H1N1: Bezárják az összes salgótarjáni iskolát és óvodát

Vágólapra másolva!
4300 salgótarjáni gyereknek nem kell egy hétig iskolába és óvodába menni a járványveszély miatt. Azért döntöttek így, mert nagy a veszélye, hogy komoly H1N1-járvány alakulhat ki. A gyerekek zömét beoltották már az újinfluenza ellen, azonban találtak a héten H1N1-fertőzött gyereket is.
Vágólapra másolva!

Egyhetes rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el Salgótarján összes általános iskolájában és óvodájában. Hétfőtől 3300 általános iskolás és mintegy ezer óvodás marad otthon az új típusú influenza veszélye miatt a nógrádi megyeszékhelyen.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon igazgatója elmondta: a hiányzások szintje ugyan még nem érte el a kritikus szintet, viszont gyorsan emelkedik. Simon szerint hétfőn a diákoknak még csak kilenc százaléka nem tudott bemenni, péntekre viszont húsz százalékra nőtt a hiányzók száma.

Arról nincs információjuk, hogy az otthon maradt gyerekeket a szezonális, vagy az új típusú influenza döntötte-e le a lábukról. A kórházi ügyelethez fordulóktól levett kis számú minta közt azonban találtak H1N1-vírussal fertőzött beteget.

Az összevont iskolák igazgatója közölte: a kórházi orvosok tanácsára megelőzési célból rendelt el rendkívüli tanítási szünetet. Egy hete beoltották a salgótarjáni iskolásokat, itt minden harmadik gyerek kérte a H1N1 elleni védőoltást. Simon Tibor szerint az egyhetes rendkívüli tanítási szünet náluk a védettség kialakulását is segítheti. A mulasztott tanítási napokról a későbbiekben döntenek.

Várhatóan a téli és a tavaszi szünetet rövidítik le, illetve szombati napokon pótolják be a tanév során a járványveszély miatt kiesett tanítási időt - tette hozzá az iskolaigazgató.

November 10-én zárták be a szederkényi általános iskolát, majd ezt követően szinte naponta érkezett hír az ország különböző pontjairól, hogy oktatási intézményeket kell bezárni. Legutóbb szombaton Szarvasban döntöttek úgy, hogy bezárják a Fő téri általános iskolát. A kényszerű iskolabezárásokról itt, a H1N1-járványról pedig itt olvashat bővebben.