Több tucat munkás dolgozott feketén a pécsi építkezéseken

Vágólapra másolva!
Feketén dolgoztatnak embereket a pécsi kulturális főváros beruházásait végző cégek - írja az Új Dunántúli Napló. A munkáltatók többségénél találtak szabálytalanságot, az embereket nemcsak feketén alkalmazzák, de van olyan, akit ki sem fizetnek.
Vágólapra másolva!

Részben feketemunkával folynak a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program beruházásai - írja az Új Dunántúli Napló. Papp Gábor, a munkaügyi felügyelőség regionális igazgatója a lapnak azt mondta, hogy a jövő évi kulturális főváros beruházásainak fele "gyakorlatilag feketén épül".

A felügyelőség a nyár végén kezdett nagy építkezések miatt külön is figyel Pécsre, vizsgálataik során az elmúlt három hónapban az ellenőrzött 99 munkáltatóból 59 szegett szabályt, az ellenőrzött 385 munkavállaló közül 219-nél nem volt rendben valami. Közülük 140-et foglalkoztattak feketén, és 22 embernek nem fizették ki a munkabérét.

A lap szerint a kiszolgáltatott munkásokat alkalmi könyvvel foglalkoztatják, a könyvben napi 2800 forint bér szerepel. Bár havonta mindössze 15 napon át dolgozhatnának, ennek csaknem a dupláját teljesítik, erről a munkaügyi felügyelőség regionális igazgatója szerint mindenki tud.

Az Új Dunántúli Napló szerint a munkások nem is kapják meg mindig a pénzüket, van olyan alvállalkozó, aki reggel ötszáz forintot ad fejenként, cigarettára és az ebédhez. Szombatonként adnak előleget, de a földmunkát napi kilenc órában végző emberek közül sokakkal még nem számoltak el. A "Pécs köztereinek megújítása II." elnevezésű EKF-programban az I-AXIS Kft. a fő kivitelező. A lap kérdésére, miszerint tudnak-e arról, hogy alvállalkozóik nem fizetik ki a munkásokat, annyit válaszoltak, hogy tudomásul vették a kérdést.