Egyesülési joggal visszaélés miatt is nyomoznak a sajóbábonyi konfliktus után

Vágólapra másolva!
Csütörtökön ismét őrizetbe vettek két helyit a Sajóbábonyban a hétvégén kitört konfliktus miatt. Az újabb két embert csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal gyanúsítják. A rendőrség egyesülési joggal visszaélés miatt még két nyomozást is elrendelt csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Újabb két embert vett őrizetbe a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a hétvégi sajóbábonyi események miatt - mondta a rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön. Egyedné Novodonszki Éva közölte: egy 19 és egy 26 éves férfit vettek őrizetbe, mindkettejük ellen "felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja" miatt indítottak eljárást. A szóvivő az [origo] kérdésére hozzátette: az eddig elfogott nyolc gyanúsított mindegyike sajóbábonyi lakos.

Az elfogott férfiakat azzal gyanúsítják, hogy társaikkal együtt botokkal és baltával támadtak egy autóra és utasaira. Ha mindez bebizonyosodik akár 8 év börtönt is kaphatnak - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Legutóbb hétfőn vettek őrizetbe két embert a rendőrök a Sajóbábonyban romák és Jobbik-szimpatizánsok között kitört konfliktus miatt. Őket közösség elleni erőszakkal gyanúsítják. Hétfőn az [origo] tudósítója is szemtanúja volt, amint a rendőrség őrizetbe vesz egy helyi férfit, akinek gyaníthatóan köze lehetett a sajóbábonyi konfliktushoz (az [origo] helyszíni beszámolóját itt olvashatja).

Először négy ember ellen indult eljárás a Sajóbábonyban történtek miatt, jelenleg - az újabb két őrizetbe vétellel - már nyolc ember ellen folytatnak vizsgálatot. Az első hat őrizetbe vett közül három esetben a megyei rendőr-főkapitányság nyomoz, három ember ellen pedig a miskolci rendőrkapitányság indított vizsgálatot.

A rendőrség csütörtök délután közölte, hogy még két nyomozást rendeltek el egyesülési joggal visszaélés miatt. A rendőrségi közlemény szerint megalapozott gyanú merült fel arra nézve, hogy "a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésére irányuló magatartást tanúsítottak" többen.

Sajóbábonyban egy szombati Jobbik-gyűlés után szabadultak el az indulatok. Vasárnap a gyűlés ellen tiltakozó helyi romák megtámadtak egy autót és megütöttek egy helyi MSZP-s önkormányzati képviselőt - derült ki a helyi polgármester és mások beszámolóiból. Aznap estére a rendőrség megszállta a kisvárost és lezárta a bevezető utakat. Az eset miatt összehívták a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének ülését, az MSZP rendőrősöt követelt Sajóbábonyra és a településre látogatott Vona Gábor Jobbik-elnök.