Az alelnök fogadja Washingtonban Bajnait

Vágólapra másolva!
Hivatalos látogatásra Washingtonba utazik jövő héten Bajnai Gordon miniszterelnök, de egyelőre nem világos, hogy találkozni fog-e Barack Obama elnökkel. A kormányszóvivő szerint Bajnai Joe Biden alelnökkel tárgyal majd, és mivel a megbeszélés a Fehér Házban lesz, ezért lehetséges, hogy találkozik Obamával is.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök jövő kedden Washingtonba utazik az amerikai kormányzat meghívására - közölte az MTI-vel Szollár Domokos kormányszóvivő. A magyar kormányfő találkozik Joseph Bidennel, az Egyesült Államok alelnökével, az amerikai kormány más vezetőivel, illetve több szenátorral és képviselővel is.

Az utazás szerda délelőtti bejelentését követően Szollár Domokos a kormányszóvivői tájékoztatón egy kérdésre válaszolva nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök találkozzon Barack Obama amerikai elnökkel. Mint mondta, az alelnökkel folytatandó megbeszélés a Fehér Házban lesz, így "sor kerülhet" Bajnai-Obama találkozóra.

A megbeszéléseken szó lesz többek között a gazdasági válság kezeléséről, az Európa-Amerika partnerségről, a NATO jövőjéről, és energetikai kérdésekről. Biden alelnök és Bajnai Gordon konzultálnak az új amerikai Afganisztán-stratégiáról, az afganisztáni szerepvállalás jövőjéről, valamint a Nyugat-Balkánról is.

A kormányszóvivő szerint a miniszterelnök az Egyesült Államokban egyeztet Dominique Strauss-Kahnnal, a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) elnökével, valamint az amerikai üzleti és kereskedelmi élet szereplőivel. A miniszterelnök menetrendszerinti járattal utazik londoni átszállással, vasárnap érkezik vissza Budapestre.