Lemond a jogerősen elítélt Lengyel Zoltán képviselő

Vágólapra másolva!
Nem várja meg a mandátumát megszűntető országgyűlési eljárást, önként lemond mandátumáról Lengyel Zoltán képviselő. Lengyel még 2007 nyarán dulakodott az őt igazoltatni akaró rendőrökkel, ezért a bíróság nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet miatt nem maradhat képviselő.
Vágólapra másolva!

Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő csütörtökön lemond képviselői mandátumáról - közölte maga az érintett az MTI-vel szerdán. Lengyelt hétfőn jogerősen nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt.

Lengyelt 2007 júliusában egy közúti ellenőrzés során a fővárosi Alagút utcában akarták igazoltatni a rendőrök, de nem voltak nála iratok, nem volt együttműködő, ezért a rendőrök elő akarták állítani a kapitányságra. Dulakodás alakult ki, eközben a képviselő és az egyik rendőr is megsérült. Lengyel és a rendőrök is feljelentést tettek, de csak a képviselő ellen emeltek vádat.

A történtek után a Fidesz frakció kizárta Lengyelt, aki később az MDF képviselőcsoportjához csatlakozott, majd mióta az megszűnt, ismét függetlenként dolgozott. A jogerős ítélet kihirdetésének napjától számított két évig Lengyel büntetett előéletűnek minősül. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke hétfőn azt mondta, ha a képviselő nem mond le önként, az Országgyűlés összeférhetetlenségi eljárás keretében kétharmados többséggel dönthet a mandátum megszüntetéséről. Ilyen eljárásra azonban még nem volt példa a rendszerváltás óta, hasonló esetben a képviselők lemondtak.