Snájdig önfegyelmező lett a joviális úrként emlegetett Tarlós

Vágólapra másolva!
Igyekszik megőrizni egészségét, és a választások idején egy erős, rendben lévő ember képét akarja sugározni - ebben látja környezete Tarlós István fővárosi fideszes frakcióvezető stílusváltásának okát. Tarlós az [origo]-nak azt mondta, főleg a feleségére hallgat, de a Fidesz tanácsadójának intelmeit is megfogadta. Kiderül az is, miért hord Churchillhez hasonlóan nadrágtartót.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben jelentősen átalakult Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének külleme: lefogyott, jellegzetes, hullámos frizurája rövidebb lett és kicsit felnyírta, megjelenése frissebb.

"Az elmúlt ciklushoz képest tényleg van változás a külsejében: nem volt ugyan testes, de feltűnő, hogy leadott pár kilót" - mondta az [origo]-nak Szabó Magdolna III. kerületi MSZP-s alpolgármester, aki négy éven át volt a politikus közvetlen munkatársa, egészen 2006-ig. Mint mondta, most, hogy Tarlós reflektorfénybe került, és közszereplőként szinte naponta látni lehet, jobban oda kell figyelnie a külsejére. "Nyilvánvaló, hogy fontos, hogy összhangban legyen a kinézete" - mondta, hozzátéve, hogy az előző kampányban Tarlós néha, számára előnytelen színekben és fotókon jelent meg, most viszont szerinte előnyére váltak a tanácsok.

"Mindig tisztán, netten jelent meg, polgármesternek megfelelően öltözött" - emlékezett vissza Tarlós polgármesteri éveire Török Ferenc III. kerületi fideszes képviselő. "Pistának mindig volt annyi esze, hogy ne öltözzön fel úgy, mintha farsangi bálba menne, vagy mint egy beatzenekar énekese" - tette hozzá.

"Joviális, földesúr típusként" írta le Tarlóst az óbudai testületi üléseket korábban gyakran látogató, neve mellőzését kérő tudósító. Mint mondta, Tarlós irodájában volt egy kis "megállt az idő hangulat", és a politikus rendszeretete nemcsak irodáján, küllemén is megmutatkozott: a legnagyobb melegben is ragaszkodott az ing-nadrág kombinációhoz, előnyben részesítette a csíkos ingeket nadrágtartóval. Öltözködésében konzervatív volt, a tudósító figyelmét is többször felhívta rá, hogy egy nőnek nőisen illik öltözködnie, nadrág helyett szoknyaviselésre bíztatta.

Tarlós akkoriban még Óbuda és Kaszásdűlő határán, egy "paneldarabokból összerakott sorházban" lakott, egy focipálya mellett. Bár arra a nyilatkozó nem emlékszik, hogy látta volna az akkori polgármestert kocogni vagy kispályán focizni, úgy tudja, tagja volt az öregfiúk csapatának.
Tarlós mindig sportolt - mondta róla a szomszédos IV. kerület polgármestere, Derce Tamás. Derce jól ismeri Tarlóst, régi harcostársak, korábban együtt politizáltak, 94-ben, pár nap különbséggel egyszerre léptek ki az SZDSZ-ből.

Forrás: MTI
Tarlós István Demszky Gábor főpolgármesterrel 1996-ban (Galéria a kép mögött)

Ő Tarlós arculatváltását egyrészt egészségének megóvásával magyarázta, másrészt azzal, hogy "komoly feladatra készül". "A kampányban rendkívül fontos elem a megjelenés [...] A politikusok is olyanok, mint a színészek, oda kell, hogy figyeljenek a kinézetükre". Szerinte teljesen logikus, szimpatikus lépés, ha egy főpolgármester-választásra készülő politikus javít megjelenésén. "Nüansznyi dolgokon nagyon sok múlhat: egy elhízott, tohonya, cipóképű emberről nehéz elképzelni, hogy tud magának parancsolni, akkor pedig hogyan lehet jó politikus?" - hozott általános példát Derce, hozzátéve, hogy a nyugat-európai és amerikai elnökök is "mind jó megjelenésű, snájdig úriemberek". Szerinte "a választók azt is hinni szeretnék, hogy ha én nem is vagyok tökéletes, az előttem lévő politikus az".

