Tömegverekedés miatt zárták le Sajóbábonyt

Vágólapra másolva!
Lezárta a rendőrség a Borsod megyei Sajóbábonyt, miután tömegverekedés tört ki a városban. A konfliktus a Borsod Online szerint egy szombati Jobbik-rendezvény miatt robbant ki, amit állítólag helyi cigányok meg akartak zavarni, majd vasárnap megfenyegették a szervezőt. Reakcióként a Jobbik helyi vezetője segítséget hívott. A két csoport a település határában csapott össze. A rendőrség egy embert őrizetbe vett.
Vágólapra másolva!

Órákra lezárta a rendőrség a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóbábonyt vasárnap este, mert tömegverekedés tört ki a városban. A Borsod Online szerint 40-50 ember esett egymásnak, egy autót összetörtek, a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. A portál szerint a történtek összefüggésben állnak azzal, hogy a városban szombaton lakossági fórumot tartott a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Ezt megerősítette Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője is.

A szombati rendezvényt a Borsod Online szerint helyi cigányok egy csoportja akarta megzavarni. Gaskó szerint 15-20 fő "ellenérdekű fél" jelent meg a helyszínen, de a rendőröket látva inkább elmentek. Nagy Imre polgármester szerint a cigányokat az zavarta, hogy a fórumon nem csak helyiek vettek részt. Vasárnap délelőtt a gyanú szerint négy ember megjelent egy helyi boltban, ahol számonkérték a boltvezető nőt - aki szocialista önkormányzati képviselő -, mintha ő szervezte-e a fórumot. Bencs Gábor, a Jobbik helyi vezetője szerint őt is megfenyegették, amiért ő feljelentést tett a rendőrségen, illetve segítségért fordult a Jobbik megyei elnökéhez.

A történtek miatt a Borsod Online szerint vasárnap délután Sajóbábonyban akart felvonulni a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda. Gaskó csak két szembenálló csoportról, összesen mintegy 30-40 emberről beszélt, akik szemben a település határában találkoztak. A romák közül néhányan botokkal és karókkal támadtak a Jobbik-szimpatizánsok egyik autójára. A piros Suzukit megrongálták, ablakait betörték, de a benne ülők nem sérültek meg - mondta Gaskó, aki szerint a rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, egy embert őrizetbe vettek. A rendőrség közösség tagja elleni erőszak, testi sértés, valamint zaklatás bűncselekményének gyanúja miatt indított eljárást.

Forrás: MTI
Az összetört Suzuki

A rendőrség lezárta a városba vezető utat, hogy megakadályozza a mindkét oldal segítségére igyekvők bejutását. A Borsod Online szerint Budapestről és Nyírbátorból (itt működik Kelet-Magyarországon bevetési osztály) érkezett erősítés. A helyszínen volt Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya, aki vasárnap este Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el - mondta újságíróknak Gaskó Bertalan.

A település határához az MTI tudósítója szerint az esti órákban több mint száz férfi és nő érkezett, akik közül többen a Magyar Gárda egyenruháját viselték. Az MTI helyszínen lévő tudósítójának azt mondták, főként Nógrád, Borsod és Heves megyékből jöttek. Őket a rendőrség sokáig nem engedte be a településre, de tíz után megindult a forgalom. A város szélén az MTI szerint legalább száz helybeli roma is gyülekezett egy máglya mellett, akik indulatosan kiabáltak a feléjük közelítőknek.