Jövő héttől büntethetik a gárdista egyenruhát viselőket

Vágólapra másolva!
Úgy módosul a szabálysértésekről szóló kormányrendelet, hogy a jövőben büntethető lesz az, aki betiltott szervezet egyenruháját viseli. A jövő héten életbe lépő módosítás alapján eljárás indulhat a Magyar Gárda egyenruháját viselők ellen is.
Vágólapra másolva!

Egy feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, vagy formaruhájának nyilvános viselésére is szankcionálható lesz, miután kedden módosították a szabálysértésekről szóló kormányrendeletet. A kormányrendelet módosítása szerint akár ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújthatják azt az embert, aki ilyet tesz. A módosított rendeletet szerdán hirdetik ki és jövő csütörtökön lép hatályba.

A Fővárosi Ítélőtábla júliusban az elsőfokú ítéletet helybenhagyva, jogerősen feloszlatta a cigányságot sértő megnyilvánulásairól ismertté vált Magyar Gárda Egyesületet. A Gárda-gyűlések ezután is folytatódtak azonban, az egyesületet vezető Vona Gábor Jobbik-elnök szerint ugyanis az egyének gyülekezési jogát nem lehet korlátozni. A gárda feloszlatása után több eljárás indult olyan rendezvények miatt, ahol többen a gárdáéra emlékeztető egyenruhában jelentek meg.