Vágólapra másolva!
Bár ártatlannak tartja magát, mégis lemondott a vagyonkezelő (MNV) vezérigazgató-helyettesi posztjáról Benedek Fülöp, akit felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek hivatali visszaélés miatt. Lemondását - melyet Oszkó Péter pénzügyminiszter indoklás nélkül elfogadott - azzal indokolta, hogy túl nagy teher nehezedne rá és az MNV-re.
Vágólapra másolva!

"Ilyen teherrel nem viheti tovább az ügyet sem az intézmény, sem én, sem a pénzügyminiszter" - így indokolta lemondását Benedek Fülöp a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgató-helyettesi posztjáról. A kedden hivatali visszaélés miatt első fokon elítélt korábbi FVM-államtitkár lemondását elfogadta Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki még indoklást sem kért.

Benedek az MTV Ma reggel című műsorában azt mondta, ártatlannak tartja magát, ezért másodfokra felmentésért fellebbezett. Arra számít, hogy bűncselekmény hiányában felmentik majd, addig az elsőfokú ítélet nem jogerős - mondta a műsorban. Benedek azt állította, sem az újfehértói, sem a sukorói ügyekben nem érintett. "Semmi közöm a sukorói ügyhöz" - mondta hozzátéve, szerinte a bíróság csak közvetett bizonyítékok alapján rendelte el, mert nagy nyomás volt rajta, hogy "prezentáljon egy ilyen ítéletet" - fogalmazott.

A Heves Megyei Bíróság keddi elsőfokú ítéletében nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Benedeket. Mellékbüntetésként pedig 3 millió forint pénzbüntetéssel is sújtotta az MNV vezérigazgató-helyettesét.

Az ügy előzménye egy 202 hektáros pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása. Egy székesfehérvári vállalkozó egy norvég befektetővel golfpályát és rekreációs központot akart építeni a területen. Az ingatlant azonban a Honvédelmi Minisztérium (HM) kezelte, és bár honvédelmi célra már nem használták, a tárca továbbra is a kezelésében akarta tartani a területet.

A területet Benedek személyes kezdeményezésére a HM 2006 márciusában - Benedek ekkor a földművelésügyi minisztérium szakállamtitkára volt - átadta a Nemzeti Földalapnak. A termőföldet pályázat útján értékesítették a székesfehérvári vállalkozónak. Az ügyészség szerint Benedek intézte el, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, valamint hogy a művelés alól kivont terület alkalmassá váljon a beruházásra. (Az ügyről bővebben itt olvashat.)