Tarolt a Fidesz Józsefvárosban és Csornán

Vágólapra másolva!
A fideszes Kocsis Máté magabiztosan nyerte a józsefvárosi polgármester-választást vasárnap. Csornán időközi országgyűlési választásokat tartottak, ahol Gyopáros Alpár fideszes jelölt szintén fölényesen győzött. Zalalövőn az eddigi alpolgármester lesz a város első embere. A részvétel mindenhol alacsony volt.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 99 százalékának összeszámolása alapján Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi józsefvárosi időközi polgármester-választáson. A 29 éves Kocsis mandátuma a következő önkormányzati választásig, 2010 őszéig szól.

Kocsis Mátéra a választópolgárok 67 százaléka szavazott, összesen 9218 ember. Komássy Ákosra, az MSZP jelöltjére a szavazók 17 százaléka (2331 szavazat) voksolt. Takács Gáborra, az SZDSZ jelöltjére 1122 szavazatot adtak le, ez valamivel több mint a voksok 8 százaléka. Kispál Gergelyre, az LMP jelöltjére 1079-en szavaztak, ez valamivel kevesebb mint 8 százalék. A szavazáson a csaknem 59 ezer választópolgár közül minden negyedik (23,6 százalék) jelent meg és adta le voksát. A választási bizottsághoz a szavazás végéig egyetlen beadvány sem érkezett.

A főváros VIII. kerületében az SZDSZ-es Csécsei Béla megromlott egészségi állapotára hivatkozva mondott le még szeptember elején, ezért kellett időközi választást tartani. A 2006-os önkormányzati választásokon Csécsei Béla 50,48 százalékos eredménnyel tudott nyerni - 45,23 százalékos részvétel mellett. Akkor a Fidesz Dénes Margitot indította a posztért, azonban Dénes csak 41,48 százalékot ért el.

Kocsis Máté szerint vasárnap Józsefvárosban sok szempontból véget ért egy korszak, hiszen a rendszerváltás óta még soha nem volt jobboldali polgármestere a VIII. kerületnek. A politikus elmondta, hogy nem fogja elfelejteni, mit ígért a választóknak. "Egy centivel sem vállaltam többet, mint amit a hátralévő szűk esztendőben teljesíteni tudok és fogok" - tette hozzá.

"Hiszem, hogy az új helyzettel olyan új időszámítás kezdődik Budapest szívében, amely minden józsefvárosinak - függetlenül attól, hogy ma kire szavazott - örömet, megnyugvást és biztonságot nyújt" - mondta a VIII. kerület új vezetője. Kocsis szerint azt az esélyt, hogy Józsefváros polgármestere lehet, a józsefvárosiaktól kapta, nekik kell bizonyítania: "elszámolással csak nekik, de nekik tartozom" - mondta.

Jelöltek és viták

Négy jelölt indult a választáson: Kispál Gergely az LMP, Kocsis Máté a Fidesz, Komássy Ákos az MSZP és Takács Gábor az SZDSZ színeiben. Az MSZP-s Komássy korábban Medgyessy Péter titkáraként dolgozott, és a kampány előtt inkább külpolitikai vonalon mozgott. Kocsis 2006-ban került a józsefvárosi képviselőtestületbe, illetve a fővárosi közgyűlésbe a Fidesz tagjaként. 2006 előtt a Környezetvédelmi Unió nevű civil szervezet elnöke volt, korábban pedig a MIÉP ifjúsági szervezetének volt a tagja.

Kocsis eddig alpolgármesterként, és az önkormányzatot irányító Fidesz-KDNP-frakció vezetőjeként dolgozott Józsefvárosban, továbbá a Fővárosi Közgyűlésnek is a tagja. A betegsége miatt lemondott Csécsei Béla polgármester mellett alpolgármesterként eddig elsősorban az oktatásért felelős területen tevékenykedett.

A júniusi EP-választáson közel 15 százalékot elérő Jobbik nem állított jelöltet, amit a párt azzal indokolt az [origo]-nak, hogy a polgármester-választás eredményétől függetlenül, fideszes többség marad a kerületi képviselőtestületben, így pedig nem tudnának változást elérni.

Forrás: MTI
Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) leadja voksát - Képgalériáért kattintson a fotóra!

A mostani választás az utolsó a tavaszi országgyűlési választások előtt, így - főleg Józsefvárosban - már a 2010-es szavazás főpróbájának tartották a pártok, tehát a kampány is heves volt. Az MSZP azzal vádolta az SZDSZ-t és a Fideszt, hogy az ő zsarolásuk miatt mondott le Csécsei, tehát nem egészségügyi problémái miatt nem tudta tovább betölteni posztját. A szocialista Szabó Zoltán azt állította, a polgármesterrel tanácsadói szerződést kötöttek, öt éven keresztül havi nettó 750 ezer forintot kap. Válaszul Komássy Ákos szocialista jelöltet azzal vádolta meg az SZDSZ egy blogbejegyzés nyomán, hogy parancsszóra kirendelt iskolásokkal végeztetett játszótér-takarítást. Az akció a szabad demokraták szerint az MSZP kampányrendezvényévé vált.

Az indulatos kampány ellenére nem érkezett bejelentés a VIII. kerületi választási bizottsághoz. A bizottság még pénteken arra kérte a rendőrséget, hogy külön figyeljék a hajléktalanszállókat és melegedőket. A héten ugyanis több jelzés is érkezett a testülethez arról, ismeretlenek ezer forintot fizetnek hajléktalanoknak azért, hogy lefénymásolhassák személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat. A bejelentést tevők szerint az adatokat az ismeretlenek választási csaláshoz akarják felhasználni. A Fidesz szerint az MSZP áll az ügy mögött, de a szocialisták tagadják a vádat. A józsefvárosi választások előtti felfokozott hangulatról ebben a cikkünkben olvashat.

Nem érdekelte a csornaiakat a választás

Érvényes a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója Csornán, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje, Gyopáros Alpár győzött 79,71 százalékos szavazati aránnyal. Csorna környékén, Győr-Moson-Sopron megye 5. számú egyéni választókerületében azért tartottak vasárnap időközi választást, mert a térség eddigi képviselője, a fideszes Áder János mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választásokon. Áder helyére hatan pályáztak.

A november 8-i első érvénytelen fordulót a Fidesz-KDNP jelöltje, Gyopáros Alpár nyerte 73 százalékos eredménnyel. A jobbikos Takács Krisztián 13, az MSZP-s Balogh Csaba 8, a Civil Mozgalom jelöltje, Demjén Mihályné 4, a MIÉP-es Molnár Tivadar pedig 2 százaléknyi voksot kapott.

Csornán már az első fordulóban is problémát jelentett az érdektelenség. Akkor a választók csak 21,75 százaléka ment el szavazni, holott az érvényességhez a választásra jogosultak felének kellett volna. Most, a második fordulóban elég volt a 25 százalékos részvétel is, végül 25,19 százalék ment el szavazni.

A 2006-os országgyűlési választásokon Áder János is magabiztosan nyert: a voksok 56,42 százalékát szerezte meg. Legnagyobb ellenfele, az MSZP-s Papp József csak 30,67 százaléknyi szavazatot tudott szerezni. Érdekesség, hogy akkor sokkal nagyobb, a jelenlegi háromszorosa volt a részvétel: a választók 70,35 százaléka ment el, hogy a nyolc induló egyikére voksoljon.

A Fidesz ünnepel

"A csornaiak, a Csorna környékiek tették le Magyarország új jövőjének alapkövét a vasárnapi időközi országgyűlési választás eredményével" - nyilatkozta Gyopáros Alpár. "Amit a csornai, a rábaközi emberek vasárnap megmutattak az országnak, tiszteletre méltó, mégpedig azért, mert az időközi választások sajátossága Magyarországon, hogy az esetek nagy százalékában, a második fordulóban az emberek kevesebben mennek el szavazni, mint az elsőben" - mondta Gyopáros Alpár.

"Az elkövetkezendő 5-6 hónapban mindent megteszek azért, hogy tavasszal, az országgyűlési választások után rögtön nekikezdhessünk a feladatok megoldásának" - mondta a politikus. Szerinte mindenekelőtt a költségvetési zárószavazásra kell koncentrálni november 30-án a parlamentben. Gyopáros elmondta: előfordulhat, hogy éppen az ő szavazatán múlik a költségvetés elfogadása vagy éppen elutasítása. "Bízom abban, hogy a parlament nem fogadja el ezt a magyar családokra, településekre, vállalkozásokra rendkívüli veszélyt jelentő költségvetést" - jelentette ki Gyopáros Alpár.

Szijjártó Péter szerint vasárnap a választópolgárok Csornán és a Józsefvárosban is újra a hatalom tudtára adták: elegük van az állandó hazudozásból, az ország tönkretételéből és a Gyurcsány-Bajnai-korszakból.

"A sok helyi változás egyértelműen a hatalom tudtára adja, hogy a kormánynak mennie kell, a Bajnai-kormánynak végre félre kell állnia a változás útjából" - mondta. Szerinte ezt mondták korábban a pécsiek, a komlóiak, a ferencvárosiak és a lőkösháziak is, most vasárnap pedig a csornaiak és a józsefvárosiak. A csornai jelöltek eredményéről Szíjjártó Péter elmondta: "van egy párt, amelyik 4,64 százalékot ért el, és ezt úgy hívják, hogy Magyar Szocialista Párt".

Független győzelem Zalalövőn

A Zala megyei Zalalövő városában is polgármestert választottak, mivel a város korábbi vezetője, Kozma János meghalt. Három jelölt közül Vertetics László, az eddigi alpolgármester győzött - közölte a város jegyzője vasárnap. Gáspárné Tóth Zsuzsanna elmondta: a független jelölt 52 százalékos részvételi arány mellett a szavazatok 49 százalékát kapta meg. A magát függetlenként jelöltető, az Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős miniszteri posztját ellátó Boros Imre korábban visszalépett a jelöltségtől a mostani győztes, Vertetics László javára.

A függetlenként indult Baráth Lászlóra, a Fidesz helyi csoportjának vezetőjére a szavazók 29 százaléka voksolt. Pintér Antal a városi képviselő-testület tagja és egyben a helyi művelődési központ igazgatója pedig - szintén függetlenként - 22 százaléknyi szavazatot szerzett. A választáson a 2518 választópolgár közül 1312 adta le szavazatát, és mindössze kilenc érvénytelen voksot találtak. Az eredmény ellen szerdán 16 óráig lehet fellebbezni, azt követően válik jogerőssé - tette még hozzá a jegyző.