Milliárdos sikerdíjakat vesznek fel a vízművek francia tulajdonosai

Vágólapra másolva!
Akkor is milliárdos sikerdíjat kapnának minden évben a Fővárosi Vízművek francia társtulajdnosai, ha az adott évben nem is lenne nyeresége a vízműveknek - olvasható a szerdai Blikkben. A fővárosi közgyűlés módosítani szeretné a franciákkal kötött, Budapestre nézve előnytelen szerződést.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzattal kötött szerződés értelmében évente több milliárd forintos sikerdíjat kapnak a Fővárosi Vízművek francia társtulajdonosai függetlenül attól, hogy van-e nyereség, vagy nincs - írja a szerdai Blikk. A szerződést 12 évvel ezelőtt kötötték, és még további 13 évig érvényes. A Blikk szerint eddig - úgynevezett hatékonysági mutatók alapján - összesen 30 milliárd forint sikerdíjat fizettek ki a franciáknak a vízszámlákból befolyt pénzből. Tavaly 2,5 milliárd forint kifizetése után egyáltalán nem maradt nyeresége a Fővárosi Vízműveknek.

Lévay Zsuzsa, a vízművek szóvivője a napilapnak azt mondta: még tartanak az egyeztetések a menedzsmentdíj idei mértékéről, egyelőre nem fizették ki a teljes összeget. A Blikk szerint 3 milliárd helyett eddig 1,2 milliárd forintot fizettek ki a francia társtulajdonosoknak idén.

A fővárosi közgyűlés tavaly májusban eldöntötte, hogy kezdjen tárgyalni a hivatal a szerződés módosításáról, sikerdíj helyett át szeretnének térni osztalékfizetésre, hogy a tulajdonosok arányosan részesedjenek a nyereségből. "Ez egy elhibázott privatizáció, 11 év után a városvezetés is belátta" - mondta Bagdy Gábor, a közgyűlés gazdasági bizottságának ellenzéki tagja. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája nem válaszolt a Blikknek arra a kérdésére, hogyan szeretnék megállítani a milliárdos kifizetéseket.