Egy tucat MSZP-s elég volt a párt és a kormány ellen

Vágólapra másolva!
A Baranya megyei szocialisták nyomására szavazott meg hétfőn az Országgyűlés egy kormány által nem támogatott költségvetési módosító javaslatot. Egy félreszavazó képviselő szerint a Pécs közelében található autópálya fejlesztése érdekében próbáltak meggyőzni mindenkit, akit csak lehetett. Többek között Gyurcsány Ferenc, Szili Katalin és Puch László is a kormány ellen szavazott.
Vágólapra másolva!

Huszonegy MSZP-s képviselő szavazatával egy olyan, az M60-as autópálya meghosszabbításáról szóló javaslatot is elfogadott hétfőn az Országgyűlés, amelyet nem támogatott sem a kormány, sem az MSZP parlamenti frakciója. A jövő évi költségvetéshez benyújtott több száz módosító indítvány közül ez volt az egyetlen, ahol a kormány nem tudta érvényesítni az akaratát.

Az indítvány szerint egymilliárd forintot különítenek el arra, hogy megépüljön az M60-as autópálya Pécs és Szentdénes közötti szakasza, ez gyakorlatilag a Pécs kertvárosát elkerülő autópálya folytatása lenne. Bókay Endre MSZP-s képviselő az [origo]-nak azt mondta: a kormány korábban megígérte az építkezés folytatását, ennek ellenére leállította azt. A képviselő a frakcióval szemben szavazott, szerinte az átcsoportosítás nemcsak az úthálózat fejlesztése és munkahelyteremtés miatt fontos, hanem azért is, mert javítja a Pannonpower Zrt. által működtettet Pécsi Hőerőmű megközelíthetőségét.

A javaslatot eredetileg az Országgyűlés gazdasági bizottsága nyújtotta be. Podolák György, a bizottság MSZP-s elnöke az [origo]-nak azt mondta: bár a bizottság támogatta a javaslatot, az MSZP-frakció később úgy döntött, hogy az erre szánt pénzt a Békés megyei 44-es főút fejlesztésére fordítják. Az ellenzéki képviselők támogatásával ezt vétózta meg a 21 félreszavazó MSZP-s képviselő, akik között ott van Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, Szili Katalin korábbi házelnök, Puch László, az MSZP párigazgatója, valamint Boldvai László, az MSZP korábbi kincstárnoka, akit a Tocsik-perben első fokon fogházbüntetésre ítéltek, a megismételt eljárásban azonban felmentettek.

Podolák szerint az indítvány a párt baranyai lobbijának a nyomására ment át. A 21 félreszavazó képviselőből nyolc került be a baranyai megyei listáról az Országgyűlésbe, köztük az MSZP olyan erős emberei, mint Szili Katalin vagy Puch László. Bókay - aki maga is baranyai listáról szerzett mandátumot - ehhez annyit tett hozzá: akinél lehetett, annál lobbiztak, és igyekeztek meggyőzni a többi képviselőt. Bókay szerint lobbiztak Gyurcsánynál, akit állítása szerint sikerült meggyőzniük, erről azonban nem akart részleteket mondani. Podolák viszont azt állította az [origo]-nak, hogy a volt kormányfő félreszavazott. Minderről szerettük volna megkérdezni Gyurcsányt is, a titkárságán azonban nem vették fel a telefont.

Karsai József MSZP-s képviselő, battonyai polgármester is az M60-as út továbbépítésére szavazott hétfőn, pedig ő a Békés megyei listáról került be a parlamentbe, elvileg tehát az lett volna az érdeke, hogy az M44-es épüljön a pénzből. Karsai az [origo]-nak azt mondta, szavazatával fel akarta hívni a figyelmet, hogy jóval olcsóbban meg lehetett volna építeni az M60-as egyes szakaszait.

A félreszavazó szocialista képviselők valószínűleg büntetésre számíthatnak. Bókay szerint a frakció ezt már közölte velük, várhatóan 50 ezer lehet a büntetés összege fejenként.