"Konokul nem eszik"

Egy laboreredmény hatására, másfél évvel ezelőtt kezdődött az átváltozás - mondta az [origo]-nak Tarlós István. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a politikus koleszterin és vérzsír adatai nem a legkedvezőbbek. Ekkor úgy döntött, hogy "önfegyelmező akcióba" kezd. Tarlós azóta, saját elmondása szerint tartja a napi háromszori étkezést, este 7 után nem vesz magához élelmet, és bizonyos dolgokat - például sertést - "konokul nem eszik". "2008 januárja óta egy kockacukrot sem tettem a kávéba, sört sem ittam" - vázolta módszerének részleteit a politikus, hozzátéve, hogy most hatvanéves, ami kiváló lehetőség arra, hogy még egyszer "összerakja magát".

Derce szerint Tarlós eleinte nehéznek találta a diétát, de folytatta tovább. Tarlós az ATV-nek november közepén, egy interjúban erről így nyilatkozott: "A legjobban az édesség és a sütemény hiányzik. Egyszer, még egyetemista koromban egy gyönyörű cigánylány azt jósolta nekem, hogyha nem a jelen korban élnék, akkor az ókorban biztos leánykereskedő lettem volna, mert úgy szeretem az édességet. A mai napig van olyan vágyam, néha, ha elmegyek egy ilyen jobb cukrászda előtt, hogy most bemegyek és leeszem magammal a sárga földig marcipánnal."

"Csak akaraterővel" -válaszolta arra a kérdésre, hogyan tudja tartani a súlyát. A fegyelmezettségen kívül kondicionáló gyakorlatait is említette, de tervezi azt is, hogy visszatér sportos múltjához - korábban futballozott, teniszezett, kézilabdázott, tornázott és bokszolt - és úszni kezd. "Állandóan edzettem magam, Óbuda külterületén, olyan helyen nőttem fel, ahol nem azokat a fiúkat szerették, akik erősen tudják rebegtetni a szemüket" - mondta.

"Nem fognak divatszalonok meggazdagodni belőlem"

Tarlós hullámos haját néhány hónapja sportos rövidre cserélte. Frizuraváltásáról azt mondta, elsősorban a felesége tanácsait követte, a hetvenes évek végén is az ő hatására szabadult meg vállig érő hippifrizurájától: "Húszéves koromban olyan hosszú hajam volt, hogy a mostani ifjaknak szemük-szájuk tátva maradna" - jellemezte húszas éveiben járó önmagát Tarlós. Mint mondta, megjelenése szempontjából rendkívül kevés emberre hallgat. Legfőbb sztájlisztja a felesége, de fogadott már meg tanácsot a Fidesz PR-tanácsadójától is.

Forrás: MTI
Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével 2009-ben (További képek a fotó mögött)

"Akik szerettek, sosem a szépségemért szerettek" - jelentette ki Tarlós, és bár nem tartja magát divattudatos embernek, elismerte, hogy a politizálásban a tartalmi mellett, az alaki rész is jelen van. "Szokták mondani, hogy ha egy férfi egy árnyalattal szebb az ördögnél, az elég. Ezt annyival egészítem ki, hogy fontos az ápoltság, a tisztaság, a normális kinézet. Ennél tovább nem is mennék: manöken biztos, hogy nem tudnék lenni, az olyan lenne, mintha eltartott kisujjal innám a kávét. És a divatszalonok sem fognak belőlem meggazdagodni" - szögezte le.

Tarlós ugyanakkor már belekóstolt a fotómodellségbe: 2006-ban, nem sokkal a budapesti főpolgármester-választás előtt Demszky Gáborral és Katona Kálmánnal együtt egy divatanyag jelent meg róla a Playboy című magazinban. Tarlóst és két riválisát Budapest egy-egy általuk kiválasztott pontján - Tarlóst hivatala, az óbudai önkormányzat előtt - ábrázolták polgármester-jelöltekhez illő, hivatalos öltözékben. "Nem volt nehéz rávenni őket, és kikötésünk sem volt - mondjuk, egyértelműnek tűnt, hogy elegánsan jelennek meg. Mindhárom politikus türelemmel viselte a többórás munkát" - mondta az esetről az [origo]-nak Bus István, a lap főszerkesztő-helyettese.

Idén, októberben a lap közétett egy 130 közéleti személyiséget ábrázoló posztert, egy válogatást eddigi interjúalanyairól. Az őszi lapbemutatón öltönyben-nyakkendőben Tarlós is megjelent. Bus István az eseményen energikusnak, rugalmasnak látta a poltikust. Tarlós István a képeken nadrágtartót hord, a kiegészítő már-már védjegyévé vált. Mint a politikus elmondta, családjában a nadrágtartó-viselés több évtizedes hagyományra tekint vissza: mindkét nagyapja és apja is hordott nadrágtartót, és amíg 13 kilóval több volt, ő is kényelmesebbnek találta az övnél: "Ha Churchillnek is megfelelt a nadrágtartó, akkor talán nekem is jó lesz" - mondta.