Csak 2011-től lép hatályba az új Ptk.

Vágólapra másolva!
Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) legnagyobb része csak 2011-ben lép hatályba. A kormány eredeti tervei szerint már jövő májustól élt volna az új Ptk., de az átálláshoz szükséges idő miatt ezt kitolta az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

A kormány eredeti tervével ellentétben nem jövő év május 1-jén, hanem 2011. január 1-jén lép hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.) jelentős része. Az Országgyűlés ezt a módosító indítványt hétfőn 197 igen, 152 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett fogadta el. A módosítást a kormány is támogatta.

A Ptk. első és második könyve így 2010. május 1-jén, a harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik - a felkészüléshez biztosítandó megfelelő idő miatt - csak 2011. január 1-jén lép életbe. A törvénykönyv záró szavazását december 14-én tartják.

Az új polgári törvénykönyvet november 9-én fogadta el ismét az Országgyűlés, miután Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Az államfő több javaslatát megfogadták, Változott például az alapítványokkal, a joggal való visszaéléssel, a belátási képesség hiányával, a testvérnek testvér vér szerinti leszármazottjával kötött házasságával, a társasházi tulajdonnal kapcsolatos szabályozás. Az ingatlan-nyilvántartással és a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos passzusok is módosultak. A köztársasági elnök javasolta az elévüléssel és a foglalóval kapcsolatos szabályok módosítását is, ezt azonban nem szavazták meg a képviselők.

A jelenlegi Ptk.-t fél évszázada fogadták el, és azóta több mint százszor módosították. Az új Ptk.-ról szóló cikkeinket itt megtalálja.