Töltőtollat kapott Bajnai a pápától

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon kormányfő egy történelmi írást ajándékozott XVI. Benedek pápának pénteki meghallgatásán, ő pedig egy töltőtollat kapott a katolikus egyház fejétől. Bajnai az első magyar miniszterelnök, aki XVI. Benedéknél járt.
Vágólapra másolva!

Magánkihallgatáson fogadta Bajnai Gordon miniszterelnököt pénteken a könyvtárszobájában XVI. Benedek pápa, akinél idáig még nem járt magyar kormányfő. A nagyjából 20 perces beszélgetés elején - amikor még az újságírók is jelen lehettek - a katolikus egyházfő az együttműködésről mondott néhány szót a vendégének, aki megköszönte a meghívást.

A magyar kormány és a Vatikán kapcsolatai erősek és kiegyensúlyozottak - mondta a magánkihallgatás után Bajnai. A miniszterelnök szerint nem beszéltek olyan konkrét ügyekről, amelyeket Magyarországon a kormány és a magyar katolikus egyház is meg tud oldani. Bajnai kérdésre válaszolva hozzátette: egyik oldalról sem hangzott el kritika, a megbeszéléseken inkább az együttműködést hangsúlyozták, amely alapjának mind a két fél a vatikáni szerződést tekinti.

A kormányszóvivői iroda péntek délutáni közleménye szerint Bajnai tájékoztatást adott a pápának Magyarország gazdasági helyzetéről, az ország EU elnökségének várható prioritásairól. A kormányfő megerősítette a magyar állam felajánlását egy vatikáni koncertre a 2011-es Liszt-évhez és EU-elnökségünkhöz kapcsolódva, amelyet a pápa örömmel fogadott - olvasható a közleményben.

XVI. Benedek méltatta a magyar keresztény örökséget és említést tett a Pécsi Püspökség Millenniumáról. Az audiencia során szó volt továbbá a közlemény szerint a Berlini Fal leomlása 20. évfordulójának kiemelt jelentőségéről, nemzetközi kérdésekről, valamint globális problémákról: a Közel-Keletről, Iránról, Afganisztánról és a klímakonferenciáról. A pápa beszélt a "Caritas in veritate" kezdetű enciklikájának üzenetéről, amellyel kiutat keresett a világméretű gazdasági és morális válságból.

Bajnai egy 1726-ból származó történelmi írást, a szentírás földrajzi-irodalomtörténeti szótárát ajándékozta a pápának. A magyar kormányfő egy töltőtollat kapott a katolikus egyház vezetőjétől.

A magánkihallgatás előtt a miniszterelnököt a svájci gárdisták sorfala köszöntötte a magas rangú vendégeknek kijáró ceremóniával az apostoli palota San Damaso udvarán. Bajnai a pápai kihallgatás után egyeztetett Tarcisio Bertone bíborossal, államtitkárral, aki a napi ügyek lebonyolítását felügyeli a Vatikánban. A kormányszóvivői közlemény szerint áttekintették Magyarország és a Vatikán, valamint az állam és az egyház kapcsolatait, a határon túli magyar katolikusok problémáit. Bajnai tájékoztatta a bíborost a térség helyzetéről, a válságkezelésről, az aktuális nemzetközi kérdésekben képviselt magyar álláspontról. Bertone bíboros kiállt az egyház kulturális örökségének megőrzése és támogatása mellett - közölte a kormányszóvivői iroda.