Elismeri a szarvashibákat az MNV

Vágólapra másolva!
Több szabálytalanságot is elkövettek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) dolgozói egy 2500 hektáros Pest megyei terület bérbeadása során - közölte kedden az MNV. A beérkező pályázatokat az MNV illetéktelen dolgozói bontották fel, majd később a bontásról egy visszadátumozott fiktív jegyzőkönyvet készítettek. Az MNV nem nevezte meg a felelősöket, mindössze annyit közöltek, a szankcióról a vezetőség dönt, és megismétlik a pályázatot.
Vágólapra másolva!

Érvénytelenítette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) azt a 2500 hektáros - 25 millió négyzetméteres - Pest megyei terület bérbeadására kiírt pályázatot, amelynek során szabálytalanságok történtek - olvasható az MNV szerda esti közleményében. A döntést azzal indokolták, hogy a pályázatokat illetéktelenek idő előtt felbontották, a felbontás tényét pedig visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni.

Az MNV közleménye nem nevezi meg, hogy személy szerint avagyonkezelő mely dolgozói felelősek a történtekért. Mindössze azt írják, hogy a legsúlyosabb hibát azok követték el, akik illetéktelenül felbontották a pályázatok tartalmazó borítékokat. Az MNV szerint hibáztak azok is, akik úgy döntöttek, a hibát azzal próbálják orvosolni, hogy utólagosan megnevezik a fiktív bírálóbizottság tagjait. Az MNV szerint voltak olyan alkalmazottak is, akik nem vettek részt mindebben, de tudtak a történtekről, ennek ellenére, mégsem jelentették azt.

Az MNV belső ellenőrzési irodája rájött, hogy kik érintettek az ügyben, a felelősöket azonban a vizsgálat eredményéről szóló közlemény nem nevezi meg. Mindössze annyit közöltek: a vizsgálat során 14 dolgozótól kértek jelentést. A vizsgálati anyagot átadták az MNV vezetésének, a szankciókról így várhatóan ők fognak dönteni. A közlemény megismétli azt a hétfőn már nyilvánosságra hozott döntést, hogy felmentették posztjából a Pest Megyei Területi Iroda megbízott vezetőjét, Balogh Tamást.

Arra nem tér ki a közlemény, hogy Baloghot személy szerint milyen felelősség terheli. Balogh azonban továbbra is vagyonkezelőnél dolgozik, arra hivatkozva, az iroda vezetését másik beosztása mellett ideiglenesen vette át, miután a korábbi igazgató, Bakonyi József október végétől az állami közbeszerzéseket ellenőrző Közbeszerzések Tanácsának lett az elnöke. Balogh az [origo] azon kérdésére, hogy mivel indokolták a felmentését, mindössze annyit mondott: visszavonták az ideiglenes kinevezését. Balogh nem tudott pontost választ adni arra, hogy mikor vette át az iroda vezetését, úgy fogalmazott: "November 5-e körül." További kérdéseinkre nem kívánt válaszolni.

Az MNV azt követően rendelt el a belső vizsgálatot az ügyben, hogy Budai Gyula, a Fideszhez kötődő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója szombaton azt állította: a bérbeadásra érkező pályázatokat idő előtt, jogtalanul felbontották. A pályázatokat az előírás szerint az MNV székházában kétfős bizottságnak kell felbontania. Budai - a birtokába került dokumentumokra hivatkozva - ezzel szemben azt állítja: a pályázatokat az MNV Pest megyei irodájában november 9-én arra nem jogosult emberek bontották fel. A pályázatokat pedig már felbontva továbbították az MNV-hez.

A felbontásról az MNV november 10-én, egy fiktív, az előző napra visszadátumozott jegyzőkönyvet készített, ebben utólagosan megnevezték a bontást ellenőrző bizottság tagjait is - állítja Budai. A Magosz igazgatója szerint utólagosan készített jegyzőkönyvet aláírta Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója, illetve Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes is. Az iktatásban az szerepel, hogy Benedek október 10-én negyed 10-kor írta alá a jegyzőkönyvet. Budai szerint ez lehetetlen, délelőtt 10-től ugyanis Benedek vele együtt az egri bíróságon volt. Az MNV szerdai közleménye erről azt írta: Benedek helyett távollétében egyik helyettese írta alá a dokumentumokat.

A jogtalan felbontás miatt kiszivároghat az árajánlat, így pedig más pályázók akár jogtalan előnyökhöz is juthatnak - mondta az [origo]-nak Budai, aki az MNV agrárügyekkel foglalkozó egyik igazgatóságának felügyelőbizottsági tagja. Az MNV valószínűleg ezért döntött úgy, hogy érvényteleníti a korábbi pályázatot. Még a vizsgálat eredményének ismertetése előtt megkerestük Kamarást, illetve Benedeket is, mindkét titkárságon azt közölték, forduljunk az MNV sajtóosztályához.

Megkerestük a Pest megyei irodát korábban irányító Bakonyit is, akitől a pályázatok elbírásának gyakorlatáról szerettünk volna kérdéseket feltenni. A titkárságán annyit közöltek Bakonyi nem kíván nyilatkozni.

Az érintett 2500 hektáros terület Kiskunlacházán, Apajon, Gombán, Bugyin található. A pályázati kiírás szerint az ingatlanok jelentős része a Kiskunsági Nemzeti Park közvetlen közelében fekszik. A földeket 20 évre haszonbérletbe akarták adni, ami azt jelenti, hogy a bérlőnek kötelező megművelnie a területet. Budai szerint így jóval olcsóbban lehet földhöz jutni, mintha valaki magánbefektetőtől bérel földet.