Kolompár megtagadta a vallomástételt

Vágólapra másolva!
Megtagadta, hogy vallomást tegyen a kecskeméti bíróság előtt az egyebek mellett sikkasztással vádolt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke pénteken. Annyit elmondott, hogy később hajlandó a bíróság rendelkezésére állni.
Vágólapra másolva!

Kolompár Orbán megtagadta a vallomástételt az ellene és öt társa ellen, a Kecskeméti Városi Bíróságon folyó per pénteki tárgyalási napján. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azonban bejelentette: a későbbiekben a bíróság rendelkezésére áll. A hírügynökségi beszámolóból nem derül ki, mivel indokolta a vallomás megtagadását.

Kolompár Orbán ellen három különböző eljárásban emelt vádat az ügyészség, ebből két ügyet egyesítettek, és ennek elsőfokú bírósági tárgyalása kezdődött hétfőn.

A budapesti VI-VII. kerületi ügyészség azzal vádolja Kolompár Orbánt, hogy az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra, több részletben, összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki neki, de azzal nem számolt el, és a kár sem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztással és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolja az ügyészség, pere hétfőn kezdődött Kecskeméten.

Kolompár szerdán azzal érvelt, hogy a szóban forgó több mint 5 millió forint csupán részbeni ellentételezése volt annak a tízmillió forintnak, melyet ő adott kölcsön az OCÖ-nek egy Miniszterelnöki Hivataltól nyert pályázati támogatás megelőlegezésére. A pénzből egy, a roma szervezetnél felújítási munkákat végző céget fizettek ki - tette hozzá. (Olvassa el a Kolompár anyagi helyzetéről szóló cikkünket!)

Azt is tagadta szerdai tárgyalásán, hogy tudomása lenne arról, hogy a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet egy későbbi időpontban vásárolt számlatömb bizonylatán egy korábbi gazdasági eseményt akart elszámolni az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál (OFA). A feleségét pedig állítása szerint segítő szándék vezérelte, amikor a Zor Kft. irányítójaként 1,24 millió forintról állított ki számlát egy egymillió forint értékű fénymásológép beszerzéséről.

Vitatta még, hogy tájékoztatták volna a vádirat azon részéről, miszerint a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből 7,2 millió forint jogosulatlan megszerzésével gyanúsítják. Ő csak 2,7 millió forintról tudott - mondta.

Kolompár korábban közleményben tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el, és kijelentette, bízik abban, hogy a bíróságon be fog bizonyosodni ártatlansága.