Magyar Nemzet: Bizalmi embereket neveznek ki szakdiplomatáknak

Vágólapra másolva!
Egy túlzottan bürokratikus rendszerben sok bizalmi ember kap szerepet - írja a Magyar Nemzet a külgazdasági szakdiplomata-hálózatról. A lap szerint Kóka János bizalmi embere és Molnár Lajos lánya is kiküldetésben van jelenleg is Párizsban, illetve Koppenhágában. A minisztérium ráadásul bővíti a hálózatot, holott beismerte, hogy inkább egyszerűsítésre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Bizalmi embereket nevez ki szakdiplomatáknak a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium - írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma. A lap szerint a minisztérium által működtetett szakdiplomata-hálózatban egyre több a bizalmi ember. Ráadásul kormányválság esetén is posztjukon maradnának, mert kinevezésük két évre szól, és ezt kétszer egy évre meghosszabbíthatják.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a kinevezésekről egy szűk kör dönt, és a döntésbe tavaly óta nincs beleszólása a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökségnek (ITDH) sem. A lap szerint Zimonyi Eszter kinevezése okozta "szakmai berkeken belül" a legnagyobb felháborodást. A 2007-ig a gazdasági tárcánál kabinetfőnöki titkárként dolgozó Zimonyi ugyanis az SZDSZ-es Kóka János szűk stábjának a tagja a Heti Válasz információi szerint.

Molnár Illa, Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter lánya is szakdiplomata lett, ő most Párizsban dolgozik külkereskedelmi attaséként. Rácz Krisztina a gazdasági minisztérium kommunikációs főosztályát irányította, jelenleg Koppenhágában dolgozik a Magyar Nemzet szerint.

A lap szerint öt új állomáshelyet is kijelölt a minisztérium a külkereskedelmi diplomatáknak: Szingapúrba, Abu-Dzabiba, Algírba, Rosztov-na-Donuba és Podgoricába küldtek új attasékat. A minisztérium szerint nyítl pályázattal szakdiplomapontokat osztanak ki és megjelölik a szakmai elvárásokat is, így választják ki a jelölteket. A végső emberekre a gazdasági miniszter tesz javaslatot, de még a külügyminiszternek is jóvá kell azt hagynia.

A Magyar Nemzet szerint sok szakember kritizálja a jelenlegi hálózatot, mondván összesen 17 gazdaságfejlesztő hálózat működik állami pénzből. Varga István gazdasági miniszter is elismerte, hogy egyszerűsíteni kéne a rendszert, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is ezt szorgalmazza a lap szerint. Ennek ellenére nincs jelenleg új jvaslat a bürokrácia csökkentésére.