Másfél év felfüggesztett börtönt kapott az FVM korábbi államtitkára

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés miatt nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Heves Megyei Bíróság Benedek Fülöpöt,  a Földművelési Minisztérium volt szakállamtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesét. Mellékbüntetésként 3 millió forint pénzbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt szakállamtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesét hivatali visszaélés miatt kedden. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta Benedeket.

Benedek az utolsó szó jogán azt mondta: az volt a célja, hogy minél több használaton kívül álló honvédségi ingatlan kerüljön értékesítésre, ezzel is biztosítva a földért életjáradék program forrásait. Egyben tagadta, hogy a személyes közbenjárása nyomásgyakorlás lett volna, hiszen a vezetők közötti közvetlen kontaktus elengedhetetlen az ügyek megoldásához. Szerinte semmilyen, az általános ügymenettől eltérő eljárás nem történt. Mint mondta, fogalma sem volt arról, hogy a székesfehérvári vállalkozó golfpályát akar építeni a területen.

Az ügy másodrendű vádlottját, a minisztériumi titkárságvezetőt szintén bűnösnek mondta ki a bíróság, ő egy év két hónap ugyancsak három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mellékbüntetésként pedig másfél millió forint pénzbírsággal sújtották. A per harmadrendű vádlottját, a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette az ellene bűnsegédként elkövetett hivatali visszaélés vádja alól.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész súlyosbításért, illetve a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetője ügyében a bűnösség megállapításáért fellebbezett. A védelem az első- és másodrendű vádlottak vonatkozásában felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, a harmadrendű vádlott tudomásul vette a döntést.

Az előzmények

A szövevényes ügy előzménye egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása. Egy székesfehérvári vállalkozó norvég befektető bevonásával a Velencei-hegységhez tartozó Pákozd körzetében levő 201 hektáros területen golfpálya és rekreációs központ építését tervezte. Ennek az volt az akadálya, hogy az ingatlan a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelésében állt, és bár honvédelmi célra már nem használták, a tárca továbbra is a kezelésében akarta tartani és hasznosítani. Annak érdekében, hogy a területen a tervezett beruházás mégis megvalósuljon, több lépcsős eljárás folyt.

A területet a volt szakállamtitkár személyes kezdeményezésére a HM 2006 márciusában átadta a Nemzeti Földalapnak, az illetékes székesfehérvári körzeti földhivatal pedig a jogszabályoknak megfelelően megállapította a már nem honvédelmi rendeltetésű ingatlan eredeti művelési ágát, s a nyilvántartásba bejegyezte. A termőföldet pedig pályázat útján értékesítették a székesfehérvári vállalkozónak.

Az ügyészség szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi rendeltetésű terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, és mint művelés alól kivont föld, külföldi befektető számára alkalmassá váljon gazdasági beruházásra. A törvénysértő határozatot 2006 decemberében hozta a székesfehérvári földhivatal.