Szigorúbb büntetésre számíthatnak a gárdaegyenruhát viselők

Vágólapra másolva!
Csütörtökön lép hatályba az a jogszabály-módosítás, amely világosabban tiltja és szigorúbban bünteti a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt. Ötvenezer forintra lesz büntethető például, aki gárdaegyenruhában masíroz, de jogászok szerint a szabály könnyen kijátszható.
Vágólapra másolva!

Ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható csütörtöktől az, aki a bíróság által feloszlatott szervezet működésében a feloszlatás után részt vesz, illetve aki az adott szervezet formaruháját nyilvános rendezvényen viseli. A Magyar Közlönyben múlt szerdán jelent meg a szabálysértésről szóló kormányrendelet módosítása, amely a jelenleginél egyértelműbben tiltja és szigorúbban szankcionálja a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt. A rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Szollár Domokos kormányszóvivő korábban azt mondta: a szabálysértési rendelet értelmében eddig is szankcionálható volt - százezer forintig terjedő pénzbírsággal - a szabálysértés, de az utóbbi időben lefolytatott eljárások során egyértelművé vált, hogy a hatályos szabályok pontosításra, kiegészítésre szorulnak.

Az [origo]-nak korábban nyilatkozó jogászok azonban azt mondták, a szabály könnyen kijátszható és visszafelé is elsülhet. A gárda már be is jelentette, hogy jogi lépéseket tesz a rendelet miatt, és engedetlenségi mozgalmat indít (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat). A Jobbik múlt pénteken közölte, kezdeményezi a jogszabály alkotmánybírósági felülvizsgálatát.