H1N1: 3000 forintért oltanak péntektől az új oltóközpontokban

Vágólapra másolva!
Háromezer forintért kérhetik majd az egészséges emberek a H1N1 elleni védőoltást a pénteken felálló 29 új oltóközpontban, melyek napi 12 órán át fognak nyitva tartani. Csütörtökön újabb kórházakban látogatási tilalmat vezettek be az influenza miatt.
Vágólapra másolva!

Pénteken 29 oltóközpont áll fel Budapesten és vidéken, ahol a rizikócsoportba nem tartozó, tehát egészséges embereket az eddiginél egyszerűbb módon oltják majd be az újinfluenza ellen - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön. A 29 oltópont egyelőre tesztüzemmódban működik majd, a jövő péntekig felálló további 170 oltóponttal együtt jövő hét végétől összesen 200 helyen lehet majd pénzért kérni a H1N1 elleni vakcinát.

Székely közölte azt is, hogy 3 ezer forintban maximalizálták az oltás díját: ebből a vakcina ára ugyanúgy 1930 forint, mint a patikában, és ehhez jön hozzá az oltás ára. Az oltóközpontok reggel nyolctól este nyolcig lesznek nyitva, tehát napi tizenkét órán keresztül. A központok Székely szerint az ÁNTSZ-től kapják a vakcinát, az első körben 200-500 adag közti mennyiséget szállítanak ki.

A miniszter elmondta, hogy oltóközpontok lesznek az ÁNTSZ által működtetett oltási központok és a minisztérium fenntartásában működő kórházak. A központokban azokat várják, akik csak térítés ellenében kaphatják meg a védőoltást, és egy-egy helyen egy orvos és egy asszisztens fog közreműködni, ők az oltóközpontnak kijelölt intézmények munkatársai lesznek. Az oltásért elkért díj is helyben marad, azonban a védőoltással el kell számolnia az intézménynek - tette hozzá Székely.

A magyar állampolgárokon kívül ezeken a helyeken oltást kaphatnak azok is, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, továbbá a menekültek és a menedékesek is.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján bírálta azt, ahogyan a kormány kezeli a járványhelyzetet. Szerinte nincs elég oltóanyag, a kormány "kísérleti megoldásokat" próbált tesztelni, és képtelen arra, hogy megvédje az embereket.

Csütörtökön az új vírus miatt látogatási tilalmat rendeltek el a szekszárdi kórház szülészetén, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban és péntektől a gyöngyösi Bugát Pál kórházban. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, a szintén debreceni Kenézy Gyula Kórházban, valamint péntektől a szolnoki Hetényi kórház egyes osztályain is tilos lesz a látogatás.

Csütörtöktől újraindult a tanítás a verpeléti és a szederkényi általános iskolában, amelyeket korábban az influenzajárvány miatt zártak be. Falus Ferenc országos tiszti főorvos csütörtöki sajtótájékozatóján kérdésre válaszolva azt mondta, elméletileg betilthatják majd a nagyobb tömegrendezvényeket, de például az üzletközpontokat nem zárják be. Utazási és egyéb korlátozást életbe léptetni nincs értelme, mert ezzel a vírus terjedését nem tudják megakadályozni - magyarázta.

A sajtótájékoztatón elhangzott: napról-napra nő az oltási kedv, a lakosságnak már 13 százaléka beoltatta magát. Kedden ez a szám még 11 százalék volt.