Szavaz a parlament a bűnöző bajnokok pénzéről

Vágólapra másolva!
Hétfőn szavaznak a képviselők egy törvénymódosításról, amelynek értelmében a bűncselekményt elkövető olimpiai bajnokoktól megvonnák a nekik járó életjáradékot. A módosítás érintheti például a jelenleg bujkáló Farkas Péter birkózót. A parlament újra szavaz a népszámlálásról szóló törvényről is, amelyet korábban Sólyom László köztársasági elnök visszaküldött az Országgyűlésnek.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfői ülésén döntenek a képviselők a bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő törvények módosításáról, amelyek elsősorban a büntetett előélettel kapcsolatos foglalkoztatási feltételek pontosítását szolgálják.

A törvény módosításával változna a sporttörvény is: a jövő év januárjától nem kaphatna életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló, - sem edzője, vagy özvegye - akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, vagy a járadékra jogosító helyezését - például doppingolás miatt lefolytatott eljárás eredményeként - később elveszíti. A módosítás érinti Farkas Péter birkózót, 1992-es olimpiai bajnokot, aki kábítószerügyének elsőfokú ítélethirdetése előtt kisétált a tárgyalóteremből, és azóta sem találja a rendőrség.

Népszámlálási törvény

Hétfőn újra szavaz az Országgyűlés a 2011-es népszámlálásról szóló, a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényről. A zárószavazást két héttel elhalasztották, mert az MSZP még egyeztetett a fogyatékosokat képviselő szervezetekkel.

A zárószavazás előtti módosító indítvány szerint a kormány felhatalmazást kap arra, hogy kidolgozzon egy mintavételen alapuló adatgyűjtési programot a fogyatékossággal összefüggő adatok összegyűjtésére 2010. szeptember 30-ig.

Az államfő azzal nem értett egyet, hogy a törvény alapján nem gyűjtenének a termékenységre, az egészségi állapotra és fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot, pedig ezek a kérdések a korábbi, 2001-ben tartott népszavazáson szerepeltek. Sólyom szerint "egyrészt valamennyi adat fontos jellemzője a társadalomnak, másrészt a társadalmi folyamatok könnyebben megérthetőek és elemezhetőek, ha a tíz évente sorra kerülő népszámlálásokon ugyanazok a kérdéskörök szerepelnek, és így a felvett adatokat össze lehet vetni".

Az államfő azt is kifogásolta, hogy a népszámláláson csak a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás kérdése szerepelne, nem pedig általában a nemzetiség, függetlenül attól, hogy valaki kisebbségi vagy többségi nemzetiséghez tartozónak vallja magát. Szerinte átfogó, a társadalom egészére vonatkozó statisztikai eredmény csak a teljes nemzetiségi adatkör felmérésével érhető el, ebből lehet következtetéseket levonni többek között arra nézve, mely nemzetiségek milyen arányban vannak jelen Magyarországon.

Közlekedés és kisebbségek

Zárószavazás lesz az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról, amely tartalmazza többek között, hogy ha az autós nem tudja számlával igazolni az autó javítását, akkor a biztosító csak a javítás nettó értékét fizeti ki.

A parlament a határozathozatalok után kezdi tárgyalni azt az MSZP-Fidesz-KDNP által közösen benyújtott határozati javaslatot, amelyben az Országgyűlés felkéri a kormányt arra, hogy dolgozza ki a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló törvényjavaslatot, és azt 2012. december 31-ig terjessze be. A törvényjavaslatnak, az indítvány szerint 2014-ig hatályba kell lépnie.