Nem titkolózhatnak tovább ingatlanhitelükről a pártok

Vágólapra másolva!
Első fokon pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért szervezet négy parlamenti párttal szemben: a pártoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy milyen feltételekkel és mennyi hitelt vettek fel az államtól, és abból milyen ingatlanokat vásároltak. A bíróság szerint a pártfinanszírozás átláthatóságának követelménye felülírja a banktitok szabályait.
Vágólapra másolva!

Első fokon pert nyert csütörtökön a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet négy parlamenti párttal szemben. A pártoknak a Fővárosi Bíróság döntése értelmében nyilvánosságra kell hozniuk, hogy az államtól mennyi hitelt kaptak, és ebből a pénzből milyen ingatlanokat vásároltak a működésükhöz.

Bújtatott pártfinanszírozás miatt a TASZ és a Figyelő című lap perelte be a parlamenti pártokat, amelyek titkolták, hogy milyen feltételekkel vettek fel hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) és azt mire költötték.

A TASZ közleményében az áll, hogy 2007-ben az Országgyűlés "példás egyetértésben úgy döntött, hogy az államtól ingyen bérelt irodahelyiségeiket a pártok megvásárolhatják, és ehhez az állam segítséget nyújt az MFB-n keresztül". Mint írták, a szerződéseket kikérő újságíró és a TASZ megkeresésére a pártok az MDF kivételével nem reagáltak: a pártok üzleti, illetve banktitokra hivatkozva tagadták meg az információk kiadását.

A Fővárosi Bíróság csütörtöki tárgyalásán elfogadta a TASZ jogászainak érvelését, és megállapította, hogy nyilvánosságra kell hozni az adatokat, mert állami hitelről van szó, amelyért az állam a saját bankjának vállal kezességet, és amelyet állami tulajdon megszerzésére használtak fel a pártok. A bíróság megállapította, hogy a pártfinanszírozás átláthatóságának követelménye felülírja a banktitok szabályait - áll a TASZ közleményében.

A TASZ komoly sikernek tartja a csütörtöki döntést, amely a pártoknak juttatott adók felhasználásának ellenőrzését segíti elő. A döntés nem jogerős, ellene az írásba foglalt ítélet kézhez vételétől számított 15 napon belül fellebbezést nyújthatnak be a pártok.