Az elfelejtett tankönyvekről faggatta a Külügy az ukrán követet

Vágólapra másolva!
Jövőre magyar nyelvű tankönyvek nélkül maradnak a kárpátaljai magyar iskolák 10. osztályos tanulói, mivel az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg részükre a tankönyvek fordítását. A tankönyvek miatt a Külügyminisztériumba kérették a budapesti ukrán nagykövetet.
Vágólapra másolva!

Bekérették pénteken a Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét - derül ki a minisztérium közleményéből. Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára arról kért tájékoztatást Dmitrij Tkacstól, hogy miért nem rendelte meg az ukrán oktatási minisztérium a mintegy 100 kárpátaljai magyar iskola számára a 2010-2011-es tanév tankönyveit magyar fordításban.

A Külügyminisztérium szerint jövőre magyar könyvek nélkül marad az iskolák 10. osztálya. A Külügyminisztérium szerint az ukrán oktatási miniszter egy tavalyi rendelete fokozatosan ukrán tannyelvűekké alakítaná át a nemzetiségi oktatási intézményeket. Ezek az intézkedések ellentétesek az Ukrajna által kétoldalúan és nemzetközi szinten vállalt kötelezettségekkel, valamint az Európában széles konszenzussal elfogadott alapvető kisebbségvédelmi elvekkel - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.