Betiltották a kiskunlacházi Jobbik-rendezvényt

Vágólapra másolva!
Nem demonstrálhat vasárnap a Jobbik Kiskunlacházán, miután a ráckevei rendőrkapitány nem engedélyezte a bejelentett rendezvény megtartását. A Jobbik közölte: eleget tesz a rendőrség döntésének, és nem tartja meg a rendezvényt.
Vágólapra másolva!

A Ráckevei Rendőrkapitányság megtiltotta a Jobbiknak, hogy megtartsa a vasárnap délutánra, Kiskunlacházára tervezett demonstrációját - közölte pénteken a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A Jobbik még szerdán jelentette be, hogy rendezvényt akar tartani vasárnap, a bejelentés szerint a demonstráció célja az lett volna, hogy felhívják a figyelmet a településen kialakult közbiztonsági helyzetre.

A ráckevei rendőrkapitány a gyülekezési törvény egy paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a rendezvény megtartását, álláspontja szerint a közlekedést más útvonalon nem lehetne biztosítani - áll a rendőrségi közleményben.

A Jobbik kiskunlacházi elnöke, Németh Attila pénteki közleménye szerint "az erőszak áldozataira" emlékeztek volna békésen, Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője és Volner János, az Új Magyar Gárda Mozgalom szóvivője szólalt volna fel az eseményen. Németh szerint a korábbi egyeztetések során a ráckevei kapitányság még nem kifogásolta a rendezvény megtartását, csak csütörtök késő este kézbesítette a tiltó határozatot.

Németh közölte, hogy a rendezvényt nem tartják meg "a civil megemlékezők biztonsága, valamint az áldozatok emlékének tiszteletben tartása érdekében", de a Jobbik visszautasítja a rendőrség eljárását. Gerec Attila, a rendezvény jobbikos szervezője a Független Hírügynökségnek azt mondta,: jogi lépéseket fognak tenni, mert szerinte a tiltó határozatban hivatkozott jogszabály nem lehet érvényes a rendezvényükre. Gerec szerint a megemlékezést ugyanis a helyi művelődési ház hátsó parkolójában rendezték volna, és szabadon hagyták volna a környező utcákat is.

Kiskunlacházán tavaly november 23-án gyilkolták meg a 14 éves H. Nórát. A gyilkosság után többen tudni vélték, hogy az elkövetőket a helyi cigányok közt kell keresni, de ezt a rendőrségi nyomozás nem ezt bizonyította. A rendőrök júniusban elfogtak egy helyi 25 éves, nem roma származású férfit, aki nem sokkal később beismerte a gyilkosságot.