Felmentették a hülyézés miatt vádolt Kiss Ernő dandártábornokot

Vágólapra másolva!
Felmentette első fokon az alárendelt megsértésének vádja alól Kiss Ernő dandártábornokot a Somogy Megyei Bíróság. Kiss ellen azért indult eljárás, mert a vád szerint XIII. kerületi rendőrkapitányként több beosztottjával durván, sértőn beszélt.
Vágólapra másolva!

Első fokon felmentett az alárendelt megsértése bűntettének vádja alól Kiss Ernő dandártábornokot a Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa hétfőn. A többi ellene felhozott vádban elévülés miatt megszüntették az eljárást, ugyanis a büntető törvénykönyv 124. szakasza szerint katonai büntetőeljárásban a vádlott nem büntethető akkor, ha szolgálati viszonyának megszűnése és az ítélet között eltelik több mint egy év. Az ítéletet nem jogerős, a védelem tudomásul vette a bíróság döntését, az ügyészség fellebbezett a felmentés ellen.

Az 58 éves, 2008. június 24-e óta nyugdíjas egykori XIII. kerületi rendőrkapitány büntetőpere idén februárban kezdődött a somogyi megyeszékhelyen. A Budapesti Központi Ügyészség Kiss Ernőt azzal vádolta, hogy 2007 októberében történt felmentéséig a kapitányság vezetőjeként visszaélt elöljárói hatalmával, több beosztottjával durván beszélt, mások előtt emberi méltóságukban megsértette, megalázta őket.

Egyikük a munkáját becsmérelte, egy másikat büntetőeljárással fenyegetett, ha nem vállal el egy beosztást, két másikat okirat-hamisítónak nevezett egy, a rendőrség belső számítógépes hálózatán végrehajtott iratmódosítás miatt, megint mást lehülyézett, neki azt is mondta: "az ilyennek a Dunán kellene úsznia, és fog is", négy beosztottja ellen pedig fegyelmi eljárást indított, akik emiatt nem kapták meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetése által elrendelt, egyenként 50 ezer forintos jutalmat.

Kiss Ernő - nyomozati vallomásának megfelelően - a bíróságon is elismerte, hogy véleményének többször keményebben adott hangot, ám emberi méltóságában senkit nem sértett, a fegyelmi eljárást illetően jogszerűen járt el.

Kiss a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjeként még 1998-ban levizelte az ORFK Teve utcai épületét. Ezt azzal magyarázta, hogy "vízhajtó menedzsertablettát szedett". Ezután - hivatalosan egészségi okokból - az év december 31-én menesztették. Két éve a gyanú szerint ittasan vezette szolgálati gépkocsiját, amivel több autót összetört a fővárosban. Erről tanúként a vallomásában azt mondta, nem ő ült a volán mögött, hanem a "hasonmása".