Váltogatta orvosait a pécsi ámokfutó

Vágólapra másolva!
Sűrűn váltogatta a pszichiátereit a pécsi ámokfutó, ezért nem derült fény kényszeres viselkedésére - mondta az RTL Klubnak az az orvos, aki a  lövöldözés után vizsgálta meg a 23 éves egyetemistát. A fiatalember gyógyszert kapott depressziója miatt, de az csak erősítette a kényszeres tüneteit. Az ámokfutáshoz használt fegyver tartáshoz nem kellett pszichológiai vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Évek óta járt idegorvoshoz, mégsem kapott megfelelő kezelést a pécsi ámokfutó, mert mindig másik orvoshoz ment - mondta az RTL Klub Híradójának Huszár András pszichiáter, aki a lövöldözés után megvizsgálta a 23 éves egyetemistát. A fiatalember így leplezni tudta kényszeres viselkedését, ami a lövöldözéshez vezetett.

"Gyakorlatilag nem volt gazdája az ő pszichés betegségének" - mondta Huszár. "Próbálkozott ő különböző ideggyógyászokkal, hátha őt kezelték volna ezzel a dologgal, azonban a bizalma - éppen a betegsége folytán - ezekben az orvosokban sem maradt meg, és így váltogatta az orvosait". A sűrű orvosváltások miatt csak depresszióját kezelték, kényszeres viselkedését viszont el tudta rejteni. Ráadásul utóbbi betegségét még fel is erősítették a depresszióra szedett gyógyszerei. A pszichiáter szerint ez a betegsége vezetett a lövöldözéshez.

Az ámokfutó egy 9 milliméteres parabellum pisztollyal lövöldözött. Ez önvédelmi fegyver, sportcélra kevésbé használják, de ha átalakítják, akkor lövészklubokban is gyakorolhatnak vele. A fiatalembernek volt rá engedélye, mert sportlövő egyesületben versenyzett. Az engedély megszerzéséhez nem kellett pszichológusi, csak általános orvosi vizsgálat.

A pécsi egyetem biofizikai intézetében a 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A gyilkost húsz percen belül elfogták, miután telefonon jelendkezett a rendőrségen, és feladta magát.