Tárki: Tartja a Fidesz óriási előnyét

Vágólapra másolva!
A Tárki legfrissebb közvélemény-kutatása szerint nem változott októberhez képest a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatottsága. A Fidesz továbbra is fölényesen vezet: a teljes lakosság 36 százaléka, a biztos szavazók 68 százaléka szavazna rá - derül ki a felmérésből, amelyet az [origo] közöl elsőként.
Vágólapra másolva!

Tartják októberben elfoglalt pozícióikat a pártok: sem az MSZP, sem a Fidesz, sem a Jobbik támogatottsága nem változott az előző hónaphoz képest - derül ki a Tárki novemberi reprezentatív közvélemény-kutatásából, melynek során ezer embert kérdeztek meg. A Fideszt továbbra is a teljes felnőtt lakosság 36 százaléka támogatja, az MSZP tábora 11 százalékos, a parlamentbe jutási küszöb felett álló harmadik párt, a Jobbik pedig 6 százalékon áll.

A biztos szavazó pártválasztók 68 százaléka a Fideszre, 17 százaléka a szocialistákra voksolna - ugyanez volt az arány a Tárki októberi felmérésekor is. A biztos szavazók körében a Jobbik támogatottsága nőtt valamelyest októberhez képest: 9-ről 11 százalékra. Az SZDSZ, az MDF és az LMP szimpatizánsainak aránya a biztos szavazók közt körülbelül 1 százalékos, a KDNP tábora 2 százalékos.

A szavazásra jogosult megkérdezettek 44 százaléka állította, hogy ha most vasárnap lennének a választások, biztosan elmennének szavazni. Ez az arány csökkent októberhez képest, akkor még 48 százalék volt.

A felmérés még az előtt készült, hogy az MSZP elnöksége kedden bejelentette, hogy Mesterházy Attila frakcióvezetőt javasolják a párt kormányfőjelöltjének. Ezt még az MSZP más fórumainak is meg kell erősíteni, de a pártok erőviszonyait jól jellemzi, hogy több szocialista politikus is azt mondta a napokban az [origo]-nak, hogy valójában nem is miniszterelnök-jelöltet, hanem leendő ellenzéki vezetőt keresnek (a kiválasztás hátteréről részleteket ebben a cikkünkben talál).