Doboznyi irattal védte magát Kolompár a tárgyaláson

Vágólapra másolva!
Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével és magánokirat-hamisítással is vádolja az ügyészség Kolompár Orbán roma vezetőt és társait, akiknek pere hétfőn kezdődött meg Kecskeméten. A vád szerint Kolompárék valótlan tartalmú számlákkal igazolták, hogy az állami támogatást valóban munkaerőpiaci fejlesztésekre költik. Az ártatlanságát hangoztató Kolompár egy doboznyi iratot adott az ügyésznek a tárgyaláson. Kolompár szerint a vádak adminisztratív tévedésak nyomán keletkeztek.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Kolompár Orbán és öt társa ellen indított büntetőper első tárgyalása hétfőn a Kecskeméti Városi Bíróságon. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével és magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség.

A vádiratot ismertető Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész elmondta, hogy Kolompárék az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerőpiaci szolgáltatóhálózat kialakítására nyertek el 13 millió forintot. Az ebből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számoltak el az ügyészség szerint, emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A tárgyaláson Kolompár Orbán vallomást tett az OFA-támogatással kapcsolatos ügyben. Védekezéséhez egy doboznyi iratot hozott magával, amelyeket a bírósági tárgyaláson részben ismertetett is, majd az egészet odaadta Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bírónak. Kolompár azt mondta, szervezetéből egyetlen forint sem került ki, az átutalt összeget bérre és járulékra költötték, a programot végrehajtották, a támogatási szerződés felbontása miatt pedig beperelte a közalapítványt.

Kolompár adminisztratív tévedéseknek nevezte azokat a hiányoságokat, amelyek alapján vádat emeltek ellene. Állította, egyetlen forint sem tűnt el a programtámogatásból, szándékos kárt sem ő, sem a munkatársai nem okoztak.

Az ügyész elmondta, hogy a másodrendű vádlott, Kolompár Lászlót (aki OCÖ-képviselő is) a foglalkoztatási programban részt vevő cég képviselőjeként, három rendbeli magánokirat-hamisítással vádolják, mert cége számlatömbjét átadta Kolompár Orbánnak és feleségének, a harmadrendű vádlott Kolompár Orbánnénak. Az ügyészség szerint az OCÖ-elnök feleségének tudomása volt arról, hogy a számla valótlan tartalmú, ezért őt bűnsegédlettel vádolják.

H. Lászlóné negyedrendű vádlottat, aki adminisztrátorként dolgozott a Kolompár Orbán által vezetett, a támogatást elnyerő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezetnél, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében bűnsegédlettel vádolják.

A tárgyalásnak része az is, hogy az OCÖ pénztárából felvett 5,07 millió forinttal nem számoltak el, emiatt jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése a vád. A budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség által emelt vádat ismertetve Steigler Lászlóné Rédei Rita elmondta: Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra, négy részletben, összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el, a kár nem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztással és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják.

Sz. Péternét, az OCÖ korábbi gazdasági vezetőjét ötödrendű, M. Ferencnét, a hivatal könyvelőjét hatodrendű vádlottként számviteli fegyelem megsértésével, illetve bűnsegédlettel vádolja az ügyészség.

Kolompár Orbán ellen több büntetőügy is folyamatban van. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség október elején közölte, vádat emelt Kolompár és öt társa ellen, mert a hatóságok szerint összesen 145,5 millió forintos visszaélést követtek el egy, főként uniós forrásokból finanszírozott munkaügyi pályázaton (erről részletek ebben a cikkünkben). Ez már a harmadik folyamatban lévő büntetőügy az OCÖ-elnök ellen, ezek mellett ugyanis a Fővárosi Főügyészség sikkasztással és számviteli rend megsértésével is vádolja.

Kolompár korábban közleményben tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el, és kijelentette, bízik abban, hogy a bíróságon be fog bizonyosodni ártatlansága.