Bármikor érkezhet a befogadott guantánamói fogoly

Vágólapra másolva!
Már bármelyik nap megérkezhet a befogadott guantánamói fogoly Magyarországra. A kormány szerdán fogadta el az erről szóló amerikai-magyar megállapodást. Azt nem fogják elárulni, mikor érkezik, és hol lesz a volt fogoly.
Vágólapra másolva!

Elfogadta szerdán a kormány a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást. Ezt Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter is megerősítette az MTI-nek. A megállapodás megteremtette a jogi kereteit annak, hogy bármikor idehozhassák a volt foglyot, aki azonban most még nincs Magyarországon. A rendelet előfeltétele volt, hogy Magyarország felkészüljön a fogoly érkezésére és megteremtette az ehhez szükséges feltételeket - mondta.

Juhász Gábor szerint az európai országok nagy részéhez hasonlóan a magyar kormány is úgy döntött, hogy nem hozza nyilvánosságra a volt fogoly személyazonosságát, érkezésének helyét és időpontját valamint a tartózkodási helyét. (Arról, hogy miképpen folyik majd a volt fogoly beilleszkedése, korábbi cikkünkben olvashat)

Az erről szóló kormányrendelet értelmében a fogolytáborból egy korábbi fogvatartottat Magyarország fogad be, és a magyar kormány vállalja, hogy letelepíti és segíti a beilleszkedését a társadalomba. Ezt folyamatosan figyelemmel kíséri és támogatja, és a volt foglyot adja ki vagy szállítja át harmadik államba. A fogoly Magyarországra szállítását az amerikai kormány bonyolítja le.

A megállapodás célja, hogy a korábbi fogvatartott mielőbb önellátóvá váljon és beilleszkedjen a magyar társadalomba. A magyar kormány segíti a foglyot lakhatáshoz, a munkához jutni, biztosítja a közegészségügyi ellátását, nyelvtanulását. Ehhez az amerikai kormány is támogatást nyújt.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin származású férfit. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy Magyarország támogatja a guantánamói fogolytábor bezárását célzó programot.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói fogolytábor egy éven belüli bezárását, de novemberben elismerte, hogy az intézményt az eredeti január végi időpontnál később tudják csak felszámolni (erről bővebben itt olvashat).