Három életfogytiglani az olaszliszkai gyilkosság miatt

Vágólapra másolva!
Az olaszliszkai emberölés két vádlottjának büntetését 15 évről életfogytig tartó börtönbüntetésre súlyosbította pénteken a Debreceni Ítélőtábla. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt gyerekei szeme láttára verték agyon még 2006-ban, mert autójával elsodort egy gyereket. Összesen három vádlott kapott életfogytiglanit a lincselés miatt.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét az olaszliszkai gyilkosság ügyében a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla. A pénteken kihirdetett jogerős ítélet ifjabb Horváth Dezső elsőrendű vádlott 15 éves fegyházbüntetését 17 évre súlyosbította, illetve életfogytiglani büntetést szabott ki az első fokon 15 évre ítélt Fercsák György hatod- és Jónás Gusztáv hetedrendű vádlottakra.

A többi vádlott esetében az ítélőtábla helybenhagyta a korábban kiszabott ítéletet. A vádlottak közül így hárman kaptak életfogytiglani büntetést, mert az első fokon eljáró bíróság korábban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, idősebb Horváth Dezsőt, a lány apját. A lány anyját, Horváth Dezsőné Jónás Évát és Szalka Andrást 15 év fegyházra, a fiatalkorú Szalka Gergőt és Horváth Krisztiánt 10-10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre ítélte.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint autójával elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. A vádirat szerint Szögit "nyaktól felfelé ötven közepes vagy nagyobb behatás érte", vagyis ennyiszer ütötték vagy rúgták fejbe. A nyolc vádlott közül hárman ismerték be, hogy bántalmazták az áldozatot, de azt állítják, csak egy-egy alkalommal ütöttek vagy rúgtak.

Nem őszinte a megbánás

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte a bűncselekmény elkövetésének "útonálló és garázda jellegét", illetve hogy a tettesek hosszan bántalmazták a sértettet. Az indoklás rámutatott arra is, hogy a vádlottak teljesen közömbösek voltak az elsodort gyerek iránt, miközben Szögi Lajos épp azért állt meg, hogy meggyőződjön arról, jól van-e. A vádlottak beismerését és megbánását a bíróság nem tekintette őszintének, így enyhítő körülményként sem vette figyelembe.

Forrás: MTI
A vádlottak az ítéletet hallgatják

A bíróság szerint nem bizonyítható, hogy Szögi Lajos autója hozzáért-e a kislányhoz, a jármű sérülései biztosan álló helyzetben keletkeztek. Az áldozat megpróbált ugyan elhajtani, amikor látta, hogy ő és a kocsiban ülő gyerekei veszélyben vannak, de a kocsi sebességváltója üres állásban volt, így csak a motor bőgött fel, de az autó nem indult. A vádlottak kirángatták az áldozatot a kocsiból, többször megütötték, majd amikor a földre esett, tovább rugdosták.

Egymásra vallottak

A bíróság az elmeorvosi szakértői vélemények alapján úgy ítélte meg, hogy a vádlottak elmeállapotát nem befolyásolhatta, hogy 1994-ben, majdnem 12 évvel a gyilkosság előtt egyik rokonuk, egy kislány halálos közlekedési baleset áldozata lett. Az ítélőtábla szerint a tettesek közt akarategység állt fenn, ki akarták oltani Szögi életét, ezért mindannyan társtettesei a gyilkosságnak, nem áll meg az a védekezés, hogy egyenként csak testi sértést követtek el. A bíróság szerint az is tény, hogy a vádlottak közvetlenül a gyilkosság után megbeszélték, ki mit fog vallani.

A vádlottak az eljárás folyamán egymásra vallottak, többen is megváltoztatták vallomásukat. Az életfogytiglani fegyházra ítélt Horváth Dezső a börtönben levelet írt a szintén vádlott, a felbujtóként 15 év fegyházra ítélt feleségének. A levél végül a börtönőrökhöz került, azt felolvasták a bíróságon is. Ebben Horváth azt írta, sokallja a "30 évet egy pofonért", és azt állítja, a gyilkosság után elégették Jónás Gusztáv véres ruháit.

A másodfokú eljárásban, a nem jogerősen 15 év fegyházra ítélt Szalka András is megváltoztatta korábbi vallomását. Azt mondta, Jónás Gusztáv és négy másik, meg nem nevezett ember követte el a gyilkosságot. Jónás Gusztávra és Fercsák Györgyre vallott, az első fokon szintén 15 év, jogerősen azonban 17 év fegyházra ítélt ifj. Horváth Dezső is. Jónás a másodfokú eljárás során bocsánatot kért tettéért és azt mondta önmagáról és társairól: "Magyarország szégyenei vagyunk".

"Éljék át a szenvedést!"

"Nincs bocsánat, számomra nem hoz enyhülést az ítélet, hiszen egy gyerekem volt" - mondta a jogerős ítélet kihirdetése után Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos édesapja. A láthatóan megtört idős férfi szerint nem került mindenki a bíróság elé, unokája ugyanis, aki a helyszínen szemtanúja volt a gyilkosságnak, azt mondta, hogy sokkal többen voltak. Az elítélteknek aazt kívánta, 10 percig éljék át azt a szenvedést, amit a fiának okoztak.

Helmeczy László, a sértett jogi képviselője kimagasló szakmai színvonalúnak nevezte a táblabíróság ítéletét, de azt mondta: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz annak érdekében, hogy más elkövetők is bíróság elé kerüljenek, és polgári peres eljárással próbálja a sértett családjának kárigényét érvényesíteni. Az ügyvéd kifogásolta, hogy eddig egyetlen roma szervezet sem sietett Szögi Lajos özvegye és árván maradt három gyermeke megsegítésére.