Vágólapra másolva!
Ismét többen rosszul lettek kipufogógáz miatt a budapesti Allee bevásárlóközpontban, ahonnan vasárnap már tizennégy embert kórházba kellett vinni a parkolóból átszivárgó gáz miatt. Hétfőn öt embert vizsgáltak meg - valamennyien az egyik áruház dolgozói -, végül hármukat kellet kórházba vinni. A bevásárlóközpont illetékese szerint a vasárnapi és a hétfői rosszulléteknek nincs köze egymáshoz. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást. A Spar kártérítést fog követelni a felelősöktől, amiért a dolgozói rosszul lettek.
Vágólapra másolva!

Öten lettek rosszul a kipufogógáz miatt a budapesti Allee bevásárlóközpontban hétfő délelőtt - közölte Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője. Az emberek - akárcsak vasárnap - ismét az épület mínusz második szintjén lettek rosszul, ahol részben parkoló, részben pedig egy élelmiszerüzlet van - tette hozzá. Molnár szerint a kivizsgálásra szoruló emberek az áruház dolgozói, és rosszullétüket nagy valószínűséggel az okozta, hogy huzamosabb ideig lélegzik be az autók által kibocsátott kipufogógázt.

Az öt embert a mentők a helyszínen megvizsgálták, közülük hármat kellett enyhe gázmérgezéses tünetek miatt az Erzsébet kórházba szállítani - közölték az [origo] kérdésére a mentőszolgálat sajtóosztályán.

Hétfőn délután négy óra után a mentők ismét riasztást kaptak az Allee-ból, két fiatal lányhoz hívták ki őket, akik rosszullétre panaszkodtak - közölte [origo]-val hétfőn kora este az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ügyeletese. A mentők kivonultak, de a két panaszost nem kell ellátni és annak sem látták okát, hogy kórházba küldjék őket.

Nem kipufogógáz mérgezett az Allee szerint

A vasárnapi és a hétfői rosszullétek között nincs összefüggés - mondta Glavatity Gábor, az ingatlanfejlesztő cég fejlesztési igazgatója az Allee nevében tartott hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Glavatity nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy hétfőn mitől lettek rosszul az emberek a bevásárlóközpontban. A fejlesztési igazgató szerint vasárnap a tűzoltóság tájékoztatásával ellentétben nem az autók kipufogógáza, hanem mégis szén-monoxid okozott mérgezést. Hétfőn azonban Glavatity állítása szerint nulla százalékos szén-monoxid szintet mértek a bevásárlóközpontban, a rosszullétre panaszkodó emberektől pedig vért vettek, de az ő vérükben is nulla százalék körül volt szén-monoxid.

A vasárnap történteket az Allee illetékese azzal magyarázta, hogy sok volt a látogató, és a szellőző berendezéssel akadt üzemeltetési probléma: nem megfelelő fokozaton működött a ventilátor, így az nem tudott elegendő mennyiségű gázt elszívni. Glavatity megismételte, hogy a bevásárlóközpont jogerős engedéllyel rendelkezik, melyet a helyi önkormányzat adott ki. A fejlesztési igazgató további újságírói kérdésekre nem válaszolt, sietve távozott a sajtótájékoztató helyszínéről - jelentette tudósítónk. Az ingatlanfejlesztő cég a sajtótájékoztató után rövid közleményt is kiadott, amelyben megismételték a Glavatity által mondottakat, és hozzátették: "a vasárnapi intézkedések hatására a rendszerek folyamatosan és kifogástalanul működnek".

Egészségügyi határérték alatt volt a veszélyes gáz mennyisége

A mélygarázsból, a mínusz második szintről nyílik egy élelmiszerüzlet, ahonnan tudósítónk hétfőn délben azt jelentette, hogy a parkoló szinte üres, csak minden ötödik helyen állnak autók. Az üzletet egy dupla fotocellás ajtó választja el a parkolótól - tette hozzá munkatásunk, aki szerint semmilyen figyelmeztetés nincs a parkolóban. Tudósítónknak egy az üzletben vásároló pár azt mondta, hogy ők vasárnap is itt voltak, és akkor "nyomottabb volt a levegő", hétfőn azonban nem éreztek semmi furcsát.

Molnár azt közölte, hogy a tűzoltóság egyébként nem mért az épületben veszélyes gázokból egészségügyi határérték feletti mennyiséget. A szóvivő szerint az ügy további vizsgálata minden jel szerint nem a tűzoltósághoz fog tartozni. A tűzoltóság ugyanis a használatbavételi engedély kiadásakor a tűzjelző és tűzoltó berendezések, illetve a hő- és füstelvezető rendszerek meglétét, működőképességét vizsgálta és azok rendben voltak - közölte Molnár. Más okozhatja a hibát, ami vélhetően a munkaügyi főfelügyelőség és a rendőrség hatáskörébe tartozik - írja Független Hírügynökség.

Gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást

Közben az ügyben hivatalból eljárást indított a XI. kerületi Rendőrkapitányság, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A gyanú azonban még nem megalapozott, ezért úgynevezett feljelentés-kiegészítést rendeltek el. Ennek keretében szaktanácsadó bevonásával vizsgálják, hogy szakszerűen működtek-e a biztonsági berendezések és terhelhet-e valakit személyi felelősség a mérgezések miatt. A vizsgálatok eredményétől függ, lezárják vagy folytatják a nyomozást. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél későbbre ígértek tájékoztatást arról, ők intézkednek-e az ügyben.

A Független Hírügynökség információi szerint a XI. kerületi jegyző is tájékozódik a rosszullétek miatt, a hírügynökség szerint a jegyző visszavonhatja a bevásárlóközpont működési engedélyét.

Amint arról vasárnap beszámoltunk, a bevásárlóközpont mínusz 3. szintje parkoló, a mínusz 2. szinten a parkoló mellett egy élelmiszerüzlet is található, amelyet mindössze egy zsilipajtó választ el a parkolótól. Vasárnap tizennégy embert - egy gyerek kivételével mind az áruház alkalmazottai - vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés tüneteivel, hétfőn engedték haza őket.

Glavatity még vasárnap azt mondta, hogy az épület szellőzőrendszere a nagy forgalom miatt magas szén-monoxid-telítettséget jelzett, és emiatt az alagsori hipermarket tűzjelző berendezése leállította saját szellőzőrendszerét. A rendszer újraindításakor került a szokásosnál nagyobb mennyiségű kipufogógáz a levegőbe, de ennek mértéke 8-12 ppm (tizezredszázalék) között volt, ami a 30 ppm-es határértéknek csupán egyharmada.

Kártérítési igényt fog benyújtani a Spar

A mérgezést szenvedett emberek többsége az Allee-ban található Interspar élelmiszerüzlet dolgozója. A Spar hétfő délutáni sajtóközleménye szerint a bevásárlóközpont arról tájékoztatta őket, hogy a szellőztetési hibát elhárították, és a vásárlás az áruházban biztonságos. A közleményben az áll, hogy a Spar emellett saját költségén azonnal megkezdte a levegő szén-monoxid tartalmának mérésére szolgáló eszközök beszerzését és felszerelését az áruházban. Az eszközöket a kasszasoron fogják elhelyezni, és veszély esetén ezek azonnal riasztanak majd - közölte a Spar.

Az élelmiszerüzlet-lánc közleménye szerint az érintett dolgozókat kártalanítják, és akik a szén-monoxid szivárgás miatt rosszul érezték magukat, azonnali orvosi ellátásban részesültek és rendkívüli szabadnapot kaptak. Készenlétbe állították a helyszínen foglalkozás egészségügyi szolgálatukat, továbbá munkapszichológus is segíti a dolgozókat - tették hozzá.

"A Spart súlyosan érintő erkölcsi és anyagi károk miatt a felelősök felé kártérítési igényt fogunk benyújtani" - olvasható a Spar közleményében.