Vágólapra másolva!
Közel 900 forintot drágul a H1N1 elleni vakcina, mire a gyártótól a patikákig jut - derül ki az Egészségügyi Minisztérium által hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumokból. A minisztérium hétfőn közölte honlapján a H1N1-vírus ellen gyártott oltóanyag megvásárlásáról szóló szerződés egy részét.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta honlapján az Egészségügyi Minisztérium a vakcinagyártó Omninvesttel kötött szerződés egy részét hétfőn. A nyilvánosságra hozott dokumentumban az szerepel, hogy kik a szerződő felek, mi a szerződés típusa, tárgya, mennyi a bruttó értéke és mi a szerződés időtartama. (Az [origo] munkatársai hiába keresték az Egészségügyi Minisztérium honlapján, nem találták nyomát a dokumentumnak.)

A dokumentum szerint az Egészségügyi Minisztérium négymillió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az Omninvesttel kétmillió adag H1N1 oltóanyag patikai szállítására. A szerződés szerint az oltóanyag ellenértékét nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem "az oltóanyag értékesítéséből származó bevételből".

A tárca az MTI-vel azt közölte, hogy a teljes szerződést nem teszik ki a honlapra, azonban a dokumentumot bárki személyesen megnézheti a minisztériumban, fénymásolatát elviheti.

Az Ominvest Kft. és a kormány között kötött szerződésbe - amelyet tíz évre titkosítottak - az Országgyűlés egészségügyi bizottsága zárt ülésen betekinthetett. A november 4-ei ülés után Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke közölte, valószínűleg feloldják a dokumentumok egy részének titkosságát, s a szerződés egy részét a tárca honlapján nyilvánosságra hozza. Kökény Mihály akkor azt mondta, a szerződéseket a magyar állam körültekintően kötötte meg, a dokumentum kellő garanciát ad az oltóanyag biztonságára és a fizetési feltételekre.

A Heti Válasz című hetilap - amely októberben bírósághoz fordult a vakcinaszerződés nyilvánossá tételéért - egy oldalnyi szöveget közölt honlapján a szerződésből. Ebből kiderül, hogy a vakcinát gyártó Omninvest idén 1050, jövére 1090 forintos áron ajda az oltóanyagot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek. A szer Egészségügyi Minisztérium által maximált patikai ára 1930 forint, ennél többért nem adhatják a Fluval P-t a gyógyszertárak. A Heti Válasz szerint a különbözetet "az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet teszi rá" az árra.

A vakcina árát három részletben téríti meg az állam a szerződés szerint az Omninvest részére. Idén egy részletben 801 millió, míg jövőre két részletben 3,746 milliárd forintot fizet.

Ezen az oldalon folyamatosan követheti a H1N1-vírusról szóló híreinket.