elbírálásról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Negyed tízkor a bíró felolvasta Jánosi korábbi, ügyészségen tett vallomását. Többek között elhangzott, hogy az ügyészség jegyzőkönyveket tárt Jánosi elé a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsának (GYIA) üléseiről, amely a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek támogatásáról döntött. Ebben arról van szó, hogy Ocsovai Tamás többször úgy terjesztette elő a támogatási javaslatokat, mint a miniszter javaslatait, és egyszer hivatkozott is arra, hogy "nem kíván a miniszteri döntéssel vitatkozni". Jánosi korábban az ügyészségen azt mondta, ezeket a pályázatokról szóló döntéseket Ocsovai készítette elő, aki Jánositól nem kapott utasítást arra, hogy rá hivatkozzon a GYIA-tanácson. Az is elhangzott, hogy korábbi vallomásában Jánosi azt mondta, nem ismeri a Zuschlaghoz kötött szervezeteket. Jánosi a terem szélén ülve, kezét összekulcsolva, csendben bólogatva hallgatta korábbi vallomását, majd közölte, fentartja és módosítani nem kívánja azt.

Nem engedi az élő közvetítést a bíró

A tárgyalóteremben több tucat újságíró, televíziós stáb és egyéb hallgató gyűlt össze. A bíró közölte: korrekt együttműködést vár a sajtótól, azt kéri, hogy ne zavarják a tárgyalás menetét, a telefonokat kapcsolják ki. Felhívta a figyelmet, hogy a tárgyalásról az élő közvetítés tilos: "Nem engedélyeztem eddig sem, és jövőben sem fogom. Nem szeretném, ha percről percre nyomon lehetne követni [...] Élő közvetítés nincs" - mondta. Külön jelezte, hogy az informatikusok figyelik az internetes adatforgalmat is.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon zajló Zuschlag-perben bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással vádolják Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőt és 15 társát. Az ügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek által beadott pályázatok révén 75 millió forint állami támogatást szereztek meg jogosulatlanul.

Gyurcsánynak az ügyben játszott lehetséges szerepéről itt olvashat.