Elfogadták a Vajdaság autonómiáját megerősítő új alaptörvényt

Vágólapra másolva!
Hétfőn a szerb parlament jóváhagyta Vajdaság új, az észak-szerbiai tartomány autonómiáját megerősítő alaptörvényét. A statútum alapvetően szimbolikus jelentőségű.
Vágólapra másolva!

A szerb parlament hétfőn jóváhagyta Vajdaság új, az észak-szerbiai tartomány autonómiáját megerősítő alaptörvényét. A délvidéki magyarság hathatós közreműködésével megszületett statútumot több mint egy éve fogadta el az újvidéki törvényhozás, de jóváhagyására csak heves, a szerbiai közéletet felkavaró viták után került sor a szerbiai törvényhozásban.

A belgrádi kormánykoalíciót irányító, és Vajdaságban is meghatározó erővel bíró Demokrata Párt végül el tudta fogadtatni az alapvetően szimbolikus jelentőségű. A statútum egyebek mellett lehetővé teszi együttműködési megállapodások kötését más országok régióival, külföldi képviseletek létrehozását

A statútumot még múlt év októberében hagyta jóvá az újvidéki törvényhozás. Elfogadásában komoly szerepe volt a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ), amely Szerbia egészében törpe párt ugyan a maga négy belgrádi parlamenti képviselőjével, de a Vajdaságban megkerülhetetlen politikai erő. A tartományi parlament elnöke és több helyi miniszter is a soraiból kerül ki.

Az alaptörvényre minden szerbiai nacionalista erő össztüzet zúdított, annak ellenére, hogy csak egy részét adja vissza az észak-szerbiai tartomány korábban élvezett, a milosevici időkben elvett jogosítványainak. A szerb ortodox egyház is hevesen támadta, és több parlamenti párttal együtt állította, hogy államot teremt az államban, az első lépés Szerbia - Koszovó elszakadását követő - további feldarabolásához.

Megfigyelők szerint két fontos pont maradt ki az alaptörvényből, illetve az értékét nagy mértékben meghatározó hatásköri törvényből: egyik sem rendelkezik a tartomány vagyonáról és saját pénzbevételeiről, amelyeket az országos törvényhozás által később elfogadandó törvények fognak meghatározni. Saját vagyon és bevételek nélkül pedig Vajdaság alapvetően továbbra is a belgrádi vezetéstől függ majd.