Nem ültetik az ölükbe a gyerekeket az influenzától tartó Mikulások

Vágólapra másolva!
A múlt szerdán még kifejezetten óvott a Mikulás-ünnepségek megtartásától az országos tiszti főorvos, szombaton azonban egy Mikulás-bulikat szervező cég tiltakozásának hatására csak annyit kért, hogy mihamarabb oltassák be magukat. A Mikulás-közvetítő cégek állítják, odafigyelnek, hogy ne legyen gond: Mikulásaik kesztyűben dolgoznak, és legfeljebb csak fejsimogatásig mennek el.
Vágólapra másolva!

Két közleményt adott ki a múlt héten az ÁNTSZ, amelyekben az influenzajárvány miatt a Mikulás-ünnepségekben rejlő veszélyekre hívta fel a figyelmet. Az elsőben Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt ajánlotta, hogy ne tartsák meg a munkahelyi Mikulás-ünnepségeket, miután pénteken R. Takács Richárd, a mikulasbacsi.hu weboldal üzemeltetője tiltakozó levelet írt a tiltásról szóló javaslat miatt. Levelében R. Takács egyebek mellett azt írta, hogy a tiszti főorvos indokolatlanul emelte ki éppen a Mikulás-bulikat a fertőzésveszéllyel járó események közül (bővebben a keretes írásban).

Az ÁNTSZ a levél megjelenése után szombaton kompromisszumnak tűnő megoldást javasolt. Azt írta, hogy egyelőre nem fontos a téli ünnepeket érintő rendezvények korlátozása, de óvatosságra intett és azt javasolta, hogy a Mikulások december 6-a előtt legalább tíz nappal oltassák be magukat a H1N1-vírus elleni vakcinával, hogy kialakuljon a védettségük. Kifejezetten ajánlotta az oltást az idős, túlsúlyos vagy krónikus alapbetegségben szenvedő Mikulásoknak. Arra is felhívta figyelmüket, hogy kerüljék a puszit, a kézfogást és a szoros kontaktust a gyermekekkel, továbbá, hogy vigyázzanak szakállukra és a bajuszukra, mert ezekre könnyen tapadhatnak váladékcseppek. (A közleményről részletesebben itt olvashat.)

Érinthetetlen lesz a Mikulás

R.Takács Richárd a szombati közleményre reagálva az [origo]-nak azt mondta, hogy a Mikulás-ünnepségeken egyáltalán nem jellemző a puszizkodás. "A sok gyerekbetegség miatt egy profi előadóművész még olyankor sem engedi, hogy egy gyerek megpuszilja, amikor nincs járvány" - mondta. Mint mondta, a szerdai ÁNTSZ-nyilatkozat másnapján a megrendelt előadások tíz százalékát lemondták, annyit, mint amennyit máskor összesen lemondanak decemberben, ezután fogalmazta meg tiltakozó levelét. Nyolc Mikulásból álló csapatának tagjai hosszas megfontolás után a múlt héten úgy döntöttek, hogy beoltatják magukat. A járvány miatt idén csak annyiban fognak térnek el az eddig megszokott műsortól, hogy "elmaradnak a Mikulással ölben ülő fényképek" - mondta.

Idén kesztyűben és kizárólag saját egyenruhában fog dolgozni a Magyar Mikulás Alapítvány 20-25 Mikulása - mondta az [origo]-nak Ivánfalvi Györgyné, az alapítvány titkára, hozzátéve, hogy a járvány miatt "jobban odafigyelnek az apróságokra, a higiéniás követelésekre". Mint mondta, az ÁNTSZ első bejelentése után két megrendelőjük lépett vissza.

Nem értik a szakáll körüli aggodalmakat

Nem érti az ÁNTSZ szakáll miatti aggodalmát Fekete Éva, a Mikulás Show ügyvezetője. Ők négy nagypapát alkalmaznak, eredeti, kb. ötcentis szakállal, amit szerinte kollégái "rendben tudnak tartani". Mint az [origo]-nak mondta, az ajándékosztáskor az ő Mikulásaik kesztyűt húznak, a maximális fizikai kapcsolatuk a gyerekekkel annyi, hogy megsimogatják a fejüket. Fekete Éva nem tudja elképzelni, hogy a tiszti főorvos miért éppen a Mikulásokat vette elő. "A gyerekek már hetek óta írogatnak a honlapra, küldözgetik a leveleket. Hogyan magyaráznánk meg nekik, hogy a Mikulás beteg?" - kérdezte.

Vannak cégek, ahol megfogadták a tiszti főorvos ajánlását. Idén nem találkoznak céges Mikulással a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár dolgozóinak gyerekei és unokái - mondta az [origo]-nak Deák Sándor főigazgató-helyettes. A könyvtár néhány nappal ezelőtt döntött így: "Mindent megteszünk, hogy ne legyen robbanásszerű járvány. Nem akarjuk, hogy éppen akkor kelljen szüneteltetni a szolgáltatást, amikor napokon belül elindul a vizsgaidőszak" - mondta.

Mint mondta, évente átlagosan száz gyerek jelenik meg a Szabó Ervin Mikulás-ünnepségén, a szakszervezet éppen most mérte fel, hogy hány gyereknek küldenek majd kárpótlásként Mikulás-csomagot.

A könyvtár több óvintézkedést tett az influenza ellen: mintegy 500 dolgozója ingyenesen kaphatja meg az új influenza elleni védőoltást, közülük 170-en már éltek ezzel a lehetőséggel. További preventív intézkedésként kidolgozták, hogyan kell fertőtleníteni a közönségforgalmi tereket és maszkokat vásároltak. Mint Deák elmondta, megpróbálnak felkészülni arra az esetre, ha robbanásszerűen törne ki a járvány.