Magyarokat is gyanúsítanak az osztrák hullarablással

Vágólapra másolva!
Hatmillió eurós váltságdíjat követeltek az osztrák milliomos holttestéért a rablók - közölte a rendőrség. Két gyanúsítottat őrizetbe vettek az ügyben, mindketten magyarok. Egyikük ügyvéd, a másik egy munka nélküli férfi. Három román állampolgárt, egy "Grizzli" becenevű férfit és két társát még keresik. A banda e-mailen, csomagmegőrzőkön és templomi padsorokon keresztül kommunikált a családdal. A koporsó visszaszerzésén osztrák, ukrán és magyar magánnyomozók is dolgoztak.
Vágólapra másolva!

A 2006-ban elhunyt Friedrich-Karl Flick osztrák milliárdos holttestét és koporsóját tavaly lopták el egy karintiai temetőből, majd a hullarablók hatmillió eurót követeltek a családtól - jelentette be Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány, aki az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal főigazgató-helyettesével együtt tartott sajtótájékoztatót.

Az ügyben két ember van letartóztatásban, mindketten magyarok. Egyikük Sz. Barnabás ügyvéd, a másik gyanúsított N. Zoltán munkanélküli. A gyanú szerint az értelmi szerző Sz. Barnabás lehetett, N. Zoltán pedig a futár, aki részt vett a holttest elszállításában, amit teherautóval hoztak Magyarországra. A hatóságok mindkettőjüket kihallgatták.

A két elfogott férfin kívül még három embert keresnek, közülük azonban csak egynek ismerik a személyazonosságát. Ő a "Grizzli" becenevű Faragó László, aki román állampolgár. Ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Kulcs Stephansdom padjában

Az osztrák főrendőr szerint a banda tavaly rabolta el a holttestet, ezután december 11-én levélben jelentkeztek a családnál azzal, hogy hatmillió eurós váltságdíjat kérnek cserébe. A család e-mailen és telefonon kommunikált velük. A hullarablók többször is megfenyegették a családot, hogy ne forduljanak a rendőrséghez. Az osztrák rendőrök számára eközben világossá vált, hogy az ügy szálai Budapestre vezetnek. Tóth Gábor szerint több telefonszám is erre utalt, illetve az e-maileket egy keleti pályaudvar közelében fekvő szállodából adták fel.

Az ügyben többször is felvette a kapcsolatot a banda a családdal, első alkalommal idén júniusban Bécsben, ahol a bűnözők a Stephansdom egyik padsorának aljába dugták el egy a bécsi Westbahnhofon lévő csomagmegőrző kulcsát. A csomagmegőrzőbe tettek különböző bizonyítékokat arra, hogy valóban náluk van a koporsó és a holttest. Már akkor képbe került egy férfi, de nem fogták el, mert azt gyanították, hogy ő csak a futár. A második kapcsolatfelvétel is ilyen módon történt október 20-án.

A magyar rendőrség november 26-án rendelt el nyomozást az ügyben ismeretlen tettesek ellen, majd utóbb azonosították N. Zoltán ercsi lakost, akit őrizetbe is vettek. A férfi rendőrségi vallomása szerint a futár szerepét kapta. Őt bérelte fel 200 ezer forintért Sz. Barnabás ügyvéd, hogy vezesse azt a teherautót, amellyel a koporsót hozták Magyarországra négyen - a másik három román állampolgárságú férfival. A kocsit a Lónyai utcában kellett hagyniuk a rakománnyal együtt. Az ügyvéd bízta meg N.-t azzal is, hogy utazzon Bécsbe, és hajtsa végre a csomagmegőrzős akciót.

Magányomozók találták meg a koporsót

Később Budapesten is kapott ilyen futár-feladatot a férfi: biciklit kellett vásárolnia, majd a Bazilikánál átvenni egy csomagot - amelyben tudta nélkül a második százezer euró volt. A biciklivel el kellett mennie a Kossuth téri metróállomásig, onnan a Moszkva térre metrózni, és a csomagot átadni a Grizzli néven emlegetett férfinak. A pénz átadása azonban nem történt meg, mert mindketten felfedezték, hogy valakik követik őket. N. az egyik őt követőhöz fordult, akiről kiderült, hogy egy magyarországi biztonsági cég munkatársa, amelyet egy ukrán magánnyomozó irodán keresztül egy osztrák magánnyomozó iroda bízott meg. Az osztrák magánnyomozót a milliárdos családja bérelte fel.

A biztonsági cég felvette a kapcsolatot az ügyvéddel, és rábírta, hogy szolgáltassa vissza a koporsót és a holttestet. November 18-án meglett a belső, majd 20-án a külső koporsó a fővárosi XII. illetve II. kerületben, és azokat visszaszolgáltatták a családnak. Tóth Gábor az [origo]-nak azt mondta, a koporsó a magánnyomozó cégek révén került vissza a családhoz, a rendőrség ezt követően tartóztatta le az ercsi férfit. Az ügyvédet november 30-án fogták el, várhatóan csütörtökön döntenek előzetes letartóztatásba helyezéséről.

A rendőrség vizsgálja a magánnyomozó társaságok magyarországi tevékenységét az ügyben - közölte Tóth. A budapesti rendőrfőkapitány szerint az ügyben a magyar rendőrség személyeket azonosított, a történéseket rekonstruálta és bizonyítékokat gyűjtött.