Fölébredtek az altatásból a pécsi lövöldözés sérültjei

Vágólapra másolva!
A pécsi lövöldözés életveszélyes sérültjének állapota stabil, reggel már beszélni is tudtak vele az orvosok, de a következő két nap még kritikus lesz - mondta [origo]-nak péntek reggel az egyetem szóvivője. A két könnyebb sérült állapota szintén kielégítő, a helyzethez képest. Az egyetem pszichológiai segítséget igénylő hallgatói számára ügyeletet tartanak hétvégén.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki pécsi lövöldözés mindhárom sérültje magához tért az altatásból a pécsi traumatológián, állapotuk a helyzethez képest kielégítő - mondta az [origo]-nak péntek reggel az egyetem sajtószóvivője, Győrffy Zoltán. A legsúlyosabb, életveszélyes sérült hétórás műtétsorozaton esett át, sok vért vesztett, de reggel már vele is tudtak pár szót váltani az orvosok - közölte Győrffy. Számára azonban a következő 48 órar még kritikus lesz - tette hozzá.

Az életveszélyesen megsérült 19 éves fiatalember hozzátartozói csütörtök este a Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának elmondták, hogy a fiú testét öt lövedék érte, az egyik golyót a gerince mellől operálták ki. A két könnyebb sérült egyike egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi, a másik egy 54 éves takarítónő. Mindkettőjük állapota stabil az egyetem szóvivője szerint.

A pécsi egyetemen csütörtök délelőtt egy 23 éves hallgató pisztollyal lövöldözni kezdett. Megsebesítette a három, kórházban ápolt embert, és megölte az egyik csoporttársát. A lövöldözőnek volt fegyvertartási engedélye, lövészegyletbe járt.

A gyilkosságról bővebben itt és itt olvashat.

A pécsi egyetem dékánja pénteken újabb tájékoztatót jelentetett meg az intézmény honlapján, amelyben röviden ismertette a történteket, megköszönte a rendőröknek, a mentőknek "a gyors és szakszerű beavatkozást", az egyetem munkatársainak pedig "a rendkívüli helyzetben tanúsított méltó magatartást".

A tájékoztató szerint hétfőn az oktatás "a megszokott normális mederben folytatódik". "Kérünk mindenkit, hogy munkáját a megszokott magas színvonalon folytassa" - írta a dékán. Az általános orvosi karon azonban nem egész nap lesz tanítás hétfőn, délelőtt fél tizenkettő és délután egy óra között szünetelni fog az oktatás, ezalatt a kari hallgatói részönkormányzatok karonkénti csendes megemlékezést tartanak majd. Az egyetemi közlemény szerint a megemlékezés célja "az egymás iránti nagyobb odafigyelés szükségességének tudatosítása".

A hallgatók számára ügyeletet fog tartani a hétvégén az orvosi kar Egészségpszichológiai Konzultációs Szolgálata, amely pszichológiai segítséget kínál a történtek feldolgozásához. Az egyetem honlapján pénteken megadták egy krízisambulancia központ elérhetőségét, ahol beutaló nélkül fogadják az embereket lélektani krízisállapot esetén, valamint közölték egy lelki elsősegély és öngyilkosság-megelőző telefonszolgálat elérhetőségét is